video: otkriven razlog zašto je Titanic potonuo

Nitko nije obratio pažnju na ovaj detalj dok ekscentrični tajkun nije počeo graditi novi Titanic. Legendarni brod jednostavno nije imao nikakve šanse


100posto
07.09.2019.18:00
Nitko nije obratio pažnju na ovaj detalj dok ekscentrični tajkun nije počeo graditi novi Titanic. Legendarni brod jednostavno nije imao nikakve šanse
Profimedia

100posto
07.09.2019.18:00

Za nekoliko godina u more bi trebao biti porinut novi Titanic, izgrađen skoro u potpunosti po uzoru na onaj iz epske pomorske tragedije iz 1912. godine. Neslužbeno, Titanic 2 planira da 2022. zaplovi iz Kine, gdje će biti izgrađen, za Dubai te onda za Southampton u u Velikoj Britaniji i dalje istom onom rutom kojom je plovio original iz 1912. godine. 

Riječ je o brodu australskog tajkuna Clivea Palmera, a on je zamislio da njegov Titanic 2  arhitektonski bude identičan originalu. Kabine, restorani, hodnici, vanjski izgled, čak i kategorije razreda putničkih kabina i kostimi za posadu i putnike. Razlika će, naravno, biti mnogo jer je tehnologija u međuvremenu napredovala. Motor će biti dizelski, pa će četiri velika dimnjaka biti samo ukras.

Bit će dovoljno čamaca

Screenshot/Facebook

Brod bi trebalo imati devet paluba i 840 soba za 2.400 putnika i 900 članova posade. Ovog puta bit će dovoljno čamaca za spašavanje i konstrukcija će biti nešto deblja.

Naime, posljednjih godina je utvrđeno da nije samo sudar s ledenim brijegom te kobne  noći 1912. koštao 1.514 ljudskih života. Ispostavilo se da grdosija duga 269, široka 28 i visoka 53 metara u onim uvjetima ne bi imala šanse da preživi ni mnogo slabiji sudar zato što tehnologija u ono doba nije bila dovoljno razvijena za izgradnju takvog giganta sigurnog za plovidbu.

Kemijska analiza sve pokazala

Youtube screenshot

Tajna na koju nitko nije pomišljao izašla je na vidjelo kada su kanadski znanstvenici  uspjeli izvući dijelove Titanicove konstrukcije s dna oceana.

Stručnjaci za materijale odmah su uočili greška u čeličnoj konstrukciji broda kao i u spojnicama koje su povezivale konstrukciju s kosturom broda.

Nakon kemijske analize razjasnilo se što je moglo poći po zlu. Znanstvenici su napravili čelične ploče identičnog sastava kao one koje su pronašli i potom ih uronili u vodu na istoj temperaturi kroz koju je prije potonuća plovio brod.

Nije imao šanse

I kada su simulirali sudar tih ploča sa ekvivalentom prepreke u koju je udario Titanic, čelik se rasprsnuo kao staklo u iste one krhotine koje su pronašli. 

Sada je već jasno kako je nastala onolika rupetina u trupu i zašto je Titanic potonuo čak 24 puta brže nego što su ljudi koji su ga radili mogli i zamisliti. Stoga bi novi Titanic trebao biti napravljen od modernijih materijala, od čistijeg čelika, sa suvremenim sustavom upravljanja i nevidljivim, ali presudno važnim prepravkama trupa.

nesreća

tragedija

brod

Titanik

potonuće

titanic2

newsletter

Prijavite se na Newsletter