Šok na Otoku

Novi britanski premijer predstavio svoj kabinet iz pakla, britanska ljevica zgrožena, Trump puca od ponosa


Mia Mitrović
26.07.2019.10:00
Novi britanski premijer predstavio svoj kabinet iz pakla, britanska ljevica zgrožena, Trump puca od ponosa
Getty Images

sažeto

Novi Johnsonovi ministri su zagovaratelji smrtne kazne, proitvnici istospolnih brakova i ljudi kontroverznih biografija 


Mia Mitrović
26.07.2019.10:00

Novoizabrani britanski premijer Boris Johnson ne gubi vrijeme. Žurno sastavlja svoj budući kabinet i već je na udaru kritika opozicije zbog njegova sastava. Opozicija je naime buduće Johnsonove ministre prozvala 'kabinetom iz pakla'.

Oporba je ljuta jer se među najbližim Johnsonovim suradnicima nalaze zagovaratelji smrtne kazne i protivnici istospolnih brakova koje feministice nazivaju 'odvratnim fanaticima'. Jedno od najspornijih imenovanja je ono Dominica Cummingsa svojim savjetnikom. Cummings je vodio kampanju za izlazak Velike Britanije iz Europske Unije, a služio se metodama manipulacije društvenim mrežama.

Najgora vlada još od one Margareth Thatcher 

Britanska nekonzervativna javnost šokirana je njegovim dolaskom Cummingsa kojeg još zovu i britanskim Steveom Bannonom. Nova ministrica unutarnjih poslova, Priti Patel velika je zagovarateljica uvođenja smrtne kazne što također zabrinjava mnoge.

"Kada imamo sustav u kojem ubojice i silovatelji ponavljaju svoja kaznena djela, iznova i iznova, to je zaista užasno. Zato smatram da bih podržala ponovno uvođenje smrtne kazne", rekla je 2011. godine, no to joj nije jedina 'mrlja'.

Prije dvije godine otpuštena je s posla jer je otkriveno da je imala tajne sastanke s izraelskim političarima. Ona je među tri ministra koji su tijekom karijere otpušteni iz Kabineta ili primorani na ostavku.

Novi stari ministar Gavin Williamson ranije je ove godine izbačen iz vlade jer je optužen da je novinaru odavao povjerljive informacije sa sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na najvećem udaru kritika je Dominic Raab zbog svojih kontroverznih stavova o ženama.

Škotska nacionalna partija poručuje da Johnsonova vlada ima potencijala biti najgora, još od vremena one Margareth Thatcher.

I dok je dio Britanije šokirano svojom novom vladom, konzervativni političari poput Nigela Faragea i Donalda Trumpa s veseljem prate prve poteze svog kolege.

Brexit

Boris Johnson

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter