nema suhih grla ni nakon brexita

Nema žeđi za Britance, već su sad puni do čepa, a kako stvari stoje i idućih će godinu dana pripito štucati


Mia Peretić
13.09.2019.11:00
Nema žeđi za Britance, već su sad puni do čepa, a kako stvari stoje i idućih će godinu dana pripito štucati
Gettyimages

sažeto

Ujedinjeno Kraljevstvo prvo je na listi uvoznika šampanjca s količinom ekvivalentnom 26,8 milijuna boca u 2018. godini


Mia Peretić
13.09.2019.11:00

Politički kaos u Ujedinjenom Kraljevstvu izvor je velike nesigurnosti i pitanja kada i na koji način će napustiti Europsku uniju. Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će postići sporazum o Brexitu i izvesti Veliku Britaniju iz EU-a 31. listopada, a bude li stvarno nužno, izaći će i bez njega.

Gettyimages

Britanija neće presušiti

No, bez obzira na to, Britanija neće presušiti, barem kada je šampanjac u pitanju. 

Francuski proizvođači tog pjenušavog vina kažu da su se organizirali na vrijeme i napravili dobre zalihe, te da su skladišta na otoku "puna do čepa" bocama ovog popularnog pića. Naime, Ujedinjeno Kraljevstvo prvo je na listi uvoznika šampanjca s količinom ekvivalentnom 26,8 milijuna boca u 2018. godini, po čemu su čak pretekli i Sjedinjene Američke Države.

Stoga je bilo pametno na vrijeme doskočiti potencijalnoj krizi koju bi situacija s Brexitom priuštila francuskim proizvođačima koji sada mogu mirno spavati.

Gettyimages

'Englezi ga vole već 300 godina, voljet će ga i nakon Brexita'

"Šampanjac je šampanjac, to je kao Eiffelov toranj", rekao je Pierre-Emmanuel Taittinger, predsjednik udruge proizvođača i dodao:

"Englezi ga vole već 300 godina, a bez obzira na Brexit, nastavit će ga voljeti. U to ne sumnjamo ni u jednom trenutku".

Mnogi su proizvođači u proteklih godinu dana pojačali pošiljke, s obzirom da su se pripremali za Brexit bez dogovora, no nije poznato koliko su točno boca dopremili na otok. Vinski kritičar Antoan Gerber smatra da se radi o količini dostatnoj da žeđ Britanaca utaži u idućih godinu dana, piše Reuters.

Gettyimages

Brexit

Ujedinjeno Kraljevstvo

šampanjac

uvoz

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter