pa ti u Hrvatskoj živi dostojanstveno!

Sjećate se ministrove izjave o dostojanstvenom životu od 3.000 kuna? Naša 'druga domovina' daje radniku triput veći minimalac, a najveći europski čak je pet put viši


Daniel Radman
20.02.2019.10:40
Sjećate se ministrove izjave o dostojanstvenom životu od 3.000 kuna? Naša 'druga domovina' daje radniku triput veći minimalac, a najveći europski čak je pet put viši
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

U ovoj prilici, ma koliko to neki ne vole, dobro dođe usporediti se s regijom jer tu zaista prednjačimo


Daniel Radman
20.02.2019.10:40

Sjećate se one izjave ministra rada Marka Pavića kad je donio odluku o povećanju minimalne plaće? Podizanje minimalca na 3.000 kuna ocijenio je velikim iskorakom koji će osigurati dostojanstveniji život za 37.000 radnika.

Mnogi su ga tada napali, od oporbe do sindikata, i tvrdili kako sa svojom ministarskom plaćom teško može shvatiti kakvo dostojanstvo pruža život s 3.000 kuna mjesečno.

Al-Jazeera si je dala truda, pa preko podataka Eurostata, statističkih zavoda i poreznih službi pročešljala po minimalnim plaćama u Europi. Naših 405 eura čak je pet puta manji iznos od najvećeg europskog minimalca koji se prosječno isplaćuje u Švicarskoj (ondje nemaju jedinstveni minimalac, već svaki kanton ima svoje propise). Malo za usporedbu, naša 'druga domovina' Irska ima propisani minimalac od 1509 eura, dok u jednako omiljenoj Njemačkoj iznosi 1155 eura.

Sreća da postoji regija

Vojko Basic / CROPIX

Hrvatska se, istini za volju, može pohvaliti većim minimalcem od većine Srednjoeruopskih zemalja, tek Češka i Slovačka imaju viši, no jednako tako i s daleko višom potrošačkom košaricom.

U ovoj prilici, ma koliko to neki ne vole, dobro dođe usporediti se s regijom jer tu zaista prednjačimo. U Srbiji minimalna plaća iznosi tek 231 euro, u BiH 208 (makar je u entitetu Republika Srpska 230), Sjevernoj Makedoniji je 195 eura, a Crnoj Gori svega 193 eura.

Tu ćemo zažmiriti da postoji Slovenija, gdje je minimalna plaća osjetno veća te iznosi 667 eura.

Hrvatska

Europa

minimalna plaća

dostojanstven život

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter