UKIDANJE NAJVEĆE NOVČANICE EURA

Rijetko su je vidjeli u svojim novčanicima, katkad su je zvali 'binladenica', a sada odlazi u povijest


Matej Devčić
23.04.2019.14:00
Rijetko su je vidjeli u svojim novčanicima, katkad su  je zvali 'binladenica', a sada odlazi u povijest
Tom Dubravec/CROPIX

sažeto

Odgovorni se nadaju da će se ukidanjem novčanice suzbiti pranje novca i terorizam


Matej Devčić
23.04.2019.14:00

Građani eurozone u praksi se gotovo nikada ne susreću s tom egzotičnom novčanicom, na bankomatima ju je nemoguće dobiti, a oni koji je posjeduju često imaju probleme s njenim unovčavanjem. No, Nijemci i Austrijanci s njom više neće imati problema.

Naime, njemačke i austrijske središnje banke od ovog petka (26. travnja) više neće izdavati novčanicu od 500 eura, koje su se u ostalih 17 središnjih banaka zemalja unutar euro zone je rijetko viđene ružičaste novčanice prestalo izdavati još krajem siječnja.

Petstoica najbliži ekvivalent novčanici od tisuću maraka

Kako piše DW, Vijeće Središnje europske banke je još 2016. odlučilo da u novoj seriji novčanica s pojačanim sigurnosnim obilježjima neće više biti najveće, one od 500 eura.

Tom Dubravec/CROPIX

Kada se stvarao euro, Njemačka je željela novčanicu od 500 eura kao najbliži ekvivalent novčanici od tisuću maraka, no petstotica u Njemačkoj, jednom od najjačih europskih gospodarstava, nije češće korištena nego u drugim zemljama. Iako novčanice od 500 eura više neće biti u opticaju one su i dalje zakonito sredstvo plaćanja.

Odluka o ukidanju novčanice izazvala raspravu

Ukidanjem novčanice od 500 eura, ili kako su ih katkad zvali "binaldenice", odgovorni se nadaju suzbijanju pranja novca i terorizma. Milijun eura u novčanicama po 500 teži samo 2,2 kilograma i lagano stane u torbu za laptop, dok bi isti iznos u "stoticama" težio šest puta više i zahtijevao putni kovčeg.

U Njemačkoj je odluka o ukidanju ove novčanice izazvala emotivnu raspravu. Njemačka središnja banka priopćila je kako nedostaju empirijski dokazi da se ukidanjem novčanica visokih iznosa smanjuje broj kaznenih djela povezanih s utajom poreza ili sličnih delikata, a među najvećim protivnicima ukidanja novčanice bio je prvi čovjek Bundesbanke Jens Weidmann.

Između ostalog, kritičari smatraju da će povlačenje petstotice bankama otežati i poskupjeti fizičko čuvanje velike količine novca.

Njemačka

Euro

banka

novčanica

opticaj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter