Adio ribice, adio pameti

Njemački ribari presretni što im zbog zagrijavanja mora dolaze ribe s juga, jednu posebno volimo u Hrvatskoj


100posto
24.08.2019.18:00
Njemački ribari presretni što im zbog zagrijavanja mora dolaze ribe s juga, jednu posebno volimo u Hrvatskoj
Profimedia

sažeto

Zbog zagrijavanja mora ribe s juga odlaze na sjever


100posto
24.08.2019.18:00

Njemački ribari zadovoljno trljaju ruke, jer zbog klimatskih promjena i veće temperature mora, u njihove vode pristižu ribe koje su do sada boravile južnije. Na neke vijesti čovjek ne zna bi li se smijao ili plakao, a čini se kako je ova upravo takva.

Na Njemačkim danima ribarstva u Magdeburgu mogle su se čuti neke 'dobre vijesti' za njihove ribare. U hladnom Sjevernom moru, zbog klimatskih promjena zatiču se ribe koje su inače živjele samo u toplijim morima, javlja Deutsche Welle.

Najviše je riječ o plavoj ribi kao što su sardine, ali tamo se može pronaći čak i tunja. I u moru pred Bretanjom je sve više skuša, ali i tradicionalne ribe Sjevernog mora kao što je bakalar.

Profimedia

Predsjednik Udruge ribara na visokom moru Uwe Richter optimistično je zaključio da je klimatska promjena ozbiljan problem, ali njene posljedice ne moraju uvijek biti negativne.

Izlovljeno Sjeverno more

Njemački ribari preko pola stoljeća samo smanjuju svoju flotu i imaju sve manje kvote za dozvoljeni ulov ribe mogli bi se obradovati ovoj prirodnoj katastrofi. Dok se priča o slavnim danima iz 11. stoljeća kada se u bivšim ribarskim mjestima nije moglo veslo staviti u more, bez da se udari u ribu.

I dok njemački ribari u ovoj migraciji vide šansu i za svoju egzistenciju, zaštitari okoliša redom se zgražaju. Sjeverno more jest izlovljeno i tu se nema što raspravljati, tvrde. Veselje zbog toplijeg mora po njima nema nikakvog uporišta, jer treba biti izuzetno oprezan kako se novim ulovom ne bi ugrozio čitav morski biotop.

A za sardine, skuše i tunjeve kažu da čak i ako ih ne potruju svojim otrovom i plastikom, tek će se vidjeti kako će se ta klimatska promjena odraziti na alge i mikroorganizme Sjevernog mora. Zato aktivist Greenpeacea, Thilo Maack potrošače poziva da si i ribu priušte 'samo za osobite prilike'.

Njemačka

klimatske promjene

riba

ribolov

newsletter

Prijavite se na Newsletter