biste li je kušali?

Napravili su votku od sastojaka iz Černobila, a njihovi proizvođači tvrde da je apsolutna sigurna za konzumaciju te da sve rade s višim ciljem


100posto
11.08.2019.08:00
Napravili su votku od sastojaka iz Černobila, a njihovi proizvođači tvrde da je apsolutna sigurna za konzumaciju te da sve rade s višim ciljem
Reuters

sažeto

Odlučili su se na jednoj farmi u zabranjenoj zoni uzgojiti žitarice za proizvodnju votke


100posto
11.08.2019.08:00

Postoji jedna stara uzrečica da dobar prodavač i pijesak u pustinji uspije prodati. Tako da ludostima koje se pojavljuju na tržištu uistinu nema kraja. Ovih se dana tako na tržištu pojavila votka napravljena od žitarica, ali i vode iz zabranjene zone u Černobilu te je to prvi potrošački proizvod koji stiže iz napuštenog područja oko oštećene nuklearne elektrane.

Priča je započela zahvaljujući profesoru Jimu Smithu s britanskog Sveučilišta u Portsmouthu kojem je ta neobična ideja sinula na pamet jer zajedno sa svojim kolegama znanstvenicima  već godinama radi u toj zabranjenoj zoni. Tako su se odlučili na jednoj farmi u zabranjenoj zoni uzgojiti žitarice za proizvodnju votke. 

Pomoć lokalnim zajednicama

Screenshot Youtube

"Zamisao nam je bila iskoristiti zrnje kako bismo napravili alkoholno piće", otkrio je profesor koji je zajedno sa svojim kolegama proučavao na koji se način zemlja oporavlja od katastrofalne nuklearne nesreće.

A cijela priča nastala je s humanitarnim ciljem, jer oni žele od prodaje nove vrste votke pomoći lokalnim zajednicama u Ukrajini koje još uvijek osjećaju ekonomske posljedice katastrofe. Smith radi u Černobilu od devedesetih godina prošlog stoljeća i kako je otkrio pogađa ga činjenica da Ukrajinci još uvijek žive loše, a priroda se postupno oporavlja. 

Je li votka radioaktivna?

No, ono što sve zanima je  li ta votka radioaktivna. Profesor Smith tvrdi da "nije ništa više radioaktivna od bilo koje druge vrste votke. "Svaki kemičar će vam reći da, kad nešto destilirate, sve što je štetno završi na otpadu. U procesu proizvodnje koristili som raž koja je bila neznatno kontaminirana, kao i vodu iz černobilskog vodovoda koju smo destilirali", otkrili su.

Također nakon prozivodnje znanstvenici su zamolili prijatelje sa Sveučilišta u Southamptonu da provjere postoji li bilo kakva radioaktivnost. No, ovi nisu ništa otkrili - sve je bilo ispod granica uobičajenog. 

Određeni dio zemlje iskoristiv

Također ovim projektom tvrde oni želi se ljudima poručiti ljudima da se određeni dio zemlje u toj području može i produktivno iskoristiti.

"Ljudi ne moraju napuštati zemlju. Mogu je iskoristiti na različite načine te proizvesti proizvod koji će biti u potpunosti lišen radioaktivnosti", poručili su. Otkrili su i zašto su odabrali baš votku, djelomično zato što se i iz kontaminiranog zrnja može napraviti čisti destilirani proizvod.

znanstvenici

Černobil

radioaktivnost

votka

newsletter

Prijavite se na Newsletter