Mračna strana Oktoberfesta

Nisu sigurne ni konobarice ni posjetiteljice. Pipkaju ih, štipkaju i ljube protiv njihove volje, ali radnice imaju zanimljive metode kojima odbijaju muškarce


100posto
07.10.2019.18:00
Nisu sigurne ni konobarice ni posjetiteljice. Pipkaju ih, štipkaju i ljube protiv njihove volje, ali radnice imaju zanimljive metode kojima odbijaju muškarce
Profimedia

sažeto

Djelatnice koje rade na Oktoverfestu jako dobro znaju da će ih u ta dva tjedna isprepipati i maltretirati ogroman broj muškaraca


100posto
07.10.2019.18:00

Radni dan na Oktoberfestu za mene, kao i za sve žene koje ovdje rade, počinje istim ritualom - šminkom i uljepšavanjem. Prvo prikrivanjem tamnih podočnjaka, a onda šminkanjem, oblačenjem bluze i hulahupki, uskakanjem u dirndl, vezanjem pregače na lijevo ili desno, namještanjem dekoltea - dubokog dekoltea, stavljanjem šala i na kraju dolaze biciklističke bermude, započinje svoju priču Valentina Dirmaier koja prodaje ruže na Oktoberfestu. Njena iskustva su vrlo zanimljiva piše Deutsche Welle.

Ako se pitate zašto gotovo sve ženske zaposlenice nose bermude postoje svije vrste odgovora. Žene koje rade vani, kaže autorica, rado ih oblače da bi se zaštitile od hladnoće. No one koje rade po šatorima koriste bermude zbog 'zaštite' od muškaraca koji imaju običaj pipkati konobarice u prolazu.

"Biciklističke bermude imaju debelu postavu na osjetljivim mjestima, a pri tom su uske, tako da su skoro nevidljive. Ako bi ruka nekog muškarca nešto i pokušala, njen vlasnik odmah dobiva poruku - dalje ne možeš!", objašnjava prodavačica.

Protim lupanja po stražnjici i ljubljenja

Festival koji svake godine traje dva tjedna u Münchenu, upravo je završio, poznat je po litrama i litrama piva, masne hrane i hrabrih konobarica koje nevjerojatnom lakoćom nose po desetak punih krigli. Osim manevriranja punim kriglama kroz gužvu, one, kao i ostale zaposlenice imaju još jednu brigu više - izbjegavanje nepristojnih pipaka u obliku muških ruku.

Profimedia

"Pije se u ogromnim količinama. Sa svakom kriglom pive raste i raspoloženje pa potpuni neznanci vam brzo postaju prijatelji, posjetitelji iz cijelog svijeta vam padaju u zagrljaj. A neki prsti kreću u akciju. I to ne samo džeparoški prsti - na Terezinom polju su seksualni nasrtaji dio svakodnevice", kaže Valentina.

Lupiti konobaricu po stražnjici, štipnuti za obraz prodavačicu cvijeća ili poljubiti nepoznatu ženu koja sjedi na klupi do tebe - ovo više ne prolazi bez posljedica. Jer, javna percepcija takve vrste tjelesnosti se u međuvremenu sasvim drugačije ocjenjuje.

"Mnoge kelnerice na Terezinom polju su pak razvile novu strategiju protiv 'lovaca na poljubac' - koriste tamnocrveni ruž, koji bi trebao uplašiti muškarce. Isto to radim i ja kao prodavačica cvijeća. I za sada sam dobro prošla", kazala je prodavačica.

Dio folklora koji se više ne tolerira

Čak 25 seksualnih delikata, od čega tri silovanja, zabilježila je minhenska policija u prvoj polovini ovogodišnjeg 186. po redu Oktoberfesta. Među njima su i posjetiteljice i zaposlenice. U tih prvih tjedan dana zabilježeno je ukupno 465 krivičnih djela, a osim seksualnih delikata, tu su i krađe, nasilje, vandalizam.

Statistika ipak pokazuje da je broj seksualnih delikata u opadanju. 2017. je zabilježen vrhunac sa 67 seksualnih napada, a godinu dana kasnije 45, potvrdila je glasnogovornica, Claudia Künzel za DW.

Profimedia

Pipkanje i drugi oblici seksualnog nasrtanja su ranije često bili tolerirani kao neki nevažno, usputno, gotovo kao dio folklora. A žene su o svemu u pravilu šutjele - vrlo često zbog stida. Međutim to se sada promijenilo, sve više žena koje proživljavaju neželjene nasrtaje, kao i promatrača, prijavljuje takva ponašanja.

seksualni napad

Oktoberfest

konobarica

newsletter

Prijavite se na Newsletter