100posto ruši tabue: Seks u trudnoći

Neki muškarci misle da penis ‘bebu udara u glavu’. To je čista glupost, seks u trudnoći je zdrav, a preporučuje ga čak i don Damir Stojić


Mia Mitrović
29.10.2019.20:00
Neki muškarci misle da penis ‘bebu udara u glavu’. To je čista glupost, seks u trudnoći je zdrav, a preporučuje ga čak i don Damir Stojić
Profimedia

sažeto

O ovoj još uvijek škakljivoj temi popričali smo s jednim tatom i jednom mamom koji za trudne parove imaju smao jednu poruku: 'Uživajte dok još možete'!


Mia Mitrović
29.10.2019.20:00

Da, dobro ste pročitali. Seks u trudnoći savjetuje i naš omiljeni don. U odgovoru na pitanje zabrinute čitateljice kakav je stav Crkve prema seksu u trudnoći, don Damir iznenadio nas je svojom liberalnošću:

"Spolni odnosi između supružnika za vrijeme ženine trudnoće su dopušteni i moralno prihvatljivi pa i poželjni. Radi se o dobru bračnih drugova. Svaki istinski spolni odnos ('bračni zagrljaj') supružnika je obnavljanje ženidbene privole i njihovo međusobno zbližavanje. Ali on i dalje treba biti čist, vođen s uvažavanjem i poštovanjem. Ne smije ga se vršiti iz požude. Svaki bračni čin u sebi sadrži dobro bračnih drugova i usmjerenost na potomstvo", odgovorio je na portalu Bitno.net naš jedini katolički seksolog, don Damir Stojić.

Uživajte dok još možete

Pozitivno je da u 21. stoljeću čak i najkonzervativnije struje unutar Katoličke crkve preporučuju seks u trudnoći koji je dugo bio tabu. Nekima je tabu još uvijek pa ga ne prakticiraju iako za to ne postoje nikakvi razlozi. U narodu vlada praznovjerje da seks u trudnoći može nepovoljno utjecati na plod, dovesti do prijevremenog poroda ili čak i pobačaja što su teze koje je demantirala znanost.

Mnogi muškarci zaziru od njega jer strahuju da će svojim penisom udariti bebu u glavu što je čista budalaština, gora nego teorija o ravnoj zemlji. Seks u trudnoći svim (budućim) očevima savjetuje Osječanin Marko (34) koji ga se rado sjeća.

"Ljudi, uživajte dok možete, pogotovo ako čekate prvo dijete. Trudnoća je devet mjeseci uživanja prije no što počne pakao. Šalim se, ali ne skroz. Kada se prije tri godine rodio moj sin, supruga više od pola godine nije bila voljna za seks. Bio sam na rubu očaja, no s vremenom joj se želja vratila. U trudnoći je pak manje, više stalno bila napaljena", kaže nam Marko koji je sa svojom suprugom seks prakticirao gotovo čitavu trudnoću.

Ne treba kontracepcija 

"U početku smo imali malo problema. Ona je non stop rigala i privikavala se na promjenu, divljanje hormona i promjene raspoloženja, a bogami i ja skupa s njom. Mislim da svi muškarci na neki način trudni kada i njihove žene jer sam i sam i ja u prvom tromjesečju prošao kroz pravu egzistencijalnu krizu. Pitao sam se jesam li spreman biti otac, hoću li upropastiti to biće, treba li uopće donositi život na ovakav svijet, da ne nabrajam dalje. Vi koji ste prošli, znate o čemu pričam, vi koji niste, budete", nastavlja Marko te dodaje da su se ta prva tri mjeseca često i svađali, no da je na kraju sve bilo ok.

Profimedia

"U drugom tromjesečju prihvatili smo da ćemo postati roditelji. Ona se sva zaokružila i zračila je nekom posebnom energijom koja je meni bila jako, jako seksi. Seksali smo se u svakoj prilici, bili smo mladi, ludi i napaljeni. Nekad čak i na javnim mjestima. Poseban bonus kod seksa u trudnoći je taj da tih devet mjeseci ne trebaš uopće brinuti o kontracepciji što pojačava opuštenost, a s tim i intenzitet orgazma", kaže Marko koji preporučuje seks u trudnoći svim parovima, a svim budućim tatama i savjetuje da budu i na porodu. To ga je iskustvo, kaže, iz temelja promijenilo.

Pozitivna iskustva i stavove o seksu u trudnoći imaju i mame s kojima smo razgovarale, no ovaj put ih nismo uspjeli nagovoriti da govore za naš portal što dokazuje da je ova tema, usprkos svemu, još uvijek škakljiva.

Pasao mi je vruć seks

Ipak, jedna od njih ispričala nam je kako seks u trudnoći izgleda iz ženske perspektive. Ivona (28) majka je četverogodišnjakinje, a o seksu u trudnoći ima pozitivna iskustva.

"Oduvijek obožavam seks i puno sam eksperimentirala, no sa seksom u trudnoći je teško usporediti bilo što drugo. Sama trudnoća mi je bila jedno pozitivno iskustvo, a seks poput šlaga na torti. Nisam povraćala i stalno sam bila napaljena, čak i u tom prvom tromjesečju za koje pričaju da se seks ne preporučuje. Svaka žena je drugačija, kao i svako dijete pa tako i svaka trudnoća. Stoga svaka trudnica neka radi ono što želi. Meni je seks odgovarao pa sam ga imala u velikim količinama", iskrena je Ivona kojoj je ipak također bilo najbolje u drugom tromjesečju.

Profimedia

"Bilo je vruće, vruće ljeto i odgovarao mi je vrući seks. Tih smo se dana voljeli svakodnevno i to više puta. Čisto ludilo. Jednom smo čak iz zafrkancije koristili kondom. U zadnjem tromjesečju mi je trbuh narastao. Bio je fakat velik i osjećala sam se kao hodajući tenk. Mislila sam da će to biti problem za naš seksualni život, no mom dragom nije uopće smetao. Seks u zadnjem tromjesečju zbog toga istovremeno stvara neku posebnu bliskost između partnera, a s druge strane je pomalo kinky jer se oboje morate namučiti kako biste pronašli idealnu pozu. Trudnica gubi svoju pokretljivost i fleksibilnost, trapava je i katkad ruši sve pred sobom što zna biti komično, pogotovo u seksu", pripovijeda nam Ivona te dodaje da joj se u zadnjem tromjesečju dogodilo da je naletjela na fetišista kojeg privlače trudnice.

Naletjela sam na fetišista

"Zbilo se to u jednom kafiću u centru grada. Frendica koja uvijek kasni je kasnila pa sam provela skoro sat vremena sama u kafiću. Za stolom blizu mene sjedilo je muško društvo i bili su fino pod gasom. Jedan od njih mi je prišao i sjeo za stol. Neloš je bio, visok, crn, odjeven s ukusom, 35 godina maksimalno. Sjeo je kraj mene i ravno u glavu mi rekao da su mu trudnice najveći fetiš i da čitav život sanja o tome da se poseksa s trudnicom. To me potpuno šokiralo, ali nije bio neugodan pa sam počela pričati s njim o seksu u trudnoći. Kad je frendica konačno došla, zahvalio se i maknuo. To mi je definitivno bilo najčudnije iskustvo što se seksa u trudnoći tiče", smije se Ivona koja također svima preporučuje trudnički seks.

"Mi smo se seksali sve dok mi, nakon seksa, nije ispao sluzavi čep. Tada smo prestali, no to je bilo dva, tri dana prije samog poroda. Općenito, trudnice bi trebale uživati tih devet mjeseci i skupljati snagu jer ono što ih kasnije čeka, nije nimalo lako. A ima li boljeg uživanja od seksa?", pita se Ivona, a ono što govori, potvrđuje i medicina.

iStock

Tijekom seksa, ženino tijelo izlučuje hormon sreće, endorfin koji pomaže osjećaju opuštenosti u tijelu, a i smanjuje potencijalne bolove koje trudnica može osjećati, pogotovo kad se trudnoća bliži kraju.

Seks pred sam kraj trudnoće vrlo je poželjan, i to zbog sperme koja u sebi sadrži prostaglandin, hormon koji potiče otvaranje grlića maternice, koji omogućava lakši porođaj.

Ženski orgazam odražava se na maternicu kada posteljica, nakratko, dijete opskrbljuje s manje krvi. Ali to je vježba za bebin krvotok i nikako nije štetan. Djetetu se ne može ništa dogoditi tijekom spolnog odnosa: beba leži na sigurnom u maternici, okružena plodonom vodom – čak i pri jačim podrhtavanjima nesvjesna je svega što se događa.

Liječnici savjetuju suzdržavanje od seksa jedino ako je trudnoća rizična, ženama koje su imale spontani pobačaj, u slučaju otvorenog vrata maternice ili učestalih grčenja i krvarenja.

I kada vam pukne vodenjak. Međutim, u tom trenutku nitko ni ne misli na seks već pakira stvari za rodilište.

ljubav

majčinstvo

očinstvo

seks u trudnoći

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter