MUP PAZI NA DUŠEBRIŽNIŠTVO SVOJIH KATOLIČKIH DJELATNIKA

Nedavno su blagoslovili prostorije, ali nisu sigurni jesu li ikoga diskriminirali


Juraj Filipović
05.02.2018.21:00
Nedavno su blagoslovili prostorije, ali nisu sigurni jesu li ikoga diskriminirali
MUP

sažeto

'Temeljna zadaća Vojnog ordinarijata u RH je dušobrižništvo katoličkih vjernika pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi u RH (vojske i policije te zaposlenika i djelatnika u MORH-u i MUP-u)', poručili su nam


Juraj Filipović
05.02.2018.21:00

Pred kraj prošlog mjeseca, održao se blagoslov središnjice Ministarstva unutarnjih poslova. Blagoslov djelatnika i prostorija MUP-a održao je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, a djelatnici ministarstva su se čak i potrudili pa su na A4 papirima isprintali obavijest o blagoslovu. Na obavijesti je između ostalog pisalo: "Primite i ponesite Blagoslov svojim suradnicima i na svoja radna mjesta".

N1

Nakon što smo uočili spomenutu fotografiju, ministarstvu smo poslali službeni upit da nam pojasni o čemu se radi. 

Napisali sve osim odgovora na naša pitanja

Prije svega zanimalo nas je li blagoslov plaćen i ako jest kojim sredstvima. Isto tako, napomenuli smo im da Ustav Republike Hrvatske (članak 41.) kao najviši pravni akt jasno i nedvosmisleno našu državu definira sekularnom, a što se prvenstveno odnosi na državne institucije koje bi trebale djelovati posve "svjetovno", dakle, bez afirmiranja ili glorificiranja bilo kakvih religioznih dogmi, obreda ili običaja.

Napisali smo im također da Ustav RH jasno propisuje da svatko ima pravo na rad, svi su pred zakonom jednaki i svima su bez obzira na boju kože, porijeklo, religijsku pripadnost zajamčena jednaka prava.

Pojednostavljeno govoreći, u MUP-u ima pravo raditi hrvatski musliman, pravoslavac, ateist, hinduist, Etiopljanin, Kinez…

Iz toga, dakle, proizlazi da je činom katoličkog blagoslova MUP kao državna institucija koja se financira iz proračuna pogazio ustavom definiranu sekularnost te de facto stavio u diskriminirajući položaj svakog svog zaposlenika druge vjeroispovijesti koja nije katolička.

MUP-ov odjel za odnose s javnošću nam je poslao poduži odgovor kojeg još, nažalost, nismo uspjeli shvatiti.

Zapravo, nisu nam odgovorili na većinu pitanju, ali su nam održali kratku lekciju o povijesti Vojnog ordinarijata pa ako nekoga zanima:  "Vojni ordinarijat u RH utemeljen je 25. travnja 1997. Ugovorom o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi RH između Svete Stolice i Republike Hrvatske".

Zatim su nam napisali sljedeće:

"Temeljna zadaća Vojnog ordinarijata u RH je dušobrižništvo katoličkih vjernika pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi u RH (vojske i policije te zaposlenika i djelatnika u MORH-u i MUP-u). S tim su ciljem, na temelju čl. 10. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, Hrvatska biskupska konferencija i ministri obrane i unutarnjih poslova potpisali su 1998. godine Pravilnik o ustrojstvu i djelovanju Vojnog ordinarijata u RH.

U skladu sa spomenutim Pravilnikom, vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac i tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Penić potpisali su Knjigu ustroja Vojnog ordinarijata u RH za Ministarstvo unutarnjih poslova, a u kojoj se nalazi i Sistematizacija Odjela MUP-a za odnose s Vojnim ordinarijatom."

Pritom su istaknuli i to da je 1. ožujka 2002. u MUP-u osnovan Odjel za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH koji se sada zove Samostalna služba za odnose s Vojnim ordinarijatom u RH.

Zaposlenici u MUP-u ne znaju je li se u njihovim prostorijama zadovoljavaju duhovne potrebe svih ljudi

Iskreno govoreći, još se probijamo kroz njihov konfuzni tekst, ali nam je drago što smo saznali hrpu novih stvari. Sumnjamo da baš svi znaju da unutar MUP-a postoji Samostalna služba za odnose s Vojnim ordinarijatom u RH, ali napomenimo i to da nismo uspjeli saznati čime se zaposleni u toj službi bave, ali jamačno znamo da plaću primaju iz državnog proračuna.

Iščitavajući dalje odgovor MUP-a došlo je na red naše pitanje koje je glasilo ovako: "Mislite li da su u konkretnom slučaju (misli se na blagoslov op.a.) diskriminirani ili barem povrijeđeni osjećaji vaših djelatnika koji nisu katoličke vjeroispovijesti ili su npr. ateisti?".

Pretpostavljate, ni na to nismo dobili odgovor. Naime, dobili smo samo informaciju da trenutno postoje 22 policijske kapelanije u hrvatskim policijskim upravama.

mup

Tek na kraju njihovog odgovora, kojeg smo čekali punih šest dana, šturo je priopćeno da je pristup blagoslovu bio slobodan i da ga MUP nije platio.

Nakon ovog zabavnog e-maila, odlučili smo kontaktirati odnose s javnošću MUP-a da bismo saznali bar odgovor na pitanje je li slične religiozne obrede provode za svoje djelatnike drugih vjeroispovijesti, a telefonski nam je djelatnica tog ministarstva rekla da ne zna odgovor na to pitanje. 

Nekoliko minuta kasnije prespojila nas je na svoju kolegicu koja također ne raspolaže takvom informacijom ali nas je zamolila da pošaljemo službeni upit.

MUP

ministarstvo

blagoslov

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter