ROSCOSMOS NAORUŽAVA SVOJE ASTRONAUTE

Stiže novo svemirsko superoružje. Ne strahuju Rusi od napada vanzemaljaca, razlog zašto im trebaju svemirski pištolji puno je bizarniji


Daniel Radman
18.09.2019.19:00
Stiže novo svemirsko superoružje. Ne strahuju Rusi od napada vanzemaljaca, razlog zašto im trebaju svemirski pištolji puno je bizarniji
Profimedia

sažeto

Pri silasku na Zemlju kapsule mogu pasti bilo gdje pa bi astronautima trebalo višefunkcionalno oružje koje bi ih, između ostalog, zaštitilo od zvijeri


Daniel Radman
18.09.2019.19:00

Direktor ruske svemirske agencije 'Roscosmos' Dmitrij Rogozin najavio je da će vatreno oružje postati sastavni dio paketa za preživljavanje njihovih astronauta već do 2021. godine.

Projekt je trenutno u fazi testiranja, a znakovito je da je Baltičko državno tehničko sveučilište 'Voenmeh' iz St. Peterburgu danas predstavilo višecjevni i višenamjenski pištolj nalik modelu kakav su nekad u svemir nosili ruski astronauti.

Kapsula može pasti bilo gdje

Profimedia

"Zbog činjenice da se većina letova prebacuje sa kozmodroma 'Bajkonur' na 'Vostočni', koji se nalazi u slabo naseljenom šumovitom području, astronauti su sada zainteresirani da oružje bude kompletno", rekao je Rogozin, a prenose ruske agencije.

Taj interes potvrdio je i Oleg Kononeko, šef odreda astronauta, a kao što se može iščitati iz izjave njegovog nadređenog, oružje je namijenjeno za upotrebu na Zemlji, a ne u svemiru.

"Kad se kapsula vraća na zemlju, ona može pasti na bilo koje mjesto na planetu. U teoriji, to se može dogoditi i na teško dostupnim područjima tako da nam može trebati i posebni nož za gradnju skloništa. Osim toga, trebalo bi nam i vatreno oružje jer bi tamo mogle biti i divlje životinje", rekao je Kononeko.

Bliski susret s medvjedima

Profimedia

Ne govori Kononeko 'u prazno', niti o nekoj imaginarnoj situaciji. To se i dogodilo u ožujku 1965. godine, kad su dvojica astronauta, Aleksej Leonov i Pavel Beljaev, prinudno sletjeli u sibirsku tajgu.

Kako je teren bio teško dostupan, njih nisu mogle pokupiti spasilačke ekipe pa su bili prinuđeni provesti nekoliko dana u tajgi. Leonov i Beljaev su izgradili sklonište, no problemi su uslijedili kad su im se 'pridružili' medvjedi. Kako je bilo rano proljeće, medvjedi su bili i gladni i agresivni, tako da ovom dvojcu nije bilo ni malo ugodno.

Ipak, nešto su imali. Bio je toj pištolj 'makarov' koji je tada bio dio standardne opreme kakvu je imao i prvi ruski astronaut Juri Gagarin. Razlog za nošenje pištolja bila je "zaštita od divljih životinja i kriminalnih elemenata". No, u praksi se pokazalo da im 'makarov' nije bio od neke koristi.

"Jedino što smo mogli učiniti s 'makarovim', bilo je – upucati se", izjavio je Leonov, koji je postao glavni 'krivac' što su Rusi stvorili posebno oružje u slučaju prinudnih ateriranja.

Čudo od 'trocijevica'

Nisu se oni upucali, kako je izjavio. Hice su usmjerili u zrak, ali to baš i nije pomoglo. Medvjedi su, prisjećaju se, tada postali još radoznaliji.

Rusi su se potom dali u projektiranje savršenog oružja za astronaute. Tvornica oružja u Tuli na sebe je preuzela projekt, a najprikladnijim se pokazao trocijevni pištolj. Osim one početne zadaće, "zaštite od divljih životinja i kriminalnih elemenata", taj trocijevac – dobio je ime TP-82 - bio je koristan i za lov i za ispaljivanje signalnih raketa. Također, imao je zanimljivo rješenje za kundak koji je zapravo bio mačeta, a kad se preko nje stavila čvrsta navlaka TP-82 bi zapravo postao - puška.

Počeo se koristiti 1986. godine, kada su ga prvi put astronauti ponijeli u svemir tijekom zajedničke sovjetsko-francuske misije. TP-82 proizvodili su do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća. Prema jednim izvorima Sovjeti su prestali s proizvodnjom jer je TP-82 proizveden u dovoljnim količinama, prema drugima problem je nastao jer im je nedostajao novac.

Koliko je poznato, u uporabi su ostali sve do 2007., a onda su povučeni jer je mecima istekao rok trajanja!? Ruskim astronautima tada su vraćeni 'makarovi'.

Amerikanci vole samo noževe

Profimedia

Zanimljivo, postoje dva različita koncepta naoružavanja astronauta. Amerikanci smatraju da im vatreno oružje ne treba. Prilikom prvog američkog svemirskog leta s ljudskom posadom astronaut Alan Shepard imao je u sklopu paketa za preživljavanje samo džepni nožić, tek poslije su drugi dobili prave kako bi mogli otvoriti kapsulu u slučaju da se zaglavi.

Svojedobno su Rusima uputili prijedlog da na Međunarodnoj svemirski postaji nitko ne nosi oružje, no to je u startu odbijeno. Zato su sad u situaciji da pištolje imaju jedino ruski astronauti.

oružje

astronauti

Roscosmos

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter