Ovo je jedna viša razina za*ebancije

Nema do dobre fore, a znamo odakle dolaze najbolje. Tako nam nije mogla promaći ‘vijest’ da Austrija želi Dubrovnik: 'Zauzvrat ćemo Hrvatima prepustiti čitavu saveznu državu Gradišće'


Robin Mikulić
14.09.2018.10:00
Nema do dobre fore, a znamo odakle dolaze najbolje. Tako nam nije mogla promaći ‘vijest’ da Austrija želi Dubrovnik: 'Zauzvrat ćemo Hrvatima prepustiti čitavu saveznu državu Gradišće'
Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović

sažeto

Riječ je, naravno, o fake newsu, ali naši su nam susjedi iz BiH samo su još jednom pokazali koliko ćemo uvijek biti iza njih kad je u pitanju humor


Robin Mikulić
14.09.2018.10:00

Austrija je vrlo popularna destinacija. Balkanci su oduvijek prirodno gravitirali prema Beču, ma koliko mrziteljski on prema Balkancima bio nastrojen. To da su Austrijanci po svojoj prirodi mnogo veći idolopoklonici svastike od sjevernih im germanskih susjeda smo već zaključili. Neću se ponavljati, ali slobodno pročitajte bude li vam milo. No, kako svemir ima dobar smisao za humor, a Bosanci još bolji, dogodilo se, eto, da u Austriji bude mnogo naših ljudi. Toliko naših ljudi, i kad kažem naši mislim na naše jugoistočne susjede, braću Bosance, da imaju svoj vlastiti magazin u kojem zajednicu informiraju o tome što se događa ovdje dole kod nas. I sad mislim i na nas, ne samo na BiH.

Koliko su se ondje udomaćili pokazuje činjenica da su vijesti pisane na njemačkom, a zli će jezici govoriti da se izbjeglice odbijaju integrirati. Evo vam na, nije istina. Može se kad se hoće i kad se jednom shvati da su plaće bolje od socijalnog. No, može čovjek zaboraviti i svoj materinji jezik, ali na našu sreću ne i smisao za humor. To se valjda ipak dublje zavuklo pod kožu od misli. Dohvatila su se tako naša braća Kolinde. I još nam jednom pokazali zašto ćemo i kad mislimo da smo najsmješniji ikad s našim jogurtima, zeljem i čokoladicama, uvijek biti korak iza njih kad je u pitanju humor.

Ne možete reći da gospođa Grabar Kitarović nije dobila ono što je tražila, kao niti ostatak igrača koje ćete pronaći u priči koja slijedi. Kosmo.at, dakle.  Prenosimo tekst da vidite o čemu se radi:

Van der Bellen u Hrvatskoj: Austrija želi kupiti Dubrovnik

Predsjednik Alexander Van der Bellen započeo je svoj službeni dvodnevni posjet Hrvatskoj susretom sa svojom kolegicom Kolindom Grabar Kitarović. Austrijski predsjednik kupio bi zemlju u Hrvatskoj.

Pored bilateralnih odnosa, koji su ocijenjeni kao sjajni, razgovarali su predsjednik i predsjednica i o mogućnosti razmjene teritorija. Van der Bellena ne zanima kupnja privatnog zemljišta, naglasio je pred hrvatskim tiskom. Austrija je iskazala interes za Dubrovnik i trudi se dokopati se tog čitavog obalnog grada. Na taj način zemlja bi konačno trebala dobiti izlaz na more te alpskoj republici u nisku dodati još jedan turistički biser.

„Zauzvrat ćemo Hrvatima prepustiti čitavu saveznu državu Gradišće (Burgenland). Temeljem jezičnih i kulturnih datosti samo je prirodno da se Gradišće pripoji svojoj balkanskoj matici“, kazao je austrijski predsjednik. No, to će se dogoditi samo ako hrvatska Vlada Dubrovnik proglasi austrijskim državnim područjem. „To je, naravno fer ponuda jer Gradišće ima površinu od 4.000 kilometara kvadratnih“, tvrdi Van der Bellen.

Hrvatska predsjednica molila je za dodatno vrijeme kako bi razmislila o ponudi, želi detaljnije provjeriti što se to točno nalazi u najmanjoj austrijskoj saveznoj državi. Krajem rujna otputovat će u Eisenstadt te izvidjeti situaciju. Izrazila je, doduše, neke sumnje, no i dalje si može zamisliti rastanak s Dubrovnikom budući da Vlada već pokazuje goleme uspjehe s privatizacijom državnih firmi. Država se već oprostila od svoje nacionalne aviokompanije Croatia Airlines, dionica Podravke, riječke luke te marina za jahte. Pregovorima između Austrije i Hrvatske stoga više ništa ne stoji na putu.

Riječ je, naravno, da ponovimo o fake newsu, ali naši su nam susjedi iz BiH samo su još jednom pokazali koliko ćemo uvijek biti iza njih kad je u pitanju humor.

Kolinda Grabar Kitarović

Austrija

Alexander Van der Bellen

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter