Špijunska afera trese susjedstvo

O uplitanju hrvatske predsjednice i SOa-e u unutarnja pitanja BiH raspisali se njemački mediji


100posto
30.03.2019.16:00
O uplitanju hrvatske predsjednice i SOa-e u unutarnja pitanja BiH raspisali se njemački mediji
Tom Dubravec / CROPIX

sažeto

Iza svega stoji pokušaj Hrvatske da u BiH uspostavi treći entitet, kaže njemački Die Tageszeitung 


100posto
30.03.2019.16:00

O aferi koja posljednjih tjedana trese BiH raspisao se i njemački tisak. Ugledani Die Tageszeitung veliku priču posvetio je navodnom otrkiću da je Hrvatska obavještajna služba (SOA) pokušala regrutirati državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Hrvatskoj i Europskoj uniji, dok je najmanje jedna osoba trebala da prokijumčari oružje u zemlju i ostavi ga u mesdžidu kod Zenice, prenosi Radiosarajevo.ba.

Oružje u džamijama 

Naslov članka u njemačkom listu je „Oružje u džamijama“, a novinar se bavi analizom skandala koji je otkrio novinar Avdo Avdić, s portala Žurnal, inače bliskom obavještajnim službama BiH. 

Na meti posebnih kritika, piše TAZ, je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, za koju tvrde da hrvatska obavještajna agencija djelovala u njenu korist.

Damir Krajac/CROPIX

Treći entitet

„Nekoliko puta u posljednje vrijeme, Grabar-Kitarović je tvrdila da je Bosna i Hercegovina "leglo terorizma". Prošle godine je izjavila da je na granicama Hrvatske stajalo 60.000 naoružanih salafija. Nakon protesta Vlade u Bosni i Hercegovini, ona je povukla te izjave i izvinila se“, piše TAZ.

Međutim, tokom posjeta u inozemstvu, u Briselu i Berlinu, ona je konstantno ponavljala da su Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi, navodi ovaj njemački list.

„Iza tih optužbi stoji kampanja Vlade Hrvatske da uspostavi treći, etnički definiran entitet u Bosni i Hercegovini“, zaključuje TAZ.

terorizam

BiH

Kolinda Grabar-Kitarović

SOA

traći entitet

newsletter

Prijavite se na Newsletter