KRVOPIJE U OSIJEKU

Napokon počelo zaprašivanje iz zraka: 'Grizu od jutra do mraka. Ima ih i u 23 sata navečer, što nije uobičajeno. I ništa ne pomaže'


Mia Peretić
11.06.2018.19:00
Napokon počelo zaprašivanje iz zraka: 'Grizu od jutra do mraka. Ima ih i u 23 sata navečer, što nije uobičajeno. I ništa ne pomaže'
Discovery Channel

sažeto

Ove godine komarci su počeli ubadati ranije no ikad, u svibnju su zabilježena čak 80 uboda u 15 minuta, a najgore je u rubnim dijelovima s bogatom vegetacijom


Mia Peretić
11.06.2018.19:00

Osječani i ove godine muku muče s letećim krvopijama s kojima je, već s početkom proljeća, suživot jako težak, čak i nemoguć. No, dobre su vijesti što su avioni kojima se vrši zaprašivanje komaraca iz zraka napokon poletjeli.

U kasnim poslijepodnevnim satima u nedjelju, te ranim jutarnjim satima u ponedjeljak krenulo je zaprašivanje na rubnim dijelovima Osijeka, koje je nemoguće tretirati sa zemlje. Grad Osijek i Vetam, vlasnik koncesije za zaprašivanje, još čekaju suglasnost za vršenje zaprašivanja nad naseljenim područjem, piše portal SiB.hr.

Pitali smo Osječane kako se s letećim napastima nose ove godine:

"Grozno. Pikaju i danju i noću", rekla je jedna gospođa. Mlada studentica imala je sličan komentar: "Grizu od jutra do mraka i na suncu i u hladovini. Ima ih i u 23 sata navečer, što nije uobičajeno. Ima ih puno. I ništa ne pomaže". 

Ove su godine komarci Osječane počeli maltretirati ranije no prije. Već krajem travnja krvi su se napili prvi insekti, a već je sredinom svibnja njihova brojnost bila veća od podnošljive u svim dijelovima grada. Njihovom su razvoju pogodovali idealni vremenski uvjeti i temperatura zraka.

"Brojnost komaraca u Osijeku u ovom trenutku je iznad granice tolerancije", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije Zlatko Pandžić i dodao da je tolerancija 15 uboda u 15 minuta, a taj broj u gradu varira između 20 pa do čak 80 uboda u 15 minuta. Najkritičnije je bilo u rubnim dijelovima s bogatom vegetacijom poput Sarvaša, Višnjevca, Josipovca, Donjeg grada i Pampasa. 

Avionsko zaprašivanje inače predstavlja problem zbog Pravilnika vezanih uz zakonske propise, koji ograničavaju letenje jednomotornim avionima na visinama nižim od 300 metara iznad najviše prepreke. 

To nam potvrđuje i gospodin Stjepan iz Osijeka, koji nam objašnjava da je, primjerice, katedrala visoka 92 metra, te da bi, s obzirom na Pravilnik, zrakoplov morao letjeti na bar 400 metara, ali tada aviotretiranje ne bi bilo učinkovito. 

"Čak je bila obavijest u novinama da se ne šeta uz Dravu od 19 do 21 sat. No, mi imamo mrežice na SVIM otvorima prema svježem zraku i nema van", kaže nam Osječanin.

No, iako zakon zabranjuje aviozaprašivanje, postoje iznimke uz strogu proceduru, a Vetam, kao pružatelj usluga dobio je pisano očitovanje kao i prošle godine.

Koga najviše 'grizu' komarci?

Osim što preferiraju Osječane, znanstvena istraživanja pokazuju da 20 posto ljudi komarci 'grizu' češće nego druge. Jedan od faktora je krvna grupa, a pokazalo se da će ponosni 'vlasnici' grupe 0 primiti dvostruko više ugriza no oni koji imaju krvnu grupu A. Ostali faktori koji mogu pridonijeti da komarcima budete nešto primamljiviji zalogaj je količina ugljičnog dioksida koji ispuštate putem daha, vježbanje kojim se pojačava izlučivanje mliječne kiseline, koja ih posebno privlači, zatim ako ste pivopija, trudnica ili ljubitelj uočljivih boja odjeće. 

Dakle, ako budete gledali nogometno prvenstvo u društvu ljubitelja piva, budite mirni, izgrist će njega ili nju. 

Kako se zaštititi?

Opet, ako ste u Osijeku, nikako. No, ako imate sreće, pa ne živite kraj najvećeg močvarnog područja u zemlji, postoji nekoliko efikasnih načina. Za početak, uklonite nepotrebne predmete ili posude u kojima se nakuplja voda, spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvorite poklopcem, održavajte otvorene bazene i septičke jame. 

S druge strane postoje repelenti, mirisi koji im ne odgovaraju pa ih komarci izbjegavaju.

Među najboljim prirodnim repelentima su limunski eukaliptus, prava lavanda, širokolisna lavanda ili lavandin, limunska trava, timijan i klinčić, čija nas eterična ulja mogu poštedjeti iritantnog zujanja i još nesnosnijeg svrbeža.

Osijek

komarci

zaprašivanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter