video: velika pošast prijeti europi

Njemačka zatvara škole, Španjolska je očajna, a rješenje ne postoji. Nema obrane od ove invazije


100posto
08.07.2019.20:00
Njemačka zatvara škole, Španjolska je očajna, a rješenje ne postoji. Nema obrane od ove invazije
iStock

sažeto

Park u njemačkom Dortmundu bio je zatvoren na tri tjedna jer je otkriveno kako je gotovo 500 stabala zaraženo


100posto
08.07.2019.20:00

Gusjenice su postale veliki problem u Europi. Naime, zbog blage zime i toplog proljeća došlo je do njihovoj povećanog broja, a da je situacija izmakla kontroli govori podatak da su u Belgiji  vatrogasci morali uništiti jedno gnijezdo te invazivne vrste prije rock koncerta. Neke škole i parkovi su zatvoreni kako bi stručnjaci mogli napasti njihova gnijezda.

Da je riječ o pravim štetočinama govori podatak da gusjenice veličine od dva do tri centimetra kada padne mrak u dugim kolonama marširaju po krošnjama te mogu napraviti pustoš od hrastovih stabala, jer se hrane mladim lišćem. Tako je park u njemačkom Dortmundu bio zatvoren na tri tjedna jer je otkriveno kako je gotovo 500 stabala zaraženo.

Osim u prirodi može naći i u gradu

Specijalni timovi donirali su zaštitnu odjeću te uz pomoć vatrogasne opreme došli do ugroženih krošnji i napali njihova gnijezda velikim usisavačima i drugim aparatima. U Nizozemskoj je najezda ove godine također povećana, a internetom kruži snimka kako jedna starija gospođa napada gusjenice s fenom. Gradske vlasti izdale su upozorenje za zdravlje, jer ih se osim u prirodi može naći i u gradu.

U Španjolskoj one su na  borovima puno veći problem. Slična su vrsta, ali žive u mediteranskim borovima, a ne u hrastovima. Malene dlačice raspršuje vjetar i sadrže otrov koji može izazvati osip, iritaciju očiju, kašljanje i alergijsku reakciju. A njihova gnijezda su  opasna za diranje. Otrov je taumetopoein, i teško ih se rješava jer se dlačice prikače za kožu. Kortizon može pomoći. Posebno su na njih osjetljivi psi.

gusjenice

pošast

štetočine

lišće

newsletter

Prijavite se na Newsletter