Bushevi ne podnose Trumpa

Neugodni susret na sprovodu: Bush stariji glasovao je za Hillary, a Trump je obitelj smatrao jednakim zlom poput omraženog mu Obame


Daniel Radman
04.12.2018.19:00
Neugodni susret na sprovodu: Bush stariji glasovao je za Hillary, a Trump je obitelj smatrao jednakim zlom poput omraženog mu Obame
Shawn Thew / REUTERS

sažeto

Bush mlađi za Trumpa je imao samo jednu 'lijepu rečenicu': 'Pored njega, i moji mandati se čini uspješnim'


Daniel Radman
04.12.2018.19:00

Tijelo preminulog američkog predsjednika George H.W. Busha, iz njegovog rodnog Texasa do glavnog grada Washingtona, prevezeno je jučer u predsjedničkom avionu Air Force One, u ovoj prigodi posebno preimenovanog u 'Special Air Mission 41': Bush stariji bio je 41. američki predsjednik. Do srijede u 11 sati po lokalnom vremenu, kada će biti održan državni ispraćaj, lijes s pokojnikom izložen je u zgradi u kojoj zasjeda američki Senat gdje mu građani odaju počast. Među njima našli su se i Melania i Donald Trump, koji je dan posljednjeg ispraćaja proglasio Danom žalosti.

Sve ovo zvuči dostojanstveno, kako i priliči u ovakvim situacijama. No, ispod uljudne površine krije se cijela priča o netrpeljivosti dvaju obitelji. Bushevi ne podnose Trumpa, a ni aktualni američki predsjednik ne gaji simpatije prema teksaškoj dinastiji koja je dvanaest godina stolovala u Bijeloj kući.

REUTERS/Aaron P. Bernstein

Neki kažu da je sve počelo prije dvije godine, kada je Trump spriječio Bushevog sina Jeba da dođe do nominacije za republikanskog kandidata za predsjednika. Bivši floridski guverner bio je nada obitelji da postane treći Bush u Bijeloj kući, no tada je, posve neočekivano, iskočio Trump i uzeo republikansku nominaciju.

No, ima i jedna starija izjava, iz 2013. godine. Još tada je Trump preko svog Twittera poručio – upravo za Jeba – kako 'još jednog Busha u Bijeloj kući trebamo jednako kao treći mandat Obame'. 'Što je dosta, dosta – nema više Busheva!', dodao je 'za svaki slučaj'.

To bi možda bio razlog što Bushevi ne vole Trumpa, ali ima i on problema s njima. Dok je Busha starijeg još i štedio, za mlađeg nije imao lijepe riječi. Čak ga je i optužio da je donio 'najgoru odluku u povijesti SAD-a', kada je poslije rušenja njujorških blizanaca poslao američku vojsku na Srednji Istok. Osim što je američko prisustvo u Afganistanu, Iraku i Siriji odnijelo milijune života, odnijelo je Amerikancima – barem prema Trumpovim procjenama – sedam trilijuna dolara. A zna se što Trumpu najviše znači u životu...

Getty Images

Bushevi mu zbog tih izjava nisu ostali dužni. Recimo, Bush mlađi za Trumpa je imao samo jednu 'lijepu rečenicu': 'Pored njega, i moji mandati se čini uspješnim'.

Bush stariji pak se priključio Baracku Obami i podržao ga u kritikama Trumpa, za kojeg je izjavio: 'Ne sviđa mi se. Ne znam mnogo o njemu, ali vidim da je pompozan, i nisam ni malo oduševljen kad ga vidim kao vođu'.

A to je službena izjava. Prema neslužbenoj biografiji pokojni Bush ga toliko nije mogao smisliti da je čak na zadnjim izborima glasovao za Hillary Clinton.

O hladnim odnosima ponešto govori i dolazak bračnog para Trump u zgradu Senata. Trump je u potpunoj tišini prišao lijesu omotanom američkom zastavom i salutirao, dok je Melanija spustila pogled i stavila ruku na srce. Nikakvih izjava nije bilo poslije. Neki komentatori kažu kako to nije bilo 'zbog dostojanstva i trenutka, već radi toga da Trump nije imao ništa dobro za reći o Bushu'.

Shawn Thew / REUTERS

Inače, kako je Gerogu W.H. Bushu ove godine preminula supruga, na njezinom sprovodu je moglo doći do još jedne neugodne situacije između obitelji. Ipak, Trump se ispričao Bushevima i rekao kako neće prisustvovati sprovodu kako bi 'obitelj Bush i prijatelji koji će biti na sahrani izbjegli neugodnosti zbog pojačanog osiguranja'. No, i to je dio istine. Nije ga voljela ni Barbara Bush koja je izjavila kako je 'Trump rekao grozne stvari o ženama' te da 'ne razumije kako ljudi uopće mogu biti za njega'. Tada je poslao Melaniju da ga predstavlja.

Ipak, u ovim trenucima obitelj Bush je zatomila netrpeljivost i ipak nisu htjeli do kraja ponizili Trumpa kao što je nedavno učinio senator John McCain. On mu je nedugo prije svoje smrti izričito zabranio dolazak na sprovod. Bushevi su mu ipak dozvolili prisustvo, no ipak su učinili nešto što nije uobičajeno. Inače je tradicija da predsjednik održi govor, a Trumpu ta čast ipak neće dopuštena i biti će to prvi takav slučaj u zadnjih 45 godina – zadnji koji je 'šutio' bio je Richard Nixon na ispraćaju Lyndona Johnsona.

Donald Trump

sprovod

George W.H. Bush

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter