novi trendovi koji će obilježiti politiku u narednim godinama

Ne treba nas čuditi što je HDZ u Irskoj dobio samo jedan glas, to je vrlo logično i očekivano


Mia Mitrović
27.05.2019.10:00
Ne treba nas čuditi što je HDZ u Irskoj dobio samo jedan glas, to je vrlo logično i očekivano

sažeto

Ovakve rezultate trećih izbora za Europski parlament nije očekivao nitko, a ponajmanje HDZ. Bit će veselo


Mia Mitrović
27.05.2019.10:00

Svanulo je jutro nakon izbora i svi se još uvijek čudimo rezultatima. Ovakav rezultat trećih izbora za Europski parlament nije očekivao gotovo nitko, a ponajmanje HDZ. Eksperiment s mladim Karlom Resslerom kao nositeljem liste pokazao se potpunim promašajem. Analize će pokazati da je Ressler dobio velik broj glasova vrlo mladih birača što je oduzelo prednost Živom zidu, no svejedno, u HDZ-u nemaju razloga za veselje. 

Još veći šok i nevjerica zavladali su u SDP-ovom stožeru na Iblerovom trgu, gdje se zbog unutarnjih ratova koji već godinama uništavaju stranku, ovakvom uspjehu nitko nije nadao. I doista, ovako dobar rezultat SDP-a nije nagrada onima koji stranku vode na domaćem terenu, već europarlamentarcima koji su četiri godine uspješno branili hrvatske interese u Bruxellesu. 

Tko je pobjednica izbora?

Iz istog je razloga nagrađena i Ruža Tomašić koja je prema preferencijalnim glasovima pobjednica ovogodišnjih izbora. I njen rad i trud u Bruxellesu honoriran je velikim brojem glasova što pokazuje da hrvatski građani polako, ali sigurno shvaćaju važnost izbora za EU parlament. 

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Rezultati ovih izbora još će dugo biti predmet analiza jer pokazuju neke nove trendove koji će obilježiti politiku u narednim godinama. Jedan od tih trendova svakako je brutalan pad HDZ-a, ali i Živog zida.

Zanimljivo je primijetiti da je u gradu Zagrebu lista Milana Bandića dobila jedva 3,5% glasova, a još više zabavlja činjenica da je u Irskoj za HDZ glasala samo jedna osoba. 

HDZ nije dobrodošao u Irskoj 

Inače, u Irskoj su glasale tek 54 osobe, a za to ima više razloga. Prvi je taj što je većina onih koji rade i žive u Irskoj i dalje prijavljena u Hrvatskoj što bi značilo da bi se zbog izbora morali vratiti u Hrvatsku što nikako nije praktično. Drugi je pak taj što je razlog bijega novopečenih Iraca iz Hrvatske upravo politika pa razumijemo njihovu pasivnost. 

Krešimir Ilić

HDZ

Irska

EU izbori 2019.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter