nije bilo drugog izbora

Strah i nada na Bajkonuru: Nepuna dva mjeseca nakon havarije, novi Sojuz s ljudskom posadom lansiran je u svemir


Daniel Radman
03.12.2018.19:55
Strah i nada na Bajkonuru: Nepuna dva mjeseca nakon havarije, novi Sojuz s ljudskom posadom lansiran je u svemir
Getty Images

sažeto

Drugog izbora nije bilo. NASA je još 2011. izašla iz svemirskog programa i otada na svojim letjelicama nije slala ljude u svemir


Daniel Radman
03.12.2018.19:55

Sredinom listopada ruska raketa Sojuz, koja je na Međunarodnu svemirsku postaju prevozila ruskog astronauta Alekseja Ovčinjina i NASA-inog Nicka Haguea, doživjela je havariju nepune dvije minute nakon lansiranja. Astronauti su, srećom, bili spašeni, zahvaljujući sigurnosnom lansiranju u kapsuli, no slučaj je izazvao ozbiljne sumnje u budućnost projekta.

Ipak, drugog izbora nije bilo. NASA je još 2011. izašla iz svemirskog programa i otada na svojim letjelicama nije slala ljude u svemir, pa drugog izbora – osim nastavka prijevoza Sojuzom – nije bilo.

Novi Sojuz poletio je danas, posada je u ovom navratu imala tri člana, Rusa Olega Kononjenka, Kanađanina Davida Saint-Jacquesa te Amerikanku Anne McClain. Na njihovu veliku sreću, lansiranje s kozmodroma Bajkonur proteklo je prema očekivanom.

Astronauti su se zaputili prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, a prema planu, ondje bi se trebali zadržati iduća 194 dana. 'Gore' ih čeka također tročlana ekipa, no neće dugo boraviti skupa, trojac koji je u svemiru vraća se na zemlju 20. prosinca.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter