SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Nepoznati Che: Majice s njegovim likom godinama su hit, iako bi ga svi današnji ljevičari prezirali. Imao je rasističke stavove, homoseksualce je slao u logore i - nije volio Tita


Daniel Radman
29.10.2019.12:15
Nepoznati Che: Majice s njegovim likom godinama su hit, iako bi ga svi današnji ljevičari prezirali. Imao je rasističke stavove, homoseksualce je slao u logore i - nije volio Tita
Profimedia

sažeto

Iza slavnog revolucionara ostali su mnogi kontroverzni stavovi neprihvatljivi suvremenoj ljevici


Daniel Radman
29.10.2019.12:15

Ernesto Che Guevara neosporno je najveća lijeva ikona, svaki klinac-butovnik u ormaru ima barem jednu majicu s njegovim likom, a i mnoge slavne osobe – glumci, pjevači, nogometaši - koje žele pokazati da imaju stav obući će istu u neobaveznim prilikama. Primjerice, i naš bivši nogometni izbornik Slaven Bilić.

Koliko je on, Guevaram, ideal revolucionara, toliko je za mnoge kontroverzan lik, čak i nevezano za politički predznak: iz današnje perspektive Cheove ideje ne bi bile prihvatljive mnogim ljevičarima. Doduše, nije baš impresionirao ni neke 'stare ljevičare' za vrijeme Jugoslavije - nit' je Che pretjerano cijenio Tita, niti je Tito njega.

Inficiran je dječjim bolestima ljevičarenja

Getty Images

"Jugoslavija je za te revolucionare bila premeka i preslična Zapadu, a za Tita je Che Guevara bio neko tko je inficiran dječjim bolestima ljevičarenja", kako je to objasnio povjesničar Tvrtko Jakovina za Al-Jazeeru.

No, daleko veći problem od 'dječje bolesti ljevičarenja' Cheovi su postupci. Za početak, malo tko uopće može osporiti činjenicu da je bio hladnokrvni ubojica.

"Ne trebam dokaz da bih ubio čovjeka. Trebam samo dokaz zašto ga ne bih trebao ubiti", jedna je od njegovih slavnih izreka.

Ernest Hemingway je svjedočio njegovim likvidacijama

Getty Images

Nakon što su kubanski revolucionari odnijeli pobjedu, čovjek koji je slovio kao nepopravljivi idealist postao je okorjeli ubojica. Za vrijeme dok je upravljao zatvorom 'La Cabana' počinjena su brojna ubojstva neistomišljenika, često i bez ikakve sudske presude. No, Che nije samo upravljao zatvorom, već je i vlastoručno ubijao. Uopće ga nisu zamarali ni svjedoci, među kojima je bio i slavni pisac Ernest Hemingway.

Prema procjenama koje bi Guevari išle u prilog, oko 200 osoba ondje je ubijeno je bez suđenja, one gore govore o nekoliko tisuća žrtava. 'Revoluciji ne trebaju sudovi', još je jedna izjava koja mu se pripisuje, a kakav je stav imao o ljudskom životu govori i teza da 'pobjeda socijalizma vrijedi milijune žrtava'.

Homoseksualnost je za njega bila buržoaska dekadencija

Osim političkim neistomišljenika, milost nije imao ni prema homoseksualcima. Nazivao ih je 'seksualnim pervertitima', a homoseksualnost - buržoaskom dekadencijom. Kako ih kubanski režim nije smatrao sposobnim za služenje vojnog roka, umjesto toga su ih slali u radne logore, među kojima je bio najpoznatiji onaj u Guanahacabibesu. Homofobija je, na žalost, tako ostala jedno od trajnih obilježja kubanskog režima.

Kao da ovo sve nije dovoljno, tu su i njegovi rasistički stavovi. Premda je činjenica da se revolucijom 'zarazio' tijekom svog putovanja motorom po Latinskoj Americi, između ostalog i zbog teškog položaja Indijanaca(kao dijete iz relativno imućne obitelji, tada se iz prve ruke suočio s besparicom i životom niže klase i južnoameričkih indijanaca), o crncima je imao, blago rečeno, loše mišljenje.

Nazvao ih je 'veličanstvenim primjerima afričke rase koji su zadržali svoju rasnu čistoću zahvaljujući nedostatku sklonosti prema kupanju', a onda – valjda da ne bude zabune – još i dodao da je 'crnac je indolentan i sanjar koji troši svoju mršavu plaću na raskalašenost ili piće, dok Europljanin ima tradiciju rada i štednje.'

I feministicama bi se digla kosa na glavi

Getty Images

Opet, neki smatraju da nije bio toliko opsjednut rasom s obzirom da je poslije Kube otišao širiti revoluciju u Afriku (DR Kongo), odakle je također imao opaske poput one da su 'Kongoanci najgori primjerci boraca koje je vidio'. Opet, treba dodati da je Guevara i na Kubi imao tamnopute borce pod svojom komandom, iako je i tamo režim čvrsto bio u rukama bijelih ljudi.

I za kraj, tu je i njegov odnos prema ženama. Bio je u dva braka, prvu suprugu Hildu Gadeu, ostavio je zbog tadašnje ljubavnice Aleida March koju je poslije jednako varao kao i Hildu. Dugo vremena se smatralo da je u Boliviji skončao s jednom od priležnica, Tamarom Bunke. Čak se stvorio mit da je nosila Cheovo dijete kad je bila ubijena, no tek se prije dvije godine to pokazalo kao špekulacija.

kult(ne) ličnosti

Kuba

revolucija

Che Guevara

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter