VIDEO: U LOVU NA GLASOVE

Ne znamo tko ima luđi poziv za europske izbore, vođa kontroverzne 'Štajerske straže' s puškom u rukama ili Glasnović s famoznim jugozomboidima


Matej Devčić
23.05.2019.16:00
Ne znamo tko ima luđi poziv za europske izbore, vođa kontroverzne 'Štajerske straže' s puškom u rukama ili Glasnović s famoznim jugozomboidima
Screenshot/Goran Mehkek/CROPIX

sažeto

Andrej Šiško i Željko Glasnović na zaista osebujan način ulaze u samu završnicu kampanje za Europski parlament


Matej Devčić
23.05.2019.16:00

Prije nešto manje od godinu dana više desetaka muškaraca čija su lica bila skrivena iza crhnih kapuljača, a neki od njih su imali puške ili sjekire u rukama, odradili su "vježbu" na mariborskom Pohorju.

Slovenski predsjednik Borut Pahor i tada odlazeći premijer Miro Cerar izrazili su zabrinutost zbog navodnog osnivanja "paravojne skupine" iz Maribora koja, kako se ustanovilo, nazvala "Štajerska straža", pritom aludirajući na povijesnu regiju Štajersku, koja se prostire s obje strane granice.

Njihov vođa je figura slovenske 'krajnje desnice'

Vođa te skupine je Andrej Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg nogometnog kluba te kontroverzna figura slovenske "krajnje desnice". U vrijeme hrvatsko-slovenskih polemika oko graničnih pitanja javno je na skupovima podržavao samoproglašenog "borca za južnu granicu" Joška Jorasa, a od organizacije referenduma protiv ulaska Hrvatske u NATO u vrijeme kad je predsjednik vlade bio Pahor, odustao je tek nakon što je s njime na razgovor pristao sam premijer koji se s njime tada susreo u Mariboru.

No da je Šiško ustrajan u svojoj političkoj borbi dovoljno govori i posljednja prilično bizarna snimka objavljena na njegovom YouTube kanalu.

S oružjem u ruci pozvao ljude da izađu na izbore

"Pozivam vas! Pozivam vas!", urla Šiško dok stoji na kamionetu u maskirnoj uniformi s poluautomatskim oružjem u rukama. Kako pišu Slovenske novice, bio je to njegov poziv ljudima da izađu na izbore za Europski parlament s obzirom na to da se Šiško kandidirao za njega.

Šiškova stranka "Ujedinjena Slovenija" je na listu za europarlament izašla samo s tri imena, pa je na listi, osim njega, potpredsjednica stranke Anica Brdar te Joras.

Obračun s famoznim jugozomboidima

No, nisu Slovenci jedini koji se mogu pohvaliti bizarnim istupima kandidata u samom finišu kampanje za Europski parlament. Zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku Željko Glasnović danas je također zabljesnuo svojim plakatom za predizbornu kampanju.

Na Facebook stranici stranke danas je objavljen plakat Glasnovića u boksačkom stavu, a na njemu se nalazi pojam kojeg ovaj saborski zastupnik često koristi u svojim javnim istupima.

"Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku. Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu", piše na plakatu.

Hrvatska

izbori

Slovenija

Europski parlament

Željko Glasnović

andrej šiško

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter