VIDEO: PODRHTAVANJE NA CRVENOM PLANETU

NASA-ina sonda je spektakularna. Prvo nam je približila zvukove s Marsa, a sada je zabilježila 'marsotres'


Matej Devčić
24.04.2019.14:00
NASA-ina sonda je spektakularna. Prvo nam je približila zvukove s Marsa, a sada je zabilježila 'marsotres'
REUTERS/Mike Blake

sažeto

NASA-ina sonda, koja je 2018. sletjela na Mars, zabilježila je tzv. 'marsotres' koji odgovara potresu od 2,5 magnitude


Matej Devčić
24.04.2019.14:00

NASA-ina robotska sonda InSight izmjerila je blagi potres na Marsu. Naime, ova sonda sa sobom je na Mars ponijela iznimno osjetljiv seizmometar, uređaj kojim su znanstvenici po prvi puta dobili uvide u, kako su ih nazvali, "marsotrese", odnosno sve seizmičke aktivnosti kao i utjecaj udara meteora u planet.

Laboratorij za mlazni pogon iz Kalifornije izvještava da je monitor za potres snimio i izmjerio podrhtavanje 6. travnja

Znanstvenici još uvijek analiziraju podatke kako bi sa sigurnošću utvrdili točan uzrok signala kojeg su zabilježili, ali smatraju kako je podrhtavanje nastalo unutar planeta te tvrde da "marsotres" odgovara potresu od 2,5 magnitude.

Jačina se uklapa u profil potresa zabilježenih na Mjesecu

Francuski znanstvenik Philippe Lognonné, vodeći istraživač InSighta, kazao je da visoka frekvencija i široki pojasi koje je zabilježila sonda nalikuju zemaljskim potresima, te ističe kako je uzbudljivo što konačno imamo dokaz da je Mars seizmički aktivan, prenosi The Guardian.

Jačina i trajanje ovog potresa uklapaju se u profil potresa koji su zabilježeni na Mjesecu između 1969. i 1977. zahvaljujući seizmometrima koji su tamo postavljeni tijekom NASA-ine misije Apollo.

InSight je zabilježio tri seizmička signala 14. ožujka, 10. travnja i 11. travnja. Signali su bili još slabiji i neodređenog podrijetla zbog čega znanstvenici nisu htjeli govoriti o postojanju marsotresa.

InSight snimio prvi zvučni zapis s Marsa

NASA je sondu InSight vrijednu oko 830 milijardi američkih dolara lansirala 5. svibnja prošle godine te je ona sedam mjeseci putovala prema svojem odredištu.

Na Mars je sletjela 26. studenog 2018. te je označila vrlo važnu misiju jer se nakon četiri godine ponovno jedna letjelica našla u blizini Marsa.

InSight je na Marsu prošlog prosinca snimio fascinantne fotografije te prvi zvučni zapis s Marsa, a tijekom provjere seizmičkih senzora za više frekvencije znanstvenici su izmjerili i prve vibracije s Crvenog planeta. Znanstvenici su tada ustvrdili kako se radi o podrhtavanju koje je rezultat utjecaja vjetra na solarne panele, zbog čega su seizmološke senzore oko Božića instalirali na tlo Marsa.

U izradi sonde sudjelovao hrvatski znanstvenik

Osim seizmometra, sonda ima niz znanstvenih instrumenata koji su također usmjereni prema istraživanju unutrašnjosti Marsa koje će trajati dvije godine, odnosno jednu marsovsku godinu.

U izradi ove robotske sonde sudjelovao je i hrvatski znanstvenik Davor Mance koji posljednjih 18 godina radi na ETH u Zurichu, pri Institutu za geofiziku.

potres

Mars

sonda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter