Tko će platiti dugove?

Nestali zagorski milijarder, koji je zadnji put lociran u Manili, mogao bi biti proglašen mrtvim


Juraj Filipović
12.04.2017.13:35
Nestali zagorski milijarder, koji je zadnji put lociran u Manili, mogao bi biti proglašen mrtvim

sažeto

Poduzetnik Božidar Gorup u trenutku nestanka početkom 2015. bio je u ogromnim dugovima. Policija još neuspješno traga za njim


Juraj Filipović
12.04.2017.13:35

Zagorski poduzetnik Božidar Gorup (53) nestao je prije više od dvije godine. Obitelj ga je posljednji put vidjela 19. siječnja 2015. u njihovom domu u Tomaševcu kraj Klanjca, a njegov nestanak prijavili su 2. veljače. U početku su mislili da je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar, međutim Gorupu otada nema traga ni glasa.

Posljednji trag o njemu hrvatska policija ima iz beogradske zračne luke Nikola Tesla, gdje je 25. siječnja 2015. kupio avionsku kartu za Dohu. Kartu je platio gotovinom na šalteru te je otputovao u 12:30 sati. Prema snimkama nadzornih kamera na aerodromu, bio je sam i nije djelovao uznemireno. Iz Dohe je odletio za Manilu.

"Moj brat se u Dohi nije dugo zadržao, samo je presjeo na avion za glavni grad Filipina, Manilu, a tamo je sigurno sletio. Od tada nije zabilježeno da je ikako napuštao Filipine", kazao je medijima nekoliko mjeseci nakon nestanka Božidarov brat Damir.

Ta informacija je također potvrđena i iz policije.

"Sve što mogu reći je to da naši službenici i dalje intenzivno rade na pronalasku Božidara Gorupa, svako toliko popričamo i s njegovom obitelji, ali nažalost u ovom trenutku ne raspolažemo s nikakvim novim informacijama koje bi nam pomogle pronaći nestalu osobu", kazao je glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zoran Lončar za 100posto.

Poslovno carstvo propalo preko noći

Prema riječima njegovog brata Damira, poslovno carstvo Gorup doslovno je preko noći propalo. To je jako potreslo Božidara koji se našao u prevelikom stresu i bezizlaznoj situaciji kada je trebao otpuštati ljude. Navodno je Gorup od svojih vjerovnika, posrednim putem, dobivao i neke vrlo ozbiljne prijetnje što ga je dodatno uznemirilo. Zbog svega toga je par mjeseci prije nestanka sa sobom nosio pištolj.

Zadnjih dana kućni telefon obitelji Gorup odzvoni do kraja, ali se nitko ne javlja, tako da ostaje nepoznate je li u obiteljskoj kući više itko uopće živi.

Iz obitelji su ranije kazali da se nikada nije javio, pa su zbog toga i zabrinuti, a razloga za brigu imaju i njegovi vjerovnici. Naime, njegovo poslovno carstvo se sastojalo od klaonica, poljoapoteka, proizvodnje bio-plina i repromaterijala. Ukupno je brojalo čak 54 tvrtke, ali u jednom trenu sve se urušilo do te mjere da je ostao dužan vrtoglavih 350 milijuna kuna.
Ipak, njegovi vjerovnici, koliko je poznato, nisu podnijeli nikakvu kaznenu prijavu.

Zlatno doba tvrtke Gorup bilo je sredinom 2012. godine, a njezin vlasnik postao je prvi zagorski milijarder. 

Među najvećim Gorupovim vjerovnicima je njemačka farmaceutska kompanija Bayer. Oni potražuju čak 28 milijuna kuna, te Petrokemija kojoj su ostali dužni gotovo 38 milijuna kuna. Gorup 16.9 milijuna kuna duguje tvrtki Pioneer sjeme te 31.9 milijuna kuna tvrtki Syngenta Agro, pisao je prošle godine Jutarnji List.

Tvrtka Gorup danas se nalazi u predstečajnoj nagodbi zbog više od 270 milijuna kuna duga, a do takve situacije je između ostalog došlo i zbog rizičnih ulaganja. Svemu su kumovale i poplave u istočnoj Slavoniji koje su 2014. uništile desetke njegovih firmi.

Sud ga može proglasiti mrtvim 

Iako je Gorup vjerojatno živ on može biti proglašen mrtvim 'ukoliko o njegovom životu nije bilo nikakvih vijesti posljednjih pet godina', kako kaže Zakon o proglašenju nestalih osoba umrlima i dokazivanju smrti. Proglašenje nestale osobe umrlom može predložiti svaka osoba koja za to ima pravni interes i javni tužilac.

Iz svega proizlazi da ako do 2020. ne dođe do novih saznanja o Božidaru Gorupu ili se on ne pronađe, postoji mogućnost da će ga sud proglasiti mrtvim. U tom slučaju svi njegovi dugovi prelaze na njegove nasljednike koje su oni po zakonu dužni platiti, ali samo u visini naslijeđene imovine.

Je li Božidar Gorup uistinu mrtav, hoće li sud to presumirati ili on na nekoj egzotičnoj plaži pije koktele i sunča se – vjerojatno ćemo vidjeti tek za 3 godine ili nikada.

nestao

Zagorje

nestale osobe

Božidar Gorup

zagorski milijarder

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter