identitet nikad nije otkriven

Neki ga smatraju najvećim serijskim ubojicom 21. stoljeća. Sedam godina je mirovao, a četiri nova ubojstva pobudila su sumnje u njegov povratak


Daniel Radman
11.06.2019.09:45
Neki ga smatraju najvećim serijskim ubojicom 21. stoljeća. Sedam godina je mirovao, a četiri nova ubojstva pobudila su sumnje u njegov povratak
PrintScreen YOutube / iStock

sažeto

Dva dvostruka ubojstva u ruskom gradu Saratov pokrenula su špekulacije da se vratio najveći serijski ubojica Rusije


Daniel Radman
11.06.2019.09:45

Mediji su ga prozvali 'Manijak s Volge'. Tijekom 2011. i 2012. ubio je 32 starije žene. Prvih devet ubio je u gradu Kazanu, potom je prešao i na područje Nižnjeg Novgoroda, Iževska, Perma, Ufe, Samare i Uljanovska. Sve žrtve imale su između 75 i 90 godina, a većina ih je živjela u 'sovjetskim zgradama', socijalnim stanovima koji su se nalazili u blizini rijeke Volge, po kojoj je i dobio nadimak.

Pljačka nije bila primarni motiv

Svoje žrtve bi zadavio, a potom i opljačkao. No, policija sumnja da je pljačka, odnosno novac, bio primarni motiv ovog serijskog ubojice. Njegov identitet nikad nije otkriven, sve što je policija znala – ili, bolje rečeno, pretpostavljala - jest da je ubojica bio između 20 i 35 godina, da je slabije građe i 175 centimetara visok. Imao je dobre komunikacijske vještine i brzo bi dobio povjerenje umirovljenika.

U medijima su se tek poslije pojavile slike s nadzorne kamere, pa su krenule pretpostavke da nije slavenskog porijekla te da pripada nekoj od nacionalnih manjina koje su brojne na tom području, da je vjerojatno s Kavkaza ili iz Centralne Azije.

Ruska policija davala je bogatu nagradu za informacije koje bi dovele do njegovog uhićenja. Međutim, sedam godina od serije ubojstava nije došlo do većih pomaka u istrazi.

Povratak nakon sedam godina?

Ipak, dva nedavna zločina na području Saratova pokrenula su sumnje da se manijak vratio te da je broj žrtava narastao na 36. Prema snimkama s nadzorne kamere, ubojica u aktualnim zločinima ima između 30 i 40 godina, srednje je građe i zapanjujuće je sličan prethodnom opisu manijaka s Volge.

Policija još dvoji da se radi o njemu jer postoje i neka odstupanja. Prije je ubijao isključivo žene, a sada je riječ o dva dvostruka ubojstva. Prvo je zadavio i opljačkao 72-godišnjeg muškarca i 68-godišnju ženu, a u drugom slučaju – udaljenom 110 kilometara od lokacije prethodnog zločina – stradao je muškarac od 83 i žena od 82 godine. No, oni su usmrćeni sjekirom.

Rusija

serijski ubojica

Manijak s Volge

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter