FOTO / VIDEO: Nova 'bijela kuća na nebu'

Naručeni novi predsjednički avioni, Trump ruši tradiciju dužu od 50 godina i demonstrira svoj neukus


Daniel Radman
05.08.2018.08:30
Naručeni novi predsjednički avioni, Trump ruši tradiciju dužu od 50 godina i demonstrira svoj neukus
Profimedia

sažeto

Zamijenit će plavu boju koju je još 1962. izabrala Jackie Kennedy 


Daniel Radman
05.08.2018.08:30

Američki predsjednik Donald Trump otkrio je medijima nove detalje oko izgleda budućeg predsjedničkog zrakoplova.

Još u veljači je s Boeingom sklopio dogovor o kupnji dva nova predsjednička zrakoplova za koje će proizvođač aviona dobiti 3,9 milijardi dolara. Novi avioni nisu odraz Trumpovog luksuza s obzirom da su aktualni proizvedeni davne 1987. još dok je u Bijeloj kući stolovao Ronald Reagan, pa je Trump, nakon dva Busha, Clintona i Obame peti predsjednik koji ga koristi.

No, iako je star tri desetljeća, i postojeći je avion – poznat i kao Air Force One - za današnja mjerila čudo tehnike. Jedini je predsjednički zrakoplov koji može nadolijevati gorivo u zraku, a ima tri kata u sklopu kojih se nalaze kabinet, konferencijska sala, poseban apartman za prvu damu.... Osim toga, opremljen je svom silom radara i obrambenim sustavom kako bi mogao jamčiti što veću sigurnost predsjedniku. U prosjeku, svaki let američke porezne obveznike košta 180.000 dolara.

Trump planira razbiti jednu veliku tradiciju, odnosno zamijeniti plavu boju koje je izabrala Jackie Kennedy i po čemu je izgled predsjedničkog aviona postao legendaran još od 1962. godine. Naime, nakon što je supruga JFK-a čula kritike francuskog dizajnera Raymonda Loewyija na izgled Air Force Onea, koji je u njezino doba bio crvene i narančaste boje, uspjela je preko supruga ishodovati Loewijev angažman na kreiranju novog izgleda.

REUTERS/Lai Seng Sin

No, i tomu je došao kraj. Trump je izjavio da želi nešto "više američko", pa je medijima nedavno podijelio svoju želju da Air Force One bude u bojama koje predstavljaju SAD, dakle crveno-bijelo-plavi. Ipak, pitanje je hoće li se Trump uopće voziti u tom avionu. Prema pisanju američkih medija, rok za isporuku je 2024., što znači da bi mu trebao novi mandat na čelu SAD-a.

Inače, tradicija američkih predsjedničkih aviona seže još iz 1943., kad su službe zaključile da je previše riskantno da prvi čovjek države, tada Franklin Roosevelt, putuje komercijalnim avionima. Naziv Air Force One koristi se od 1953. i Dwighta Eisenhowera. Zanimljivost je da je jedan predsjednik položio zakletvu u predsjedničkom zrakoplovu, bio je to Lyndon B. Johnson nakon atentata na Kennedyija.

Donald Trump

Jackie Kennedy

Air Force One

predsjednički zrakoplov

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter