političarke verzija 2.0

Ni hrvatske političarke više nisu ozbiljne i do grla zakopčane gospođe u tamnim kostimima. One su nove snage hrvatske politike, pametne su i neizmjerno seksepilne


100posto
08.05.2019.17:00
Ni hrvatske političarke više nisu ozbiljne i do grla zakopčane gospođe u tamnim kostimima. One su nove snage hrvatske politike, pametne su i neizmjerno seksepilne
Ante Cizmic/ Zeljko Puhovski / Niksa Stipanicev / CROPIX

100posto
08.05.2019.17:00

Ako vam je prva asocijacija na političarku Margaret Thatcher, do grla zakopčana i vječno ozbiljna gospođa u tamnom kostimu, samo su dvije opcije: ili ste totalno apolitični, što je sasvim u redu, te vas boli briga za muškarce i žene koji se tom profesijom bave, ili ste medije zadnji puta pratili devedesetih, kada su se tom profesijom bavile uglavnom gospođe koje su političkim vodama plivale njegujući konzervativniji imidž, ne nastojeći u prvi plan isticati modne dodatke, osobni stil ili fizički izgled. 

U svakom slučaju, na scenu je stupila nova generacija političarki koje medijsku pozornost ne plijene samo zahvaljujući svom političkom programu, mnoge od njih u svojoj biografiji imaju i titule missica ili barem šetnju manekenskom pistom, a svaka od njih u medijima je barem jednom predstavljena kao "Najljepša političarka u Hrvatskoj", uz pridjeve poput "atraktivna", "prelijepa" ili "ambiciozna". 

Vidjeli smo to na posljednjem primjeru mlade HDZ-ove načelnice općine Lovreć, 29-godišnje Anite Nosić, koja se, protiv svoje volje, proteklih dana našla u centru medijske pozornosti zbog afere u koju su upleteni njezini stranački kolege, konkretnije, HDZ-ov potpredsjednik Milijan Brkić, njegov brat Jozo, kum i bivši Brkićev suborac Blaž Curić, te Franjo Varga, nekadašnji informatičar MUP-a.

Ante Cizmic / CROPIX

Naime, kako je pisao tjednik Nacional, Nosić je bila jedna od četiriju žrtava afere u kojoj se za praćenje mobilnih komunikacija, odnosno špijuniranje sumnjiče upravo braća Brkić koja u jednoj prepisci pokazuju interes za njezino privatno dopisivanje. Čitavu dramu je za Slobodnu Dalmaciju samo kratko prokomentirala rečenicom:

"Što god da piše u članku i što god mediji prenosili, spominjanje mojeg imena i dovođenje mene s tim u vezu je greška". Neslužbeno se doznaje i da se Nosić, baš uoči vlastitog vjenčanja, zbog čitave afere jako uznemirila. 

Na čelo Lovreća došla s 26 godina, na opće oduševljenje stanovnika Imotske krajine

Anita Nosić na čelo Lovreća došla je 2016. kada je imala svega 26 godina, nakon što je Ante Babić otišao na mjesto zamjenika tadašnje ministrice socijalne politike Bernardice Juretić.

Predana je HDZ-ovka još od srednje škole, kada se učlanila u mladež stranke, a završila je studij informatičkog menadžmenta. Stanovnici Imotske krajine njezin su dolazak na mjesto načelnice Lovreća pozdravili s oduševljenjem, a kako je pisao 24 sata, tada su je usporedili s  takozvanom "Kninskom kraljicom" Josipom Rimac, od koje je Anita Nosić, kako su rekli, ipak zgodnija, a i pametnija. 

Duje Klaric / CROPIX

MOST-ovka i ekološka aktivistica nekad je šetala modnim pistama

Još jedna mlada dama u kategoriji najljepših hrvatskih političarki je zasigurno MOST-ovka Katarina Kozina iz Nuštra. Javnost ju je upoznala nakon što se 2016. godine prvi put politički aktivirala kao članica Mosta na tadašnjim parlamentarnim izborima. Ova ekološka aktivistica, volonterka i magistra ekonomije s Fakulteta za turistički i hotelski menadžment u Opatiji vlasnica je i direktorica tvrtke Konvis d.o.o.

Nikola Vilic / CROPIX

Osim toga, Kozina je vatrogasna časnica i povremena volonterka DVD-a Nuštar, a poznata je i kao promotorica autohtonih slavonskih proizvoda. MOST-u se priključila jer ih je prepoznala kao jedinu realnu opciju koja Hrvatskoj može donijeti promjene. U siječnju 2017. godine je na izbornom saboru stranke izabrane u Nadzorni odbor, no na njihovim stranicama piše da je članica Glavnog odbora. 

No, Katarina se ranije bavila i manekenstvom, sudjelovala je na izboru za Miss automoto sporta u Rapcu, što je opisala kao lijepo iskustvo, a manekenstvo kao dodatnu zaradu u studentskim danima. 

Nikola Vilic / CROPIX

Stomatologinja i jedna od "Bandićevih anđelica"

Poznato je da se zagrebački gradonačelnik voli okružiti lijepim i sposobnim ženama, što je u slučaju bivše missice Natalije Price Oreški svakako slučaj. Naime, Natalija je 2011. godine odnijela titulu Miss Universe Hrvatske, a s modnih pista uspješno je uskočila u Bandićev tim suradnica u stranci Stranke rada i solidarnosti 365 Milan Bandić gdje je na funkciji predsjednice Foruma mladih, a nakon toga je u Gradskoj skupštini zamijenila Anu Rucner. No, Natalija nije samo političarka, već i doktorica dentalne medicine koja je posvećena doktoratu, radu s pacijentima i svom braku.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ovoj je saborskoj zastupnici HDZ u krvi

Još jedna atraktivna HDZ-ovka, a i sami smo se malo iznenadili koliko ih je u politici, zove se Dragica Vranješ. Trenutno je saborska zastupnica i članica brojnih saborskih odbora. U Hrvatski sabor je ušla 19. listopada 2016., kao zamjenica Milana Kujundžića, a moglo bi se reći da joj je plava HDZ-ova boja duboko u krvi, s obzirom da je njezin otac HDZ-ovac i načelnik Baške Vode Joško Roščić, a njezin je suprug Jozo Vranješ, HDZ-ov dogradonačelnik Makarske.

Dragica je završila Ekonomski fakultet u Splitu, a u biografiji ima mjesec dana stažiranja u europskom uredu Andreja Plenkovića u Bruxellesu. 

Ivo Ravlic / CROPIX

I SDP-ovci imaju bivšu Missicu koja ima Školu mode i molitelji pred bolnicama nisu joj simpatični

Katarina Prnjak danas je tajnica Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Splita kao i glasnogovornica splitskog ogranka, a 2011. godine postala je Miss Hrvatske. Slovila je kao novo lice hrvatske političke scene nakon što se, rame uz rame šefa SDP-a Davora Bernardića, pojavila na konferenciji stranke u Šibeniku.

Već je ranije izjavljivala kako joj SDP ideološki bliska opcija, te je se u politiku uključila kako bi dala svoj doprinos. Danas ima svoju Školu mode, a pažnju javnosti zaokupila je komentarom na društvenim mrežama u kojem je kritizirala okupljanje molitelja ispred bolnica u sklopu akcije '40 dana za život'.

Niksa Stipanicev / CROPIX

HDZ

SDP

MOST

političarke

stranka rada i solidarnost 365 Milan Bandić

mlade

newsletter

Prijavite se na Newsletter