CRNA MAGIJA I HRVATI

'Napravio sam vudu lutku jednog bivšeg premijera pa je pobjegao iz politike i sumnjam da će se vratiti. Političari me uglavnom zovu kada imaju ljubavnih problema'


Mia Mitrović
05.06.2019.21:00
'Napravio sam vudu lutku jednog bivšeg premijera pa je pobjegao iz politike i sumnjam da će se vratiti. Političari me uglavnom zovu kada imaju ljubavnih problema'
iStock

sažeto

Magiju na Balkanu čara tko hoće, a skloni su joj i političari 


Mia Mitrović
05.06.2019.21:00

Crne svijeće, uroci, nagazi, zapisi, bajalice, invokacije... S vremena na vrijeme u medije dospije nekakav neobičan predmet pronađen na neobičnom mjestu pa potakne nagađanja o čemu se tu zapravo radi i je li crna magija ponovno pronašla svoju novu žrtvu. 

Magiju na Balkanu čara tko god hoće: romske gatalice prijete prokletstvom i nude blagoslov, hodže salijevaju stravu i izrađuju zapise, telefonski okultisti na 060 i sličnim brojevima za svega 6,66 kuna po minuti otklanjaju crnu magiju i vraćaju ljubavnike natrag u krevet koji su napustili.

Balkan kao zemlja čudesa 

Na selima, jaja se potkivaju i postavljaju u smjeru protivničke kuće, a većina 'dobrih vjernika' zna da se sa svecima može napraviti deal - zapališ im svijeću i izmoliš stotinjak molitvi, a oni 'odrade posao'. Sve ono što je Amerikancima i Britancima nevjerojatna egzotika i rekonstrukcija dalekog mitskog vremena, u našim je krajevima - kruh svagdašnji.

iStock

Kakav bi, zapravo, bio hrvatski 'telefonski imenik' za uroke i magiju? Kome bi se zainteresirana osoba mogla obratiti?

-nekom od dvadesetak čarobnjaka koji rade preko 060 i drugih brojeva na naplatu

-pravom ili lažnom hodži koji izrađuje magične zapise

-ciganskim vračarama koje operiraju po tržnicama i prometnim mjestima

-iskusnoj starici iz zagorskog ili podravskog sela

-kolovođi neke od new age sljedbi koje slijede zapadnjačko 'vještičarstvo'

-suvremenom slavenskom šamanu, koji poštuje Peruna, Velesa i toteme bogova

-ezoteriku – enciklopedisti, koji proučava akademsku tradiciju rozenkrojcerske i teozofske magije

-vjerskom karizmatiku- specijalistu za molitve i zavjete Svecima-čudotvorcima

iStock

U posljednje je vrijeme magija 'u trendu', ne samo kod nas gdje je dio svakodnevnice, već je sve prisutnija i u pop kulturi. Trenutno na Netflixu i HBO-u možete pogledati dvadesetak serija okultne tematike poput Tabua s Tomom Hardyjem ili Penny Dreadful s Evom Green, a magičari diljem svijeta željno iščekuju novu sezonu serije Strange Angel o životu Jacka Parsonsa, raketnog inženjera i jednog od najpoznatijih američkih okultista 20. stoljeća koja starta 13. lipnja. 

Nismo sotonisti 

Sklonost pojedinih celebova okultnoj simbolici svoje korijene seže još iz vremena hipi pokreta, a okultne tetovaže najrazličitijih magijskih simbola već godinama su apsolutni hit u Hollywoodu. Trend je pokrenula Madonna koja je više puta javno govorila o kabali, drevnom židovskom ezoteričnom učenju koje prakticira u svakodnevnom životu.

Magičara, okultista i vještica koji svakodnevno prakticiraju magiku u privatne ili komercijalne svrhe u Hrvatskoj ima napretek još od srednjovjekovlja. Suvremeni zagrebački vještac je i Šimun, uspješan menadžer zaposlen na visokoj poziciji unutar jedne brokerske tvrtke. Od svoje devetnaeste Šimun je telemit, odnosno sljedbenik theleme, ezoterijskog učenja koje je početkom 20. stoljeća utemeljio britanski okultist Aleister Crowley.

Profimedia

„Iako nas mnogi smatraju sotonistima, Crowleyevo učenje nema nikakve veze s obožavanjem Sotone. Osnovni moto theleme je 'svaki muškarac i svaka žena je zvijezda' što znači da se svatko od nas rađa kao unikatno biće u svemiru. Drugi princip kaže 'čini što te volja, to je sav zakon', a to nalaže odgovornost za svoje postupke. Treći princip, 'ljubav je zakon, ljubav pod voljom', baš kao kršćanski nauk, nalaže ljubav prema bližnjem“, objasnio nam je Šimun osnove ovog kontroverznog magijskog sustava koji u sebi spaja ezoterične mudrosti istočnog i zapadnog hermetizma.

Šimun magiju prakticira svakodnevno. Ako želite biti uspješan magičar, potrebna je kontinuirana praksa, otkriva nam. Bavljenje magikom, kaže, uvelike mu olakšava poslovanje, a prije donošenja svih važnijih poslovnih odluka ili važnih sastanaka, obavezno konzultira svoj tarot špil i ovisno o situaciji, izvodi složenije rituale.

„Svako jutro kada se probudim, okrenem se istoku i napravim zaštitni ritual manjeg pentagrama. Ako osjetim da će dan biti posebno stresan, dodam i heksagram. Vibracijama i pokretima oko sebe stvorim zaštitno polje pa tuđe energije ili loše namjere do mene ne mogu prodrijeti. Nakon toga meditiram barem dvadesetak minuta, a uvečer kada stignem kući, otvorim tarot da vidim kako će mi izgledati naredni dan. Bavljenje magijom, osobito svakodnevni ritual manjeg pentagrama, ključni su za moje preživljavanje u korporaciji“, opisuje nam svoju neobičnu poslovnu praksu Šimun.

Zavjet šutnje 

Imao je i teških trenutaka u karijeri kada je, da bi postigao određeni poslovni cilj, izvodio puno složenije i mračnije magijske operacije poput prizivanja goecijskih demona putem ključa kralja Solomona, no o tome nije htio govoriti detaljnije. 

privatni album

„Svakog magičara na trnovitoj Stazi samospoznaje vode četiri načela. Željeti, Znati (kako), Usuditi se i Šutjeti. Prilikom inicijacije obavezujemo se na šutnju i o složenim magijskim stvarima uglavnom ne raspravljamo s neiniciranima. Otkako je Crowleyu u Egiptu 1904. objavljen Liber Al Vel legis odnosno Knjiga zakona, čovječanstvo je ušlo u Doba Vodenjaka. Otada više ništa nije isto, a drevna učenja u sve većoj mjeri ulaze u svakodnevne živote zapadnjaka. Tisućljećima čuvane tajne danas su na raspolaganju svakome tko se zna služiti internetom, a otvorenost i buđenje je jedna od karakteristika novog eona kojeg zovemo imenom boga Horusa. No ipak, ja i dalje živim u zatucanoj Hrvatskoj gdje još uvijek nije došlo vrijeme da se otvoreno razgovara o drevnim vještinama“, objasnio je Šimun.

Za razliku od Šimuna, Teo Ljubić, Crveni Mag i astrolog rado nam je otkrio sočne detalje iz svoje dugogodišnje magijske karijere. Teo od ranih devedesetih živi od magije, a u kasnim noćnim satima možete ga vidjeti na malim ekranima kako baca čini, čarolije i otvara tarot onima koji ga nazovu.

HDZ-ovac je htio da mu zeta učinim impotentnim 

Među klijentima, imao je i brojne političare i javne osobe, otkriva nam. Političari ga uglavnom zovu, šokirao nas je Teo, kada upadnu u – ljubavne probleme.

„Kada me nazovu pokušaju se sakriti iza lažnog imena, no kartama i astrologijom ih vrlo brzo identificiram. Često me zbog ljubavnih problema zvala jedna naša političarka. Moje usluge trebala je zbog ljubavnika. Tražila me da joj preporučim ljubavni ritual kojim bi ga zavela i tako natjerala da želi i vidi samo nju. Preporučio sam joj marokanski Ritual devet valova. Kasnije me zvao i njen muž da mu pomognem da se riješi ljubavnika“, smije se Teo.

privatni album

Sa suludim zahtjevom sredinom devedesetih Crvenom Magu je došao i jedan bivši HDZ-ov saborski zastupnik koji danas više nije u političkim vodama.

„On i žena kupili su kćerki stan, a u njega se uselio njen dečko koji mu nikako nije sjeo. Kada mu je kći javila da se žene, došao je kod mene i zamolio me da budućeg zeta magijski izbacim iz stana. No to nije sve, htio je i da mu usput bacim urok koji bi ga učinio impotentnim! To se, dakako može napraviti, no odbio sam“, prisjeća se nekih od najluđih situacija iz svoje magičarske karijere Teo te nam prepričava slučaj jednog hrvatskog bankara.

„Obratio mi se jer je želio da bacim urok na muža njegove ljubavnice. Muž joj je bio kamiondžija pa je želio da doživi prometnu nesreću. Nije htio da ga ubijem, već da učinim da padne preko litice i da pri padu slomi obje noge. Kazao sam mu da ću to učiniti, ali za 30.000 tadašnjih njemačkih maraka. Bubnuo sam cifru jer sam mislio da ću ga se tako riješiti, ali prevario sam se. Za tjedan dana se vratio s 30.000 maraka“, prepričava nam Teo slučaj ljubomornog bankara.

Zvijezde su nesklone Živom zidu i Mostu 

„Novac sam uzeo, no nakon tjedan dana sam ga nazvao i vratio ga. Kazao sam da me 'entiteti ne slušaju', no iskreno, nisam htio to napraviti. On se na to jako naljutio, postao je bahat, počeo mi prijetiti“, govori nam Crveni Mag.

Inače, politička astrologija Ljubićev je omiljeni hobi pa se često opušta izrađujući horoskope događaja na političkoj sceni. 

„Konstelacija zvijezda iznad naših političkih snaga je takva da će unutar godinu dana nestati Živi zid, a vrlo vjerojatno i Most. Ovo što se momentalno događa sa Živim zidom je skroz čudno. Vrlo je lako moguće da je netko od užeg članstva na stranku bacio urok“, spekulira Crveni Mag te dodaje da ga još ni jedan političar nije tražio da urekne nekog političkog rivala ili protukandidata.

Zeljko Puhovski/CROPIX

„Zovu me gotovo uvijek zbog ljubavnih problema. Nisam još bio u poziciji da na protukandidate bacam uroke, no i to se može, ali taj bi ritual trebalo izvesti na otvorenom. U poslovnoj se magiji uglavnom koriste žuta ili siva svijeća jer predstavljaju Merkur, Hermesa, a on je gospodar magije“, kaže Teo te nam otkriva kako brojni hrvatski političari imaju svoje astrologe.

Zvjezdoznance konzultira između ostalih i hrvatska predsjednica.

„Prvi sam od svih astrološki predvidio njenu pobjedu. Predsjednica ima svog astrologa, odnosno astrologinju koja je sjajna i iskusna žena“, otkriva Crveni Mag koji nerado baca uroke na svoje neprijatelje, no katkad napravi iznimku od tog pravila.

Nadzirala me SOA

„Bacio sam čini na jednog našeg bivšeg premijera jer ga nisam više mogao trpjeti. U njegovom sam slučaju koristio vudu magiju. Smatrao sam ga velikom štetočinom i htio sam da se makne pa sam napravio njegovu vudu lutkicu. Vrlo brzo nakon toga pobjegao je iz politike glavom bez obzira i više se neće vraćati“, šokira nas informacijom mistični mag Teo te nam priča i anegdotu o jednom visokopozicioniranom političaru koji je angažirao SOA-u da nadzire jednog njegova suradnika jer je bio uvjeren da na njega baca uroke.

privatni album

I Crveni Mag je bio pod nadzorom SOE, ali bilo je to davno, još u vrijeme dok je Franjo bio živ.

Ljudi često griješe kada govore o crnoj magiji jer ona ne postoji, smatra Tihana (55), povjesničarka umjetnosti koja se okultizmom bavi već više od 30 godina. 

„Ne postoji crna ili bijela magija, već dobra ili loša namjera. Magiju je najjednostavnije definirati kao manipulaciju energijom u svrhu ostvarenja nekog cilja. Proces je za sada neobjašnjiv, ali funkcionira. Magija je na neki način nalik odnosima s javnošću. I jedna i druga disciplina koriste energije i simbole kako bi manipulirale ljudima i izazivale promjene. Magija baš kao i PR, može biti upotrebljena u dobre svrhe, ali i da se nekoga uništi“, objašnjava Tihana koja smatra da magija i umjetnost imaju odrađenih sličnosti. 

„Kao i umjetnost, magika praktikantu omogućava da živi punim plućima. A onome tko živi punim plućima otvaraju se i pakao i raj“, kaže Tihana koja je urok na drugu osobu bacila samo jednom u životu.

„Bilo je to iz očaja kada sam shvatila da moj muž ima ljubavnicu. U vlaškoj magiji postoji metoda ritualne izrade i paljenja crne svijeće tako da se u njoj zarobi životna esencija mete. Kada takva svijeća izgori do kraja, izgori i esencija osobe kojoj je svijeća bila namijenjena, a ishod svega može biti smrt. Nisam pustila da svijeća izgori do kraja, ali željeni rezultat je postignut. Ljubavnica je ostavila mog muža, ali se u procesu od poslovne žene koja juri za novcem i uspjehom pretvorila u duhovno biće posvećeno vjeri. Moj muž je pak našao novu ljubavnicu“, smije se Tihana.

Vjera u okultno nusprodukt je konzervativne revolucije

Akademsku ekspertizu razloga zbog kojih čak i visokoobrazovani pojedinci i intelektualci vjeruju u magiju i okultizam, dao nam je dr. sc. Tomislav Pletenac, profesor na odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Dragan Matić/CROPIX

„Ljudi posežu za okultnim zato što ni jedan jezik, znanost, niti sustav ne može na simboličkoj razini kompletno objasniti svijet. Simbolički prostor ne može prekriti realnost, odnosno čak bi se moglo reći da jezik, institucije i sustavi sami proizvode taj višak. Zbog toga se javljaju teorije zavjere, a onda i vjerovanja u predskazanja, snove, čini, tarot karte i poredak planeta“, kaže Pletenac.

„Iz tog neobjašnjivog izrodila se i znanost, no treba napraviti razliku. Ne bih rekao da je znanost evolucijski nastala iz magije kao što je kemija nastala iz alkemije i da je zbog toga znanost suprotstavljena vjeri. Znanost je pokušaj razumijevanja svijeta bez nadnaravne intervencije“, objašnjava razliku između magije i znanosti Pletenac.

Korijen tisućljetne potrebe čovjeka da pokuša predvidjeti svoju sudbinu i na nju utjecati je u kulturi samoj, smatra Pletenac.

„Freud je o tome napisao jednu krasnu knjižicu, mi smo ju lijepo preveli kao 'Nelagoda u kulturi'. Tamo je ispričao jedan mit koji dobro objašnjava zašto postoji vjera u nadnaravno. U mitu prvobitna horda ubija primordijalnog oca i zbog toga osjeća krivnju. Iza njega ostaje teška praznina koja se ne može popuniti društvenim ugovorima i simboličkim konstrukcijama nego ostaje rupa koja se popunjava gatanjem iz leta ptica, hiromantijom, ji džingom i drugim stvarima“, govori Pletenac te dodaje da je sve veća pomama za uslugama kojekakvih zvjezdoznanaca rezultat svojevrsne histerizacije društva.

Histerizacija društva 

„Lacane je zbog toga bio dosta kritičan prema društvenim gibanjima 60-ih. Kazao je svojim studentima 'tražili ste novog gospodara, dobit ćete ga'. Današnja su društva duboko histerizirana. Ono što nam nudi desnica kao 'konzervativnu revoluciju' zapravo je pseudorevolucija koja pošto, poto želi zadržati status quo. Nekako mi se čini da sve to ide ruku pod ruku s tarotom, teorijama zavjere, ravnozemljašima… Čitava se pseudopriča prikopčala na desnu konzervativnu revoluciju pa new age odjednom postaje desno. Problem se javlja u trenutku kada prestajemo imati povjerenja u simbolički sustav, u institucije, etiku i politiku pa onda kroz te procjepe nadire iracionalno.

Ravnozemljaši, new ageri, tarot majstori ulaze tako kao zamjena za dosadašnji svjetonazor. No, više se puta kroz povijest pokazalo da je to zapravo opasno jer, sjetimo se, i nacizam je krenuo na magijskim osnovama, na kultu crnog sunca. Himler je bio incijant, htio je iskorijeniti kršćanstvo i zamijeniti ga okultizmom“, upozorava Pletenac te dodaje da se, suprotno uvriježenom mišljenju da u magiju vjeruju praznovjerni primitivci iz ruralnih krajeva, sklonost okultizmu povećava obrazovanjem.

iStock

„Kolegica, etnologinja iz SAD-a istraživala je etnografiju Wall Streeta i kulturu brokera te dokazala da čim se više novca zarađuje na burzi, tim su brokeri nesigurniji, praznovjerniji i strah ih je da to ne izgube. Čim se više penjemo na ljestvici društvene i financijske moći, tim više osjećamo opaku nesigurnost i strah da to ne izgubimo. Da bi se zaštitili od te nesigurnosti, uzet ćemo sve što nam treba, od pentagrama, heksagrama, crnih svijeća i čaranja kako bi zadržali svoj status quo i funkciju u svijetu koji ne razumijemo “, zaključuje.

magija

ezoterija

okultizam

crna svijeća

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter