video: pola stoljeća skrivana tajna

Ne bi ni bilo slijetanja na Mjesec da se nije dogodila ova užasna tragedija, a Neil Armstrong je izabran iz samo jednog razloga


100posto
11.07.2019.11:50
Ne bi ni bilo slijetanja na Mjesec da se nije dogodila ova užasna tragedija, a Neil Armstrong je izabran iz samo jednog razloga
Profimedia

sažeto

'Bilo je grozno, mogao sam čuti njihove glasove i krikove. Nije dugo trajalo, oko 10-15 sekundi', ispričao je Kraft dodavši da je ova nesreća bila ključna za ostatak misija


100posto
11.07.2019.11:50

Milijun ljudi širom svijeta s nevjericom je 20.srpnja 1969. godine gledalo "mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo", odnosno NASA-inu uspješnu misiju "Apolo 11", kada je Neil Armstrong postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesec.

No, bivši šef Apolla, inženjer Christopher Kraft, 50 godina kasnije otkriva do sada skrivene detalje. On je bio direktor leta prve Apollove misije, kasnije nazvane Apollo 1, koja se odvijala 1967. godine. Letjelica je trebala napraviti probni test u niskoj orbiti Zemlje.

Izgorjeli u kapsuli tijekom testiranja

27. siječnja te godine troje članova posade poginulo je u požaru tijekom probnog odbrojavanja na platformi. Oni su izgorjeli u kapsuli tijekom testiranja. Njihove udovice su zahtijevale da se misija zapamti kao "Apolo 1".

Kraft je sada otkrio da je tragičan incident posljedica traljavo odrađenog posla zbog političkog pritiska da se pobjedi Sovjetski savez u svemirskoj utrci.

"Bilo je grozno, mogao sam čuti njihove glasove i krikove. Nije dugo trajalo, oko 10-15 sekundi", ispričao je Kraft dodavši da je ova nesreća bila ključna za ostatak misija "Apollo". NASA je ovaj incident iskoristila da pronađe svoje pogreške i spriječi da se takvo nešto ponovi.

Trebao se dogoditi požar kako bi bilo odlučeno da se napravi nova letjelica. Ipak, bez ove nesreće ne bi bilo ni slijetanja na Mjesec. Kraft tvrdi da je to bio ta osoba zbog koga je Armstrong postao prvi čovjek na Mjesecu.

"Drugi su rekli da će to biti Aldrin, ali ja sam razmišljao da ne želimo njega. Jednostavno sam smatrao da on nije tip osobe koji bi trebao predstavljati Ameriku u svijetu. Smatrao sam da je Neil bolji čovjek za to", otkrio je. 

NASA

Mjesec

neil Armstrong

apollo

newsletter

Prijavite se na Newsletter