Upozorenje kalifornijskih vlasti

Nemojte razgovarati s mobitelom na uhu, spavati s uređajem u blizini, može uzrokovati rak, psihičke smetnje i neplodnost


Valerija Bebek
18.12.2017.12:25
Nemojte razgovarati s mobitelom na uhu, spavati s uređajem u blizini, može uzrokovati rak, psihičke smetnje i neplodnost
Profimedia

sažeto

Obavijest na razini države došla je nakon što je nekoliko gradova, uključujući i San Francisco, izdalo lokalna upozorenja ljudima kako bi trebali napraviti razmak između svojih tijela i svojih telefona


Valerija Bebek
18.12.2017.12:25

Pretpostavke kako je zračenje iz mobilnih telefona štetno dobile su još jednu znanstvenu potvrdu. Izloženost zračenju mobitela povezano je sa zdravstvenim rizicima upozorila je kalifornijska Uprava za zdravstvo (California Department of Health) nakon niza dokaza koje su dovele u vezu radijaciju mobitela i niza zdravstvenih tegoba uključujući rak, loše metalno zdravlje i reproduktivne probleme.

Iako nije definitivno dokazano da je uporaba mobitela opasna, postoji dovoljno studija koje pokazuju vezu između njih i lošeg zdravlja, pogotovo za djecu, piše The Independent. Kalifornija je izdala upozorenje i načine kako smanjiti izloženost radiofrekvenciji koju emitiraju mobiteli.

"Uporaba mobilnih telefona dramatično je porasla posljednjih godina, uključujući djecu i mlade. Ti telefoni emitiraju radiofrekvencije", piše u uvodu kalifornijskog upozorenja.

Obavijest na razini države došla je nakon što je nekoliko gradova, uključujući i San Francisco, izdalo lokalna upozorenja ljudima kako bi trebali napraviti razmak između svojih tijela i svojih telefona. Iako je ta radiofrekvencija i dalje nisko na ljestvici radijacijskih objekata, ovo istraživanje zaključuje kako je učestala uporaba i blizina na kojoj držimo pametne i mobilne telefona dovoljna da oni predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje.

Zapravo, čak se i neki proizvođači slažu s time, tako je Apple uključio upozorenje "izloženosti radiofrekvenciji" u postavke iPhonea. Tamo se objašnjava kako je zračenje izmjereno na pet milimetara od tijela pokazalo da ne ispunjava američke standarde sigurnosti, stoga preporučuju korištenje razglasa ili hands-free sustava.

U novim uputama kalifornijskih zdravstvenih vlasti naglašava se kako zračenja mogu lakše prodrijeti u mozak djece, kao i da izloženost radiofrekvenciji može imati više štete kod mozga koji se tek razvija.

Prijašnja istraživanja dokazala su da izloženost mobilnom telefonu može uzrokovati tumor na mozgu ili ušima, dok psiholozi upozoravaju kako ono može biti uzrok mentalnim smetanjama, nedostatku koncentracije i sna kod tinejdžera.

Država Kalifornija stoga upozorava stanovnike da izbjegavaju blizak kontakt s mobitelima kada imaju dvije ili manje crtice na signalu, kada se kreću u automobilu ili kada šalju ili primaju velike količine podataka. Preporučuju nošenje slušalica za vrijeme razgovora, umjesto držanja mobitela na uhu. Također preporučuju stanovnicima da radije pošalju sms poruku, nego da obavljaju pozive. Savjetuju spavanje daleko od mobitela te nošenje aparata u torbi umjesto u džepu.

zdravlje

mobitel

Kalifornija

zračenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter