Što je uzrokovalo parišku katastrofu?

Naš ugledni sudski vještak za požare otkriva koji je prema njegovom višegodišnjem iskustvu najizgledniji razlog požara u Notre Dameu


Daniel Radman
16.04.2019.14:30
Naš ugledni sudski vještak za požare otkriva koji je prema njegovom višegodišnjem iskustvu najizgledniji razlog požara u Notre Dameu
REUTERS/Philippe Wojazer

sažeto

Istražiteljima će biti lakše jer postoje svjedoci trenutka kad je planuo požar


Daniel Radman
16.04.2019.14:30

Što je uzrokovalo veliki požar u katedrali Notre Dame, mnogi se sad pitaju. S obzirom da je eliminirana mogućnost terorističkog napada, ostaju dvije dvojbe – jedna je tehnički kvar, a druga ljudska nepažnja, pojašnjava nam sudski vještak za požare i tehnološke eksplozije Slobodan Kocijan.

Najizglednija varijanta 

Reuters

"Simptomatično je to što je do požara došlo dok su se vršili radovi. Teško je, ovako s televizije, pogoditi što je pravi uzrok, ali prva vjerojatnost je da su radnici nešto zavarivali, rezali s fleksericama, pa su izazvali iskru i onda je ta iskra, odnosno vruće čestice metala, mogla pasti na naslagani građevinski zapaljivi materijal, kao što su izolacija, polistiren, neki tekstilni materijal... Ako je to bio uzrok, takav materijal jako brzo počne gorjeti. A koliko vidimo, tamo je bilo i dosta skela, dakle drvenih dasaka, što je moglo pogodovati tome da se požar vrlo brzo proširi."

Druga opcija

"Do požara je moglo doći ako su koristili biljna, sušiva ulja koja se danas popularno nazivaju 'omega tri masne kiseline'. Za zdravlje su vrlo dobra, ali ta ulja, kao što je laneno i slična, zbog svoje kemijske strukture su samozapaljiva. Ako se takvo ulje, nađe na 'hrpi', recimo da imate natopljene krpe ili spužve, i ne trebate ga paliti šibicom."

Najmanja vjerojatnost

REUTERS/Yves Herman

"Može biti, makar se rjeđe događa, da su radnici razvlačili električni kabel radi rasvjete, korištenja bušilice.... Ako se za vrijeme rada ne pazi na kabel, on se može oštetiti zbog čega će doći do iskrenja, a ako je u blizini zapaljiviji materijal i do požara."

Hoće li Francuzi naći uzrok

"Požar je bio oko šest popodne, ako su unutra bili radnici, oni mogu točno mogu reći na kojem je mjestu izbio. A onda se gleda što je tamo, u centru požara, bilo. U centru požara su obično najveće destrukcije i na osnovu toga se može zaključiti koji je bio uzrok požara ili, ako ništa, eliminirati potencijalne uzroke na osnovu čega se može dati vjerojatna pretpostavka."

požar

Notre Dame

vještak

Slobodan Kocijan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter