obračun s bahatim građanima

Njemačka je odlučila stati na kraj nekulturnom ponašanju i nemaju ni najmanje milosti


100posto
30.06.2019.18:00
Njemačka je odlučila stati na kraj nekulturnom ponašanju i nemaju ni najmanje milosti
Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images

100posto
30.06.2019.18:00

Njemačka se odlučila obračunati s bahatim i nekulturnim građanima koji bacaju smeće po ulici te tako uneređuju javni prostor bačenim vrećicama, žvakačim gumama, opušcima, limenkama i psećim izmetom. Gradske vlasti sve više njemačkih gradova odlučile su tome stati na kraj te drastično smanjiti tu lošu naviku svojih građana. 

Uprave sve više gradova uvjerene su da je rješenje og problema uvođenje visokih kazni, tako da us odlučile oštro novčano kažnjavati takve nekulturne postupke. Bacanje takozvanog sitnog otpada na ulicu, poput papirnate maramice, opuška, papirića je kažnjivo i osoba koja bude uhvaćena na djelu mora platiti 75 eura kao i taksu za obradu kazne od 28,50 eura.

Žvakače skuplje

Profimedia

Žvakaće gume koje se teško skidaju s pločnika su još 25 eura skuplje, a tko će se pred policajcima praviti važan i neće htjeti ukloniti smeće s ulice, platit će dvostruku kaznu.

"Ovo ne radimo na punimo gradske proračune već želimo stati na kraj ovakvom ponašanju", poručili su gradski oci koji kažu da neće imati milosti, a policija već uvodi red. 

Oni otkrivaju kako su neki građani prvi trenutak šokirani i kažu: 'Šalite se?' ili 'Zašto baš ja?'  ali tada im objasne da moraju plati kaznu, a većom nakon toga ljudi razmisle hoće li ponoviti slično ponašanje na ulici.

policija

smeće

kazne

ULICE

opušci

newsletter

Prijavite se na Newsletter