nisu uspjeli zataškati stvar

Novi farmaceutski skandal: otkriveno 250.000 loših cjepiva za djecu, roditelji posve izgubili povjerenje u sustav!


Daniel Radman
25.07.2018.14:15
Novi farmaceutski skandal: otkriveno 250.000 loših cjepiva za djecu, roditelji posve izgubili povjerenje u sustav!
Profimedia

sažeto

Afera se otkrila kada je Kineska agencija za hranu i lijekove utvrdila da je spomenuta tvrtka lažirala podatke za cjepivo protiv bjesnoće 


Daniel Radman
25.07.2018.14:15

Kinu je pogodio ogroman skandal s farmaceutskom tvrtkom Changchun Changsheng, nakon što se otkrilo kako su proizvodili nekvalitetna cjepiva protiv hripavca za djecu te falsificirali podatke o cjepivu protiv bjesnoće. Objava je iznenađujuća ako se uzme u obzir da kineske vlasti ne izlaze u javnost s ovakvim aferama, no čini se da je pukla zahvaljujući društvenim mrežama.

Naime, afera se otkrila kada je Kineska agencija za hranu i lijekove utvrdila da je spomenuta tvrtka lažirala podatke za cjepivo protiv bjesnoće spomenute da bi se, ohrabreni tim otkrićem, društvenim mrežama počeli širiti priče o nekvalitetnim cjepivima za djecu koja su na tržište došla zahvaljujući korupciji državnih službenika.

Prema podacima medija, država je otkupila oko 250.000 spornih cjepiva, no srećom zasad nema informacija o posljedicama po zdravlje ljudi. Inače, ovo nije prva kontroverza koja se veže uz kinesku farmaceutsku industriju, prošle godine povučeno je iz istog razloga čak 650.000 cjepiva. Mnogi roditelji već su izgubili povjerenje u domaća cjepiva, no nemaju izbora jer se djeca moraju cijepiti u sklopu nacionalnog programa.

Kako su objavile kineske vlasti, petero ljudi je uhićeno zbog ove afere, uključujući i predsjednika tvrtke.

Iako je na inozemnoj turneji, oglasio se i kineski predsjednik Xi Jinping koji je naredio temeljitu istragu, a nelegalnu proizvodnju cjepiva opisao je kao "gnjusnu i užasnu". Istaknuo je "kako odgovornost osiguravanja sigurnosti lijekova leži na odborima Partije i na vladama na svim razinama", javlja agencija Xinhua. Još oštriji je bio premijer Li Keqiang koji je poručio kako "sve uključene očekuje drastična kazna i nulta tolerancija".

Kina

skandal

cjepivo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter