završilo šokantno suđenje

Nekad najveći narkoboss proglašen krivim, njegova mlađahna supruga plakala je da teško podnosi zatvor, a sada mu prijeti doživotna


100posto
13.02.2019.08:00
Nekad najveći narkoboss proglašen krivim, njegova mlađahna supruga plakala je da teško podnosi zatvor, a sada mu prijeti doživotna
Reuters

sažeto

Tijekom "karijere" prokrijumčario je toliko kokaina da svaki Amerikanac može povući više od jedne crte


100posto
13.02.2019.08:00

Donedavno najvećeg narkobossa današnjice Joaquina Guzmana, poznatijeg kao El Chapo, savezni je sud u New Yorku nakon suđenja za krijumčarenje droge proglasio krivim po svih deset točaka optužnice. El Chapo tek čeka izricanje presude 25. lipnja, a koja bi vrlo izgledno mogla biti i kazna doživotnog zatvora, javlja BBC. 

Tijekom 25 godina prošvercao više od 150 tona kokaina

Meskički narkoboss optužen je da je tijekom 25 godina u Sjedinjene Američke Države prokrijumčario više od 150 tona kokaina, te da je bio upleten u više desetaka ubojstava. U optužnici je bilo navedeno i kako je od 1989. do 2014. godine putem svog narko kartela Sinaloa u SAD prošvercao drogu u vrijednosti od 14 milijardi dolara.

Suđenje pod drakonskim mjerama nakon dva filmska bijega iz zatvora

Ovom 61-godišnjaku kojeg se smatralo najvećim trgovcem droge na svijetu od smrti Pabla Escobara, sudilo se u Americi pod drakonskim mjerama osiguranja nakon što je dva puta uspio pobjeći iz zatvora u Meksiku. Zbog toga je El Chapo provodio čak 23 sata dnevno u samici.

Prvi puta u kolicima za prljavi veš

Zloglasni vođa narko kartela Sinaloa pred lice pravde došao je nakon što je SAD-u bio izručen 2017. godine, a za sobom ima čak dva bijega iz zatvora koja su komotno mogla biti scene iz kakvog akcijskog filma. Prvi je puta uhićen 2014. godine, a iz meksičkog je zatvora pobjegao skriven u kolicima za prljavi veš, potom iskravši se kroz tunel koji je prokopan do njegova zatvorskog tuša. Drugi je puta uhićen 2015. godine, a ponovno je pobjegao nakon samo 14 mjeseci. 

Napokon je "pao" nakon što ga je 2016. godine posjetio američki glumac Sean Penn koji je želio snimiti film o njegovom životu, što je meksičkim vlastima omogućilo da otkriju gdje se nalazi. 

Suđenje je trajalo 11 tjedana, stalno curili šokantni detalji

Odluka porote da narkobossa proglase krivim bila je jednoglasna i to nakon suđenja koje je trajalo 11 tjedana, a tijekom kojeg su konstantno curili novi šokantni detalji.

Jedan od svjedoka ispričao je kako je jedan od El Chapovih plaćenih ubojica, Antonio Marrufo, imao posebnu "sobu za ubojstvo" u kojoj je obavljao stravična pogubljenja njegovih rivala iz narko i kriminalnog miljea. Ta je soba bila zvučno izolirana i opremljena odvodom na podu za brzo čišćenje.

Među svjedocima se našla i njegova bivša ljubavnica koja je detaljno opisivala kako su goli bježali kroz mrežu tunela do hotela, gdje su ga specijalci na koncu i uhvatili. 

'Kako će on jadan?"

Ne brine samo El Chapo o činjenici da je vrlo izgledno kako će ostatak života provesti iza rešetaka. Nakon jednog saslušanja, novinarima se obratila i njegova mlađahna supruga, bivša missica Emma Coronel, tvrdeći da je jako zabrinuta jer njezin dragi teško podnosi zatvor.

Reuters

"Brinem se za njegovo zdravlje, u iznimno lošem je psihološkom stanju. Osjeća se loše, rekli su mi odvjetnici, i to me jako brine", izjavila je te se upitala "kako će uopće u ovakvom zdravstvenom stanju dočekati suđenje".

Eto, ne samo da je dočekao, već je ispratio suđenje. Sad još samo treba ispratiti kaznu.

suđenje

El Chapo

narko boss

newsletter

Prijavite se na Newsletter