Summit u Berlinu prekinut

Merkel i Macron bez zajedničkog stava pokušali utjecati na kosovskog premijera, a on ih pošteno ponizio pred svijetom


Mia Mitrović
05.05.2019.19:55
Merkel i Macron bez zajedničkog stava pokušali utjecati na kosovskog premijera, a on ih pošteno ponizio pred svijetom
Macron

sažeto

U tekstu o berlinskom sastanku o zapadnom Balkanu američki Politico narugao se (s pravom) europskoj diplomaciji


Mia Mitrović
05.05.2019.19:55

Višesatni razgovori francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem na berlinskom summitu posvećenom zapadnom Balkanu u kojem ga je pokušavao nagovoriti na kompromis sa Srbijom rezultirao je neuspjehom.

"Niste u poziciji zahtijevati bilo što od nas", povišenim je glasom Haradinaju kazao Macron, piše europsko izdanje uglednog američkog medija Politico.

Dva ovna na brvnu

Glavni razlog sastanka bilo je rješavanje situacije na Kosovo, no to europskim vođama nije pošlo za rukom pa su Angela Merkel i Emmanuel Macron preuzeli stvar u svoje ruke. Do kraja summita poželjeli su da nisu. Umjesto pronalaženja rješenja u fokus javnosti došla je disfunkcionalnost i nemuštost europske diplomacije. Summit je razotkrio nepremostive razlike u stavovima, ne samo između Kosova i Srbije, nego i između Berlina i Pariza.

Reuters

Tenzije na ionako nemirnom Kosovu pojačane su krajem prošle godine kada je kosovska vlada odlučila uvesti stopostotne tarife na srpske proizvode kao odgovor na beogradsku blokadu Prištine u članstvu u međunarodnim organizacijama. Srbija je na to kazala kako se svi pregovori prekidaju dok se tarife ne spuste,a da dodatno podbode Beograd, Kosovo je organiziralo svoju vojsku.

Tjedan dana prije summita bilo je jasno da ni jedna strana ne namjerava popustiti čak ni oko najsitnijih stvari pa se postavilo pitanje treba li se sastanak uopće održati. Usprkos svemu tome, Angela Merkel i Macron smatrali su kako je ovo pravi trenutak te su htjeli na primjeru dogovora Makedonije i Grčke oko imena pokazati Kosovu i Srbiji smjer u kojem treba ići. Kući su se vratili razočarani jer za pitanje Kosova i dalje nema rješenja. Da stvar bude gora, Merkel i Macron situaciju su samo još dodatno pogoršali.

Prekrajanje granica

Dodatnom kaosu pridonijela je šefica europske diplomacije Federica Mogherini. Ona se zapadnim Balkanom u svom mandatu nije puno bavila, ali joj je postao zanimljiv nakon što je u regiji porastao utjecaj Rusije i Kine. Na stol je zato iznijela i opasan plan o zamjeni teritorija i prekrajanju granica po etničkom ključu. Tome se žestoko protivi Angela Merkel jer takav presedan stvara opasnost od prekrajanja granica u drugim zemljama zapadnog Balkana u regiji koju je, kako sama kaže, obilježila 'mračna povijest etničkog čišćenja'.

Reuters

Za razliku od Merkel, francuska strana je oko plana zamjene teritorija davala dvosmislene izjave, a Macron je rekao da kada je u pitanju rješenje kosovske situacije, ne postoje nikakvi tabui.

Summit je tako skrenuo s kolosijeka čim je počeo, a kompromis nije postignut. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi podržao je neku vrstu dogovora, no njegov politički rival Haradinaj ostao je čvrsto pri svojem stavu već na početku kazao kako nema šanse da odustane od tarifa sve dok Srbija ne prizna Kosovo i prestane ga smatrati svojom provincijom.

Haradinaj želi priznanje i ništa drugo 

Za vrijeme pauze Angela Merkel i Macron odveli su Haradinaja na stranu i pokušali ga nagovoriti da odustane od tarifi barem na šest mjeseci. Za uzvrat su mu ponudili bezvizni režim za građane Kosova unutar EU. Međutim, Haradinaj nije htio odstupiti od svog stava.

"Želim priznanje", rekao je odlučno, prenosi Politico ono što mu je kazao izvor koji je čuo razgovor. Međutim, sam Haradinaj odbio je govoriti za Politico.

važan razlog tvrdoglavosti premijera Kosova je u tome što zbog toga uživa veliku popularnost kod kuće. S druge strane, Srbija neće priznati Kosovo tako lako, a to bi se moglo dogoditi jedino ako im ponude članstvo u EU.

Marko Djurica/REUTERS

Merkel je Haradinaju govorila o važnosti kompromisa u europskoj politici, a kao primjer mu je istakla ujedinjenje Njemačke koje se činilo nemogućim.

"Ne želim čekati 20 godina", odgovorio joj je.

Naučio frncuski kao izbacivač u Švici

U jednom trenutku Macron je uzeo pod ruku kosovskog premijera (koji tečno govori francuski jer je 90-ih radio kao izbacivač u Švicarskoj) i kazao mu da s njim želi privatno porazgovarati.

Haradinaj je i njemu odgovorio da želi srpsko priznanje Kosova.

Kako su shvatili da ne postižu ništa, Merkel i Macron prekinuli su sastanak i u javnost pustili zajedničku izjavu da su Srbija i Kosovo pristali konstruktivno raditi na normalizaciji odnosa što se, kada se uzme u obzir neslavan tijek sastanka čini kao mrtvo slovo na papiru jer na čitavom sastanku nitko nije spomenuo pokretanje zamrznutog dijaloga.

Reuters

Glavna briga Angele Merkel i Emmanuela Macrona je prisiliti Haradinaja da popusti, a on to ne može jer bi time izgubio podršku svojih birača. Zbog toga je zakazan još jedan sastanak koji će se održati početkom lipnja u Parizu.

Bez SAD-a nema dijaloga 

Da odbaci tarife na Kosovo vrši pritisak i SAD, no i oni su bez uspjeha iako kosovska strana želi veću uključenost svojih američkih saveznika u pregovore.

I američka strana podržava ideju zamjene teritorija, kao i predsjednici Srbije i Kosova Vučić i Thaçi. Haradinaj se protivi svakoj promjeni granica i tvrdio je da to uopće nije bila tema summita, no drugi sudionicu su to porekli.

"Bez SAD-a nema dijaloga ni pregovora. EU nije ujedinjena u ovom procesu", kazao je Thaçi, a diplomatska sramota Merkel i Macrona to je dokazala.

Kosovo

Angela Merkel

Emmanuel Macron

zapadni Balkan

berlin 2019.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter