opasni za druge

Nema više električnih romobila na pločnicima, kazne su visoke i tko prekrši pravilo skupo će to platiti


100posto
21.05.2019.14:00
Nema više električnih romobila na pločnicima, kazne su visoke i tko prekrši pravilo skupo će to platiti
iStock

sažeto

Njemačka je još jedna u nizu zemalja koje su zakonski regulirale promet tzv. e-skutera


100posto
21.05.2019.14:00

Visoki dom njemačkog parlamenta Bundesrat potvrdio je prijedlog ministra prometa da se električnim romobilima zabrani kretnje pločnikom. Njemačka je tako postala još jedna u nizu zemalja koje su donijele takvu odluku. Vozač mora biti stariji od 14 godina, a ograničenje brzine je 20 km/h. Loša vijest za bicikliste koji ionako muku muče s električnim romobilima koji ih napadaju iz svih smjerova je da neće biti prognani s biciklističkih staza.

Brzi i nečujni 

Zbog toga su u krovnom njemačkom udruženju biciklista izrazili nezadoljstvo te potrebu da se omogući više prostora za bicikliranje.

istock

Protiv ekspanzije tržišta električnih romobila na koje se sudionici u prometu još uvijek nisu privikli jer su brzi i nečujni zabrinutost je izrazila i francuska ministrica prometa Elisabeth Borne koja je izjavila kako je dolazak e-skutera kako ih nazivaju odveć nagao i anarhičan. I francuska će im zbog osjećaja nelagode i brojnih nesreća također zabraniti prometovanje pločnikom, ograničiti brzinu i zabraniti korištenje slušalica u vožnji. Tko ne bude poštovao pravila bit će kažnjen globom od 135 eura.

Doprinose smanjenju emisije CO2

Zabranu upotrebe e-scootera na javnim površinama uvela je i Velika Britanija.

Da e-skuteri uistinu ugrožavaju sigurnost prometa dokazala je i jedna američka studija koja je otkrila da je od rujna do studenog prošle godine u SAD-u zabilježeno 190 slučajeva ozljeda vozača tih vozila, a gotovo polovica ih je bila teško ozlijeđena. U oko 84% slučajeva radilo se o prijelomima.

Usprkos zabranama prometanja po nogostupima razvijene zemlje potiču korištenje e-skutera jer doprinose smanjenju emisije CO2. Električni romobili u zadnje su vrijeme sve prisutniji i u Hrvatskoj gdje se mogu kretati pločnikom i nemaju obavezu vožnje po biciklističkim stazama.

električni romobil

e skuter

newsletter

Prijavite se na Newsletter