Odvjetnici se razvezali

Nepoznati detalji o noći u kojoj je uhićen Slobodan Milošević, za njegovu slobodu zemlja je dobila milijune?


100posto
20.08.2019.16:00
Nepoznati detalji o noći u kojoj je uhićen Slobodan Milošević, za njegovu slobodu zemlja je dobila milijune?
Cropix

sažeto

Dva odvjetnika koja su Miloševiću davala pravne savjete otkrili su što se događalo u to doba


100posto
20.08.2019.16:00

Slobodan Milošević uhićen je 1. travnja 2001., a u lipnju iste godine predan je  Međunarodnom sudu u Haagu za zločine u bivšoj Jugoslaviji, akteri ondašnjih događaja i njegovi bliski suradnici otkrili su do sad nepoznate detalje tih događaja.

Toma Fila srpski odvjetnik poznat je u Srbiji kao branitelj optuženih za najteža kaznena djela. Branio je i mnoge političare među kojima su i Jovanka Broz te Slobodan Milošević. O uhićenju ovog potonjeg iznio je nepoznate podatke.

"Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić i Milan Milutinović potpisali su izjavu da Slobodana Miloševića ne uhićuju zbog Haaga. Ali garanciju da ga neće izručiti u Haag potpisao je Čedomir Jovanović s ovlaštenjem Zorana Đinđića. Sloba me pitao: 'Je li ovo u redu?' Rekao sam mu da mu je to garancija za noćas", ispričao je Toma Fila.

Cropix / Arhiva HTV

Također kaže kako su mu Rusi tvrdili da je Milošević prodan. "E sad ne sjećam se je li to bilo 10 ili 30 milijuna dolara. Ali su mi Rusi rekli da je para isplaćena", tvrdi Fila.

Predstava za Zapad

Kaže kako je prvog dana Miloševićeva uhićenja on bio u Haagu, a Slobu su čuvale Kobre - jedinica protiv koje nitko nije mogao ništa. "To je bila i ostala najbolja jedinica. Ali onda su drugi dan Kobre povučene po naređenju Pavkovića. Inače Đinđić i Pavković su predali dvije vreće dokumenata zamjeniku tužitelja haškog tribunala, bez dozvole, bez skidanja službene tajne. To su bili ključni dokumenti s kojima je optužena grupa za Kosovo", kazao je odvjetnik Fila.

Jedan od onih koji su te noći bili ispred vile Mir i koji je, po vlastitom priznanju, pokušao spriječi uhićenje Slobodana Miloševića bio je Ljubodrag Duci Simonović, nekadašnji košarkaški reprezentativac.

Cropix

"Bio sam ispred Užičke te noći, došao sam s kćerkom Dunjom i bivšom suprugom. Došli smo oko ponoći. Bili smo na donjem dijelu, vidjelo da je napravljen spektakl za Zapad. Na jednom visokom stupu postavljen je jedan reflektor koji je osvjetljavao prostor, a s lijeve strane dolazili su zatamnjeni džipovi iz koji su iskakali mladići sa zamaskiranim licima i tenisicama", prisjetio se.

Jedini čovjek iz Srbije koji ga je vidio mrtvog u zatvoru

Dodao je da su nosili 'kratke šmajesere', odnosno engleske automate. Pokušavali su da se podvuku pod taj zid, a neki su ga pokušavali preskočiti. Tada su se čuli i pucnji s druge strane.

Drugi odvjetnik koji je također bio pravni savjetnik Miloševiću u Haagu, Zdenko Tomanović otkrio je kako je izgledao njihov posljednji susret.

Cropix

"Dan prije nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me je zamolio da dođem nešto ranije kod njega u zatvor, i da njegovo, rukom napisano, pismo odnesem u Rusku ambasadu, sa zahtjevom da se to pismo preda ruskom ministru Sergeju Lavrovu. U tom pismu žalio se da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spasi i zaštiti. Ja sam odmah predao to pismo u Ruskoj ambasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i Lavrov. Dan kasnije, Milošević je pronađen mrtav", rekao je Tomanović za kojeg srpski mediji ističu da je jedini građanin Srbije koji je Miloševića vidio mrtvog u ćeliji.

Srbija

uhićenje

Slobodan Milošević

Den Haag

newsletter

Prijavite se na Newsletter