Igranje demokracije, hrvatski model

Nije Krstičević vojnik nego vojničina i neće njemu neka interpelacija govoriti da mora dati ostavku. Ipak je on ponosan HDZ-ovac


Valerija Bebek
15.02.2019.12:00
Nije Krstičević vojnik nego vojničina i neće njemu neka interpelacija govoriti da mora dati ostavku. Ipak je on ponosan HDZ-ovac
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Nakon parlamentarne rasprave koja je trajala cijeli četvrtak, u petak bi sabornici trebali glasati o radu vlade


Valerija Bebek
15.02.2019.12:00

Onaj smor što je jučer trajao u nedogled iz Hrvatskog sabora zove se interpelacija. Većina stanovnika ove zemlje ni ne zna koji klinac o znači. A prema onome što smo vidjeli u Saboru, to ne znaju niti neki saborski zastupnici. Interpelacija je, piše u enciklopediji, latinski interpellatio: prekidanje; zapreka, ometanje. "Jedno od sredstava kojim zastupnici u parlamentu nadziru rad vlade i pokreću ispitivanje političke odgovornosti vlade, odnosno njezinih ministara". Možda bismo uz taj opis trebali staviti maketu borbenog aviona?

Mjesec dana nakon scene u kojoj ministar obrane baca igračku aviona na pod sabora, SDP je uspio u dnevni red progurati interpelaciju o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona. Usmjereno je to ometanje i pitanja direktno prema Damiru Krstičeviću.

Ne traži samo Maras njegovu ostavku

Ono što ministru obrane nije možda jasno je da se -interpelacija- od običnog zastupničkog pitanja razlikuje po tome što se ta parlamentarna rasprava završava glasovanjem o povjerenju pojedinom ministru ili vladi. Da mu je to jasno Krstičević sigurno ne bi na poziv SDP-ovca Gordana Marasa da preuzme odgovornost za propali posao kupnje izraelskih aviona odbrusio - da neće dati ostavku jer ga Maras to traži.

"Kolega Maras, sigurno neću dati ostavku zbog toga što to ti tražiš i mogu ti to otvoreno reći jer nema razloga da je dam. Jesam sada političar HDZ -a i zbog toga sam ponosan, bivši sam vojnik i umirovljenik, umirovljeni general i danas na poziciji ministra obrane”, kazao je Krstičević.

Znao bi da to traži čitava oporba, jer eto pokrenuli su taj mehanizam demokracije - interpelaciju.

Nije vojnik, nego vojničina

"Mislim da ministar više nije vojnik nego političar, jer da je vojnik postupio bi časno i dao ostavku i preuzeo odgovornost. Ali on je političar i to HDZ-ov političar koji ne želi za svoje pogreške odgovarati pred hrvatskim narodom”, odgovorio mu je Gordan Maras, dodavši da je cijeli posao s izraelskim avionima ispao fijasko i sramota.

Zastupnici HDZ-a tada su krenuli u obranu svog ministra. "Nekorektno je i nedostojno ovog doma prozivati ministra da nije vojnik. Niste dostojni, on je general Hrvatske vojske i ratni zapovjednik i u svim civiliziranim zemljama takve se ljude štuje”, rekao je Ante Sander. “Nije vojnik nego vojničina i briljantan zapovjednik”, kazao je Ante Babić. Glasanje o radu vlade najavljeno je za petak.

MORH

Damir Krstičević

Gordan Maras

interpelacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter