Počinje li treći svjetski rat?

Napetosti između Irana i SAD-a eskaliraju, Vladimir Putin iz Moskve poslao uznemirujuću poruku


Mia Mitrović
20.06.2019.20:00
Napetosti između Irana i SAD-a eskaliraju, Vladimir Putin iz Moskve poslao uznemirujuću poruku
Profimedia

sažeto

Ako želiš mir, pripremaj se za rat, kazao je između ostalog ruski predsjednik u godišnjem live intervjuu s ruskim narodom 


Mia Mitrović
20.06.2019.20:00

Razmjena prijetnji između Irana i SAD-a eskalirala je u četvrtak kada je iznad prostora Irana srušena američka bespilotna letjelica. Teheran tvrdi da je riječ o špijunskom dronu, no SAD to poriče i šalje mornaricu u Perzijski zaljev, a Trump kao i obično, prijeti na Twitteru.

Istovremeno, ruski predsjednik održao je 'Direktnu liniju', tradicionalnu live TV emisiju u kojoj svake godine satima odgovara na pitanja ruskih građana. Ovogodišnje izdanje trajalo je 4 sata i 10 minuta, a obilježili su ga na konstantni cyber napadi koji su uspješno odbijeni. Ruski predsjednik u svojim se odgovorima dotakao brojnih unutarnjih i vanjskih problema, a Kremlju je stiglo oko 1.5 milijuna pitanja iz svih ruskih regija.

Slučaj Golunov je nedopustiv

Putin se pohvalio niskim rashodima i moći ruske vojne industrije.

„Bez obzira na skromna sredstva koja izdvajamo za obranu, Rusija ne samo da osigurava nuklearni paritet, već je dva-tri koraka ispred (ostalih) po suvremenom naoružanju“, rekao je Putin te dodao onu poznatu 'ako želiš mir, spremaj se za rat'.

reuters

Ustvrdio je da je odraz moći države ekonomija i obećao da će plaće u Rusiji rasti (za sad je prosječna plaća u Rusiji oko 4700 kuna).

Govorio je i o nedavnom skandalu koji je potresao zemlju, uhićenju istraživačkog novinara Ivana Golunova koji je (lažno) optužen da je konzumirao i trgovao narkoticima. Rekao je da se takvo što više nikad ne smije ponoviti.

Profimedia

„Odgovorni za to su otpušteni. Nadam se da će biti izvršena istraga kako bi se otkrili krivci koji su stvorili tu nenormalnu situaciju“, dodao je i naglasio kako bi trebalo pojačati kontrolu djelatnosti policijskih organa.

Akcije protiv Irana su katastrofa 

Što se tiče iranske krize, Putin je upozorio SAD da ne upotrebljava silu protiv Irana jer bi posljedice toga mogle biti fatalne za cijeli svijet.

"Američke vojne akcije protiv Irana bile bi katastrofa u najmanju ruku za regiju", rekao je zloguko Putin i dodao da bi takvo što izazvalo eskalaciju neprijateljstva između svjetskih sila s nepredvidivim rezultatima.

reuters

Istaknuo je i da Iran poštuje uvjete nuklearnog sporazuma usprkos povlačenju SAD-a, kao i da su sankcije koje su nametnute Iranu neosnovane.

Rekao je i da se na društvenim mrežama svi pitaju hoće li biti rata s Iranom i da je to zbog toga što američki predsjednik Trump ne održava ovakve godišnje konferencije s građanima kao on.

Vladimir Putin

iranska kriza

direktna linija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter