JOŠ JEDNA MOZGALICA ZA TEORETIČARE ZAVJERE

Nijemci nenadano povlače svoje zlato iz inozemstva, još nema objašnjenja zašto to čine


100posto
01.05.2018.18:55
Nijemci nenadano povlače svoje zlato iz inozemstva, još nema objašnjenja zašto to čine
Reuters

sažeto

Znakovitim se smatra i to što je zlato vraćeno u znatno kraćem roku u odnosu na predviđeno


100posto
01.05.2018.18:55

U Muzeju novca u Frankfurtu održava se zanimljiva izložba koja je privukla ogromnu pažnju, ne samo posjetitelja, već i teoretičara zavjera.

Naime, njemačka centralna banka Bundesbank upriličila je izložbu zlatnih rezervi, i to nakon što je iz inozemstva povukla polovicu deponiranog zlata. Ukupna vrijednost njemačkih zlatnih rezervi procjenjuje se na 117 milijardi eura, a ako vas više zanima težina, riječ je o čak 3400 tona.

Radi straha od ruske invazije, Nijemci su tijekom hladnog rata pohranjivali svoje zlatne rezerve u New Yorku, Londonu i Parizu. Na sigurnom su ostavili čak 98 posto rezervi, da bi unatrag zadnjih pet godina vratili polovicu zlata arhiviranog u trezorima zapadnih banaka.

Reuters

Službeni razlog povratka zlata jest promjena geopolitičkih odnosa, no špekulira se i kako je povlačenje zlata ima veze s pojavom dužničke krize u Europi. Znakovitim se smatra i to što je zlato vraćeno u znatno kraćem roku u odnosu na predviđeno.

Iz Bundesbanke poručuju kako je cilj izložbe pokazati transparentnost u raspolaganju zlatom. Među eksponatima posebnu pažnju plijene kovanice iz razdoblja rimskog cara Konstantina te novčići izrađeni od domaćeg zlata, pronađenog u Rajni i Dunavu.

Njemačka

zlato

Rezerve

newsletter

Prijavite se na Newsletter