video: znate li što je hibridni rat?

'Čuo sam za hibridni kukuruz, a ovo su političari nešto izmislili. Samo da ne bude hibridnih žena...'


Ružica Matić
30.11.2017.08:10
'Čuo sam za hibridni kukuruz, a ovo su političari nešto izmislili. Samo da ne bude hibridnih žena...'

sažeto

Moćni Hrvati su se očito srodili s pojmom hibridnog rata, no što je s nama ostalima? Jesu li naši građani uopće čuli za to, znaju li što je hibridni rat i boje li ga se? Provjerili smo na ulicama Zagreba


Ružica Matić
30.11.2017.08:10

Hibridni rat u posljednje je vrijeme jedan od najčešće spominjanih pojmova na hrvatskoj političkoj pozornici. Analitičari ga najčešće definiraju kao „ratno djelovanje koje kombinira konvencionalno ratovanje, nekonvencionalno ratovanje i kibernetsko ratovanje“, no zapravo još ne postoji univerzalna definicija hibridnog rata. Termin je toliko širok i apstraktan da se pod njega mogu podvesti sve iregularne metode kojima se netko bori s protivnikom koji je u konvencionalnom smislu nadmoćan, a neki analitičari ističu kako ga se danas koristi za postupke koji su se prije klasificirali kao specijalni rat.

Sudionici takvog rata mogu biti države, pa se tako u Wikipediji kao primjer navodi ruski angažman u Ukrajini, ali i drugi subjekti, poput Hezbollaha u Izraelu ili Islamske države. Glavna značajka hibridnog rata je da se onaj tko ga vodi iznimno brzo prilagođava promjenama i dobro koristi medije i druga sredstva plasiranja informacija u javnost.

Upravo taj, medijski, aspekt potencirao je Andrej Plenković kad je prije nekoliko tjedana hrvatskoj javnosti predstavio hibridni rat. „Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju“, otvorio je premijer Pandorinu kutiju iz koje sada rado grabe akteri domaće društveno-političke scene.

Ministar obrane Damir Krstičević je napise da je prepisivao u američkoj vojnoj školi nazvao hibridnim ratom protiv sebe, a i najbogatiji Hrvat s londonskom adresom, Ivica Todorić, požalio se na hibride.

Moćni Hrvati su se očito srodili s pojmom hibridnog rata, no što je s nama ostalima? Jesu li naši građani uopće čuli za to, znaju li što je hibridni rat i boje li ga se? Provjerili smo na ulicama Zagreba.

Pogledajte što Zagrepčani misle o najnovijoj omiljenoj frazi hrvatske elite. 

Zagreb

Andrej Plenković

Ivica Todorić

anketa

Damir Krstičević

hibridni rat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter