imate li povjerenje u pravosuđe?

Napeto na sudovima diljem Hrvatske: Sanader je najeksponiraniji, u 'Ćaćinoj' sjeni započela dva važna procesa


Daniel Radman
22.10.2018.18:00
Napeto na sudovima diljem Hrvatske: Sanader je najeksponiraniji, u 'Ćaćinoj' sjeni započela dva važna procesa
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Počelo je suđenje aktualnom požeškom županu, a sudi se i šefu notornog KOS-a


Daniel Radman
22.10.2018.18:00

Početak radnog tjedna u sudnice je privukao predstavnike medija zbog eksponiranih predmeta: na hrvatskim županijskim sudovima izrečene su dvije presude, a započela su i dva procesa. Ivo Sanader, dakako, bio je u prvom planu, a osim njega protagonisti su bili i požeški župan Alojz Tomašević te bivši KOS-ovac Aleksandar Vasiljković

Ivo Sanader - sedam godina čekanja (ne)pravde

Šest godina je bio premijer, a već devetu godinu zaredom najviđenije i najuglednije ime na hrvatskim sudovima. Mnogi su te 2010. sa zadovoljstvom dočekali vijest da je Ivo Sanader prvi put završio u Remetincu, a još veći je broj onih koji su nezadovoljni što je danas dvije presude dočekao sa slobode.

I što je, između ostalog, ovog ljeta, snimljen na zagrebačkom aerodromu kad je putovao u Moskvu na finale Svjetskog prvenstva. Kako na Franji Tuđmanu tog srpanjskog jutra nije bilo Plenkovića, mnogi su sarkastično prokomentirali da bi na stadionu Lužnjiki 'Ćaća' mogao održati sjednicu Vlade: tamo su se našla dva ministra Marića, financijaš Zdravko i ministar državne imovine Goran, Tomislav Tolušić, Oleg Butković...

Cropix

Danas je Sanader dočekao dvije presude, u slučaju Hypo nepravomoćno je osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora (osuđen je jer je kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od banke), u aferi HEP-Dioki je oslobođen (tu su ga sumnjičili da je tvrtki 'bivšeg' prijatelja Roberta Ježića od HEP-a ishodovao pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaju struju ispod tržišne cijene).

Reakcije na društvenim mrežama govore više od ikakve poruke suda: nikakva presuda čovjeku koji je optužen za najvišu političku korupciju u hrvatskoj povijesti, a koji ima dovoljno volje da uživa u nogometu, ne može vratiti povjerenje u naše pravosuđe. Jedini ljudi koji su bili direktno zainteresirani kako će glasiti današnje presude bili su njegovi odvjetnici i uskovovi tužitelji. Svi drugi davno su ostali bez snage pratiti šest paralelnih procesa.

Alojz Tomašević - bivši HDZ-ovac postaje i bivši župan?

Kad je isplivala afera Tomašević – požeškog župana Alojza supruga Mara je javno optužila za fizičko zlostavljanje – očekivalo se da će postati bivši. No, nakon svega je postao samo bivši HDZ-ovac. Fotelju župana i dalje grije i ne misli je prepusti nikome.

Supruga je poslije povukla optužbe, ali na nesreću nedodirljivog župana, otada ga se goni po službenoj dužnosti. Prvog dana suđenja supruga je ipak potvrdila svoje prethodne izjave te će župan – ako želi da ga se tako ubuduće oslovljava – pred Županijskim sudom morati dokazati svoju nevinost.

CROPIX

Činjenica da je izbačen iz stranke može, barