EU IZGLASALA MJERE

Nema više varanja na brojačima prijeđenih kilometara u automobilima: 'Štete za kupce bile su ogromne, posebno u Hrvatskoj'


Tomislav Kukec
31.05.2018.19:30
Nema više varanja na brojačima prijeđenih kilometara u automobilima: 'Štete za kupce bile su ogromne, posebno u Hrvatskoj'
REUTERS

sažeto

Povjerenje u tržište rabljenih vozila je najniže među svim tržištima dobara u Europskoj Uniji, kaže naša zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan


Tomislav Kukec
31.05.2018.19:30

 Europski parlament je s velikom većinom izglasao izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara u motornim vozilima kojim se predlažu zakonska i druga rješenja za sprječavanje ove nezakonite prakse kod prodaje rabljenih automobila.

Hrvatska je među zemljama koje su posebno pogođene ovim oblikom prevare, otkad smo ušli u EU, naši ljudi masovno kupuju aute na zapadu. Procjene EU pokazuju da je na nacionalnim razinama zahvaćeno između 5 % i 12 % vozila, dok ih je u prekograničnoj trgovini zahvaćeno između 30 % i 50 %. Ekonomska šteta za cijelu Uniju procjenjuje se na između 5,6 i 9,6 milijardi eura, a povjerenje u tržište rabljenih vozila je najniže među svim tržištima dobara u Uniji,“ kazala je Biljana Borzan, članica parlamentarnih odbora za zaštitu potrošača te javno zdravlje i okoliš.

Prevare povezane s brojačem kilometara raširena su pojava koja predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti na cestama, narušava funkcioniranje unutarnjeg tržišta i nameće nepošten i dodatan trošak građanima, osiguravateljima, trgovcima rabljenih vozila i proizvođačima, dodaju u priopćenju koje je ured naše europarlamentarke odaslao medijima. Osim ekonomskih učinaka, postoje znatni negativni učinci na sigurnost na cestama. Zbog netočne kilometraže, vlasnik automobila pratit će krivi plan održavanja i pregleda, što može dovesti do zakašnjele ili krive zamjene dijelova i komponenti. Prijevremeno trošenje dovest će do povećane potrebe za popravcima i posljedično do nesigurnijih vozila na cestama. Takozvani alati za izmjenu ili korekciju brojača kilometara lako su dostupni i mogu se naći po jako niskim cijenama. Dobit je znatna jer umjetno povećanje ekonomske vrijednosti, ovisno o tipu vozila, u prosjeku iznosi između od dvije do pet tisuća eura.

„Belgija i Nizozemska su uspostavile baze podataka u kojima se pohranjuju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara i gotovo u potpunosti iskorijenile prevare. No problem i dalje ostaje u prekograničnoj prodaji. Parlament traži da se slično rješenje preslika na europsku razinu jer izolirane nacionalne inicijative ne mogu spriječiti prevare povezane u prekograničnoj prodaji,“ kazala je hrvatska europarlamentarka.

Parlament od država članica traži da se prijevare povezane s brojačima kilometara tretiraju kao kazneno djelo koje su počinile osoba koja traži izmjenu stanja brojača i osoba koja izvrši izmjenu te da kazne budu proporcionalne i odvraćajuće.

Zaključno, od Europske komisije se traži da ispita mogućnost korištenja tzv. „blockchain“ tehnologije u budućnosti kao sredstva za sprječavanje prevara s kilometražom. Predlaže se i uvođenje obaveze za proizvođača automobila da poboljšaju kriptografsku zaštitu brojača kilometara te razviju sustave za prepoznavanje manipulacije.

Europski parlament

Biljana Borzan

zaštita potrošača

rabljena vozila

mjerači kilometraže

osobna vozila

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter