KAD NAŠI POLITIČARI KOKETIRAJU S USTAŠTVOM

Njegove fotografije drže na kaminu, u uredu, u vitrini, recitiraju pjesme u njegovu slavu, a neki ne skrivaju ni da su bili u organizaciji koju je Pavelić u Argentini osobno utemeljio


Matej Devčić
23.08.2019.17:00
Njegove fotografije drže na kaminu, u uredu, u vitrini, recitiraju pjesme u njegovu slavu, a neki ne skrivaju ni da su bili u organizaciji koju je Pavelić u Argentini osobno utemeljio
Profimedia

sažeto

Nekoliko hrvatskih političara tijekom godina je koketiralo s ustaštvom, a neki su sliku ustaškog poglavnika držali u uredu i vitrinama


Matej Devčić
23.08.2019.17:00

"To nije fotografija Ante Pavelića. To mi je ili djed ili pradjed, ne znam sad točno", tim je riječima bivši ministar uprave Lovro Kuščević komentirao informaciju o fotografiji ustaškog poglavnika izloženoj na kaminu luksuzne vile s bazenom u Nerežišćima na Braču koju je iznajmljivao turistima.

U istoj vili, koju je u katastarskim knjigama navodio kao pašnjak i koja je ga je, između ostalog, koštala mandata, nalazio se grb s prvim bijelim poljem. To je uočeno na fotografiji s Bookinga preko kojeg se vilu iznajmljivalo turistima, a bivši ministar tada je kazao kako u njegovoj kući ima "puno umjetnina i suvenira pa i taj grb".

Booking.com

"Ministar mi je poklonio bocu s Pavelićevim likom pa ću mu ja to vratiti"

No takve umjetnine i suvenire, kako se čini, voli poklanjati i drugima. Kada je postao ministar uprave dao je izjavu o svom stavu o Zakonu o životnom partnerstvu te ustvrdio da prema LGBT zajednicama ili vjerskim i nacionalnim manjinama nema nikakve predrasude već da ljude cijeni po njihovom radu, a spremno je osudio i svaki totalitarni režim "ma kako se on zvao".

Tada je, očito, naljutio Velimira Bujanca, voditelja televizijske emisije "Bujica", koji mu je poručio da se nađu negdje da mu vrati bocu vina koju mu je poklonio dok je bio kod njega na Braču. Na toj boci je bila naljepnica s poglavnikom Nezavisne Države Hrvatske, Antom Pavelićem.

"Dakle, to mi je ministar poklonio pa ću mu ja to vratiti, s obzirom na to da vjerojatno više neće poklanjati takve boce okolo, a možda će ići i na gay pride", poručio je Bujanec bivšem ministru.

Đapić imao sliku ustaškog poglavnika u svom uredu

Nije Kuščević niti prvi niti zadnji hrvatski političar koji je uhvaćen sa slikom Ante Pavelića ili koji je koketirao, slučajno ili namjerno, s NDH i ustaškim režimom. Puno prije njega sliku ustaškog poglavnika imao je i Ante Đapić i to u svom uredu.

Arhiva/Cropix

Đapić kao nekadašnji čelnik ekstremno desnog HSP-a prilično je često u javnim istupima pokušavao relativizirati ustaške zločine, NDH te lik i djelo Ante Pavelića.

To se promijenilo 2003. godine kada je na čelu HDZ-a bio Ivo Sanader i kada je bilo vrlo izvjesno da će on postati mandatar nove hrvatske vlade. Europska komisija mu je tada u više navrata poručila da smatra neprihvatljivim formiranje vlade uz pomoć rigidnih nacionalnih stranaka uz koje se veže koketiranje s fašizmom.

Jasno definirane upute Europske komisije Sanaderu su zapravo sugerirale kako mu nije uputno koalirati s Hrvatskom strankom prava i njenim predsjednikom Antom Đapićem.

No kako su se bližili izbori, Đapić je počeo reformirati imidž svoje stranke. Javno se odrekao ustaških simbola, te se sve više oslanjao na Tončija Tadića, pravaškog saborskog zastupnika, koji je svojim angažmanom pobrao simpatije velikog dijela hrvatske javnosti. HSP je zbog tih promjena uspio ostvariti dobar izborni rezultat i prometnuti se u kandidata za ozbiljnog koalicijskog partnera najjačim strankama

Tomašić recitirala pjesme u čast Pavelića

No s transformacijom HSP-a raslo je i nezadovoljstvo pojedinih članova stranke zbog čega je 2009. osnovana Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, a jedan od njenih kasnijih članova bio je i Pero Ćorić.

Dok je Ćorić bio zastupnik u Hrvatskom saboru na svom Facebook profilu objavio je fotografiju s obitelji, u čijoj se pozadini vidi uokvirena fotografija Ante Pavelića. "To je poklon kojeg mi je dao netko prije deset godina u Hercegovini i zaboravio sam da je on tamo. Da me netko pitao imam li sliku Ante Pavelića, rekao bih da nemam. Na drugom zidu u istom dnevnom boravku imate i fotografiju mog strica i oca u ustaškoj odori", objasnio je Ćorić novinarima.

Njegova bivša stranačka kolegica, nekadašnja predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, a danas europarlamentarka i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić otkrila je u svibnju za Novosti kako simpatizira ustaše i ustaški pokret.

Objavljivala je i recitirala pjesme u slavu Ante Pavelića po zavičajnim klubovima u Kanadi u osamdesetim godinama, odjevena u ustašku uniformu. Tomašić je tada kazala kako je pjesme samo potpisivala i objavljivala ih u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovjek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret, a u jednoj od pjesama koje je potpisala slavi "hrabrost i gordost Ante Pavelića".

