najluđi hrvatski blagdan?

Ni 'veliki Hrvati' ne znaju zašto danas ne radimo. Možda će vam zvučati suludo, ali to čak ima veze s Tomom Cruiseom i Willom Smithom!?


Daniel Radman
08.10.2019.12:00
Ni 'veliki Hrvati' ne znaju zašto danas ne radimo. Možda će vam zvučati suludo, ali to čak ima veze s Tomom Cruiseom i Willom Smithom!?
Ronald Gorsic / CROPIX / Ilustracija

sažeto

Službeno, slavimo odluku Sabora, neslužbeno odluka o neradnom danu motivirana je holivudskim filmovima


Daniel Radman
08.10.2019.12:00

Ove godine se lijepo poklopilo – Dan neovisnosti pao je na utorak, a zahvaljujući toj sretnoj okolnosti školarci su postali najsretniji dio populacije. Dobili su ekstra produženi vikend koji u punom smislu može simbolizirati onaj slogan 'škola za život'.

Zašto? Jednom kad odrastu i pređu u stvarni život, na 'tržište rada' (kako već bez imalo romantike nazivamo odraslu dob) s ovim će se dobar dio njih suočiti i lijepo je da se na vrijeme naviknu na iznimno važnu stvar, skoro pa naš nacionalni sport zvan 'kako spajati blagdane'.

Zemlja s najviše neradnih dana

Marko Todorov / CROPIX

Bili su na praznicima pa ne znaju da je i posljednji radni dan, Velika Gospa, pala na četvrtak, što znači da je za 'profesionalne spajače vikenda' ovo dobra sezona. No, ne treba previše zamjerati poslovično snalažljivim Hrvatima, džaba bi bilo sve naše majstorstvo improvizacije da političari nisu ti koji nam omogućavaju velik broj blagdana.

Hrvatska je – zar u to treba sumnjati – zemlja s najvećim brojem slobodnih dana u EU. Inače, izračunali su to pedantni Nijemci, kad su zbrojili zakonski minimalno propisan broj dana godišnjeg odmora te državne blagdane i praznike. I naravno, nisu toliki problem dani godišnjeg odmora, koliko ovi neradni (srećom, tu su Bugari, oni imaju 16 takvih!). 

Slavimo i vjerske i svjetovne

Damjan Tadic / CROPIX

Uzmimo za usporedbu našu drugu domovinu u Europi (barem po broju iseljenika). Nijemci imaju sedam takvih dana, mi ih imamo – jedanaest. Koji je razlog? Taj što Hrvati, za razliku od Nijemaca, uvijek nađu razloga za slavlje.

U praksi, europske zemlje – ovisno o svojoj tradiciji – izabrale su jedan od puteva, hoće li se neradnim proglašavati državni blagdani ili oni vjerski. Njemačka se tako odlučila za vjerske, od državnih imaju tek jedan – 'Dan ujedinjenja', a Hrvatska i jedne i druge. I što smo s time dobili? Da vjernici praznikuju i kad je neki blagdan za koji većina njih nema pojma što predstavlja (npr. Tijelovo), a čak ni oni koji se nazivaju 'velikim domoljubima' nemaju pojma što predstavlja koji državni blagdan.

Kako zastupnici veličaju sami sebe

Josip Bistrovic / CROPIX

Ako niste znali (a to stvarno nije sramota) ovaj današnji, kako nas je podsjetio zagrebački gradonačelnik u svojoj čestitki, predstavlja 'dan sjećanja na povijesnu odluku Hrvatskog sabora o raskidanju državnopravnih sveza s bivšom državom u jeku ratne 1991.!' To je toliko bitno – da se vratimo malo na 'školu na život' - da bi u programu nastave bilo lijepo da učenici uopće ne zamaraju glave s time.

Isto vrijedi i za onaj 25. lipnja, kad slavimo Dan državnosti. Oba su bazirana na odlukama Sabora, a znamo što Hrvati misle o vlastitom parlamentu. To što su oba neradni dani, više je znak što sami saborski zastupnici misle o sebi čim su izglasali čak dva neradna dana koja se tiču povijesnih odluka njihove institucije.

Da Nijemci vrte po tako po odlukama Bundestaga, nakupili bi i oni neradnih dana. Ovako, bitna je razlika da su Nijemci slobodni kad njima paše (imaju više godišnjeg odmora), a Hrvati kad to političari odluče (imamo blagdane).

Inspiracija u Tomu Cruiseu i Willu Smithu 

Boris Kovacev / CROPIX

No, uz ovaj blagdan veže se beskrajno simpatična i nikad demantirana anegdota koju je otkrio bivši saborski zastupnik Slaven Letica, a ide ovako: Hrvatska je dobila 'Dan neovisnosti' po uzoru na holivudske filmove!? Ako ste ih i površnije pratili, simbolika 'četvrti srpnja' prožima sve žanrove, od komedije, hororaca, da ne govorimo o onima s akcijskim i političkim predznakom ('Rođen 4. srpnja' s Tomom Cruiseom). Igrom slučaja, predlagatelj zakona bio je saborski zastupnik HSLS-a Ivo Škrabalo - filmski redatelj, scenarist, filmski publicist i povjesničar filma - pa je, vjeruje Letica, po uzoru na Hollywood Hrvatskoj podario novi državni praznik.

A šire mase, čak i oni koji samo površno prate filmove, itekako su mogli znati što je američki 'Dan neovisnosti' kad se usvajao. Ovaj naš je uveden 2001., a istoimeni SF-film s Willom Smithom snimljen je 1996. te se smatrao jedan od najvećim filmskih hitova tog doba.

blagdani

Dan neovisnosti

neradni dani

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter