Gafovi hrvatskog sustava

Ni ove 2018. nismo se riješili starih boljki. Izgubljena dva mlada života, a nitko nije kriv, niti je odgovarao. Je li Milanović bio u pravu?


Daniel Radman
28.12.2018.19:00
Ni ove 2018. nismo se riješili starih boljki. Izgubljena dva mlada života, a nitko nije kriv, niti je odgovarao. Je li Milanović bio u pravu?
Niksa Stipanicev / CROPIX

sažeto

Znate onu, 'sustav je zakazao', a nitko – čitaj: ministar – nije odgovarao


Daniel Radman
28.12.2018.19:00

'Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država', izjavio je prije šest godina tadašnji premijer Zoran Milanović i na sebe navukao bijes 'desnog krila'. No, ne ulazeći u taj 'politički diskurs', je li Hrvatska slučajna država ili ne, i tijekom ove se pokazala se istinitost one početne teze: građane su i ove godine naše institucije u više navrata ostavile prepuštenima slučaju. Znate onu, 'sustav je zakazao', a nitko – čitaj: ministar – nije odgovarao.

Milan Kujundžić i Nada Murganić postali su magneti za skandale, u njihovom sustavu najviše je 'curilo', a prema lošoj tradiciji i školstvo i pravosuđe tijekom 2018. pokazali su zašto Hrvati ne vjeruju tom famoznom 'sustavu'.

Zdravstvo: Smrt dječaka i mladića, kiretaže na živo...

Goran Mehkek / CROPIX

Ove godine dogodile su nam se dvije velike tragedije. U kolovozu je smrt 21-godišnjeg mladića u Zaprešiću potresla Hrvatsku. Njemu je pozlilo 200 metara od Doma zdravlja, a pomoć liječnika stigla mu je pola sata nakon poziva, kad je sve bilo prekasno. Sada smo svjedočili drugoj tragediji, devetogodišnjeg Metkovčanina u njegovom matičnom gradu slali su od hitne do pedijatara (a kad mu je pozlilo još je bila i nedjelja), a poslan je u KBC Split kad mu pomoći više nije bilo.

U oba slučaja, kako to već biva, kriv je bio sustav, a onaj koji vodi sustav nije smatrao shodnim ponuditi svoj mandat. Da su bar ovo jedini primjeri trulosti hrvatskog zdravstva, jesenas je otkriveno i da su se u hrvatskim bolnicama kiretaže radile 'na živo', no sustav koji je generira i velike gubitke (oko osam milijardi kuna) i nepregledne liste čekanja, zahvaljujući našim zastupnicima, i dalje vodi Milan Kujundžić. Njih 77 mu je u listopadu dalo povjerenje kad je njegov status stavljen na glasovanje, pa ćemo ga gledati i iduće godine.

Demografija: Djece sve manje, mladi iseljavaju, a Murganić se bavi 'folklorom'

Bruno Konjevic / CROPIX

Ne treba očekivati da će ministrica demografije (u njezinom resoru još su obitelj, mladi i socijalna politika) u trenutku preokrenuti sve negativne trendove, no čovjek bi očekivao da barem nešto napravi. A što se radi vezano uz to pitanje, najbolje govori istup njezinog državnog tajnika Marina Strmote koji je usred konferencije za medije njezine mjere nazvao - 'folklorom'. 'Država izumire, imamo najgore stanje od kad postoji država. Ovako neozbiljno pričati o ovome... Ja kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom', izjavio je prije nego je pobjegao od svoje 'šefice'.

Kad je riječ o obitelji, uspjela je preživjeti kao ministrica iste premda je nakon 'slučaja Tomašević' i optužbi na račun župana požeško-slavonskog za obiteljsko nasilje hladno izjavila: 'To vam je tako u braku'. Nije se istaknula ni kad je riječ o udomiteljstvu, prvo je u suludom performansu glumila udomljenu djevojčicu, a potom i donijela diskriminirajući zakon.

Gospodarstvo: Brojke neloše, a mailovi skandalozni

Damir Krajac / CROPIX

S ekonomskim pokazateljima smo relativno u plusu, odnosno stvari idu uzlaznom putanjom, ali više po inerciji nego zbog nekog sustavnog promišljanja Vlade. No, više od statističkih pokazatelja šokirala nas je afera 'Hotmail' zbog koje je ministrica gospodarstva Martina Dalić postala - bivša. Iako ona i dalje u tome ne vidi ništa sporno, javnost je ipak imala drukčiji sud o tome kako se u Hrvatskoj donose 'slučajne' odluke.

Školstvo: Pripremamo mlade za život, a onda i to kasni. A nastavnici kažu, učionice su bojišnice

Goran Mehkek / CROPIX

Reforma je krenula, eksperimentalni program 'Škola za život' je pokrenut te se provodi u 74 osnovne i srednje škole. Učenici su prvog dana mogli naučiti jednu važnu lekciju o stvarnom životu u Hrvatskoj. Kod nas se ništa ne odvija prema planu, a tako je bilo i s ovim eksperimentom. Djeca su prvi dan uredno došla u školu, i umjesto da su ih dočekali tableti i udžbenici, doma su se vratili praznih ruku. Osim kašnjenja, javno se počelo govoriti i o nasilju u školama. Ne više o onome koji nastavno osoblje provodi nad djecom, već o 'dvosmjernom nasilju'. Ministrica u 2018. ima dva izazova: može li zaživjeti škola za život i škola bez nasilja?

Pravosuđe: Neki u Bosni, neki u Rusiji, neki u Londonu, a nasilnike sud pušta da ispijaju kave

B.Kovacev / T. Dubravec/ CROPIX

Primjer puštanja daruvarskog nasilnika da se brani sa slobode zgrozio je kompletnu hrvatsku javnost, čak se ni političari nisu libili reći svoje mišljenje 'da treba nešto promijeniti' jer ovako više ne ide. Kako je funkcioniralo naše pravosuđe tijekom godine pokazao je odlično i primjer Zdravka Mamića, koji se uoči izricanja presude - ona bi ga s obzirom na visinu kazne trebala odmah proslijediti zatvorskom sustavu – mirno odvezao u Bosnu i Hercegovinu. Ivica Todorić, pak, odlepršao je u London, srećom vratili su ga, ali on je opet na slobodi. Slikovit primjer sustava mogli smo vidjeti i tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, Ivo Sanader i Tomislav Horvatinčić, koji se već godinama vuku po hrvatskim sudovima nesmetano su uživali s tribina dajući podršku 'vatrenima'. U ovim primjerima naša politička elita ostala je puno suzdržanija za komentare.

Sigurnost: Kupuju se 'krame', love veprovi i mlate migranti

Niksa Stipanicev / CROPIX

Hrvatska je, gledajući sve statistike, sigurna zemlja. No, to ne znači da su Ministarstvo obrane i ono nadležno za unutarnje poslove u protekloj godini bili na nivou. Da se osjećamo sigurnije, ministar Krstičević je donio odluku o nabavci polovnih izraelskih aviona. Kritike javnosti nisu ga previše dirale i da nije bilo nedavnog prigovora Amerikanaca, koji će najvjerojatnije stopirati posao, hrvatsko zrakoplovstvo bi bilo osuđeno na stare 'krame'. Kad je riječ o 'sigurnosti u zraku', u studenom je buknula i afera korištenja vojnog helikoptera u (krivo)lovne svrhe. MUP, kao drugi stup sigurnosti, ove godine se uglavnom istaknuo u premlaćivanju migranata, radi kojih je u stalnoj prepisci s domaćim i inozemnim medijima.

Milan Kujundžić

zdravstvo

pravosuđe

Nada Murganić

Damir Krstičević

školstvo

Hrvatska u 2018.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter