krenule teorije zavjere

Neki već uspoređuju Notre Dame s njujorškim blizancima, a pronađen je i opis požara katedrale iz 1831. godine


Daniel Radman
16.04.2019.08:00
Neki već uspoređuju Notre Dame s njujorškim blizancima, a pronađen je i opis požara katedrale iz 1831. godine
REUTERS/Benoit Tessier

sažeto

Kao što je poznato, slavna katedrala bila je inspiracija Victoru Hugou za njegov veliki roman 'Zvonar crkve Notre Dame'


Daniel Radman
16.04.2019.08:00

Zastrašujući požar u pariškoj katedrali Notre Dame šokirao je svijet. Sa svih strana svijeta stižu izrazi tuge zbog velikog kulturnog gubitka, cinici bi rekli čak se im se i priključio Donald Trump, unatoč svojoj 'dolarskoj orijentaciji'.

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame nakon osam sati vatrene stihije stavljen je pod kontrolu, objavili su pariški vatrogasci. Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika, a jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

Iako još nisu poznati točno razmjeri štete postoje nepotvrđeni izvještaji da su tri srednjovekovna prozora na jugu i sjeveru katedrale eksplodirala usred ogromne vrućine. Jedan od prozora datira iz 1225, a druga dva iz 1250. godine.

Kako je za sad poznato od vatrene stihije sačuvane su vrijedne relikvije Kristova Trnova kruna i tunika svetog Luja.

Krenule prve teorije zavjere

Neki teoretičari zavjere na društvene mreže uz Notre Dame lijepe i fotografije njujorških tornjeva, pa ne treba dvojiti kako će se i ovdje naći oni koji će u svemu vidjeti nekog tko iza zastora povlači konce. Uostalom, gotovo da i nije bilo velikog događaja, pogotovo s ovakvim predznakom, koji takve nije inspirirao.

I, kako to već biva, kad se već ovako nešto dogodi, prekopavaju se arhive, pa se traži netko tko je sve to predvidio. Srećom po teoretičare, nije se trebalo tražiti dugo, onima koji su čitali dovoljno je bilo prisjetiti se lektire.

Požar opisan 1931.

Kao što je poznato, slavna katedrala bila je inspiracija Victoru Hugou za njegov veliki roman 'Zvonar crkve Notre Dame'. No, oni koji bolje pamte znaju da je u priču o grbavcu Quasimodu i ljepotici Esmeraldi Hugo ubacio i opise prizora požara katedrale, pa su se već pojavile i priče kako je to bilo proročanski.

Osobito što se Hugooov opis otprije gotovo dva stoljeća podudara s onim što smo vidjeli jučer.

požar

Pariz

Notre Dame

Victor Hugo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter