poprilično kontroverzan projekt

Norveška će ovisnicima besplatno davati heroin i tvrde da im na taj način žele osigurati kvalitetniji život


100posto
13.08.2018.20:00
Norveška će ovisnicima besplatno davati heroin i tvrde da im na taj način žele osigurati kvalitetniji život
Reuters

sažeto

Zagovornici ovog projekta tvrde da osim poboljšanja kvaliteta života ovisnika i smanjivanja smrtnosti od predoziranja, utječe i na smanjenje kriminala


100posto
13.08.2018.20:00

Vlasti u Norveškoj kako bi smanjile stopu smrtnosti od predoziranje odlučile su se na neobičan korak. Naime, uvode davanje besplatnog heroina najtežim ovisnicima. Norveška organizacija za zdravlje i socijalna pitanja dobila je zadatak predložiti eksperimentalni projekt koji će pomoći pacijentima. 

"Nadamo se da će ovo pružiti kvalitetniji život nekim ovisnicima koji su danas van našeg dometa i kojima trenutni programi ne pomažu dovoljno", napisao je ministar zdravlja na svom Facebook profilu.

Najviša stopa smrtnosti od predoziranja

Naime, na taj korak su se odlučili, jer Norveška ima jednu od najviših stopa smrtnosti od predoziranja u Europi. Ovaj kontroverzan projekt već je usvojen ili testiran u Švicarskoj, Nizozemskoj i Danskoj, a njegovi zagovornici tvrde da osim poboljšanja kvaliteta života ovisnika i smanjivanja smrtnosti od predoziranja, utječe i na smanjenje kriminala. Ovaj projekt u Norveškoj započet će 2020. godine.

ovisnost

Norveška

heroin

predoziranje

projekt

smrtnost

newsletter

Prijavite se na Newsletter