"Danas to ne bih radila"

Kazala je i da se ne odriče običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine, te istaknula da "ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH". "Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića, shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na Šestosiječanjsku diktaturu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata događalo se puno zločina.

Tijekom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom", pojasnila je Tomašić te se osvrnula i na Antu Pavelića za kojeg je, kako je kazala, shvatila da je bio narcisoidan i da je puno stvari mogao napraviti drugačije.

Istaknula je i kako se svega toga ne srami jer je atmosfera tada jednostavno bila takva te da danas to ne bi radila. "Niti sam ikoga orobila, niti sam ikoga ubila. Puno toga se u međuvremenu promijenilo i iza nekih stvari danas ne stojim. Gledajući s političke pozicije, naučila sam dosta novoga i shvaćam da nije sve bilo onako kako su mi tada govorili. Nešto nije, a nešto jest", kazala je Tomašić.

Goran Mehkek / CROPIX

Zastava s prvim bijelim poljem na ulazu u sjedište stranke

Njeni nesuđeni partneri na Europarlamentarnim izborima iz Nezavisnih za Hrvatsku s pojavom na javnoj političkoj sceni pokušali su u rukavicama govoriti o NDH i Anti Paveliću, no kako to obično biva, otkrilo se da je Zlatko Hasanbegović bio u Hrvatskoj čistoj stranci prava, koja otvoreno veliča ustaštvo i Antu Pavelića.

Hasanbegović je u HČSP prešao iz HOP-a, Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, političke organizacije koju je u Argentini pedesetih godina utemeljio osobno Ante Pavelić te koja je zamišljena kao nasljednik ustaškog pokreta.

Bruna Esih, koja čini drugu frakciju ove odnedavno raskoljene stranke, 8. svibnja kada se obilježava oslobađanje Zagreba od fašista, na Facebook profilu je ustvrdila kako se radi o datumu koji je bio tragičan dan za hrvatsku povijesti. Javnost se digla na noge kao i političari iz opozicije koji su komentirali kako je za Esih slom NDH "tragičan dan hrvatske povijesti".

Dok su još bili uigran tandem, Esih i Hasanbegović su iznad ulaza u sjedište stranke izvjesili trobojnicu sa šahovnicom koja ima prvo bijelo polje. Popularni motiv hrvatske šahovnice je, naime, u uporabi još od 15. stoljeća i veći dio povijesti nije bilo pretjerano bitno je li prvo polje na grbu crvene ili bijele boje, a obje varijante pojavljivale su se do početka 20. stoljeća, odnosno ulaska Hrvatske u Kraljevinu SHS.

Nakon što je Hrvatski sabor 29. listopada 1918. raskinuo sve veze s Austrijom i Ugarskom, kao službeni hrvatski grb ustalila se šahovnica s prvim crvenim poljem koja se održala i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Promjene u izgled grba nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 1941. godine unose Ante Pavelić i njegovi ustaše. Grb s prvim bijelim poljem tako je trajno postao ustaški emblem, koji je iz uporabe uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu.

Od starog hrvatskog pozdrava do priznavanja greške

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također se često našla u problemu zbog "Za dom spremni". U recentnoj pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, onoj protiv pjevača Maria Rose, nedvojbeno stoji da je pozdrav "Za dom" i "Za dom spremni" korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH, koji je nastao od fašizma i utemeljen je na rasizmu te time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Predsjednica je, naime, početkom godine priznala da je pogriješila kada je pozdrav "Za dom spremni" pravdala govoreći da je riječ o starom hrvatskom pozdravu, što je izazvalo dosta negativnih reakcija na desnom političkom spektru.

Tada je kazala da stoji kod svoje izjave, ponovivši da je "Za dom spremni" kompromitiran, ali i da treba razlikovati poklič "Za dom spremni" koji su u Domovinskom ratu koristile pojedine postrojbe, te je i danas dio njihovih službenih insignija.

Boris Kovačev/CROPIX

Citirala je pritom i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i izjavu da je NDH bila kvislinška tvorevina i fašistički zločin, ali ipak i izraz želje hrvatskog naroda za svojim slobodom i za nezavisnošću od jugoslavenske države.

Posežu za prošlosti onda kada im to najviše odgovara

Podsjetila je kako je Povjerenstvo za suočavanje sa simbolima totalitarnih režima "predložilo određene iznimke odnosno određene situacije u kojima se može koristiti pozdrav 'Za dom spremni'", te ustvrdila da su upravo u vrijeme Domovinskog rata postojali posebni uvjeti u kojima se reagiralo na malo drukčiji način i uz taj poklič.

Upitana kako razlikovati danas kada netko izvikuje "Za dom spremni" misleći na Domovinski rat, a ne na događanja iz vremena NDH, pogotovo s obzirom na neujednačenu sudsku praksu, Grabar-Kitarović kaže da to treba odlučiti zakonodavac.

U konačnici, NDH, ustaštvo, Ante Pavelić, sve to političari koriste onda kada im je to najviše potrebno, pogotovo pred izbore ili kada se otvori neka velika afera, a sve sa svrhom kako ne bi morali pričati o aktualnim gospodarskim i socijalnim problemima koji muče narod.

Neki tvrde da je zbog takvog ponašanja političara Hrvatska postala poprištem dominantno desničarskih narativa, no političari takav narativ koriste kako bi dobili određene političke poene nemušto se pritom izmotavajući u svojim objašnjenjima kako slučajno ne bi oštetili i ostale spektre glasačkog tijela.

Kolinda Grabar-Kitarović

Lovro Kuščević

NDH

Ruža Tomašić

Ante Pavelić

Ante Đapić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter