predivno i zastrašujuće

Njegovi prizori oduzimaju dah, ali radi se o jedinom mjestu na Zemlji na kojem nema života


Daniel Radman
24.11.2019.14:00
Njegovi prizori oduzimaju dah, ali radi se o jedinom mjestu na Zemlji na kojem nema života
Profimedia

sažeto

Vodena područja vulkana Dallol najnegostoljubljivija su mjesta na svijetu


Daniel Radman
24.11.2019.14:00

Vulkanski krater Dallol, nalazi se inače u Etiopiji, jedno je najfascinantnijih mjesta na Zemlji. Riječ je o najnižem aktivnom vulkanu na svijetu koji se nalazi 82 metra ispod razine mora, a na samom dnu kratera nalaze se bazeni vode i kratersko jezero.

Prizori Dallola zbog snažnog kolorita oduzimaju dah, mnogi bi rekli da podsjećaju na prizore iz filmova znanstvene fantastike s nekih dalekih planeta, no unatoč silnom dojmu koji ostavlja Dallol je najnegostoljubljivije mjesto na svijetu.

Dosad se vjerovalo da ima života

Profimedia

Zapravo, radi se o jedinom mjestu na Zemlji na kojem život nije moguć. Čak ni na razini mikroorganizama. Dokazalo je to nedavno istraživanje Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u u časopisu Nature Ecology & Evolution.

Problem Dallola je u tome što je voda ispunjena solju, otrovnim plinovima i kipućom vodom zbog čega je ekstremno vruća, slana i kisela. Prethodna istraživanja pokazala su drukčije, no voditeljica istraživanja, Purificacion Lopez-Gariía, ima odgovor. Uzorci su bili kontanimirani.

"Sada smo radili istraživanje na daleko većem broju uzoraka, provodili smo adekvatnije kontrole kako ne bi došlo do kontaminiranja te smo dokazali da u bazenima Dallola i njegovim slanim jezerima nema mikroba", tvrdi Lopez-Garcia.

Lekcije s Dallola mogu se primijeniti u istraživanju svemira

Profimedia

Zašto je ovo istraživanje bitno? Prije svega jer je dokazalo da prisustvo vode ne znači da negdje ima i života. Ovo je od iznimne važnosti za istraživanja u svemiru i potrazi za životom izvan Zemlje s obzirom da Dallol zasigurno može 'imitirati' uvjete s drugih planeta.

"Ne možemo očekivati da ćemo pronaći oblike živote u sličnim okruženjima na drugim planetima, barem ne one koji su temeljeni na biokemiji sličnoj Zemljinoj", zaključila je znanstvenica.

istraživanje

život

vulkan

Dallol

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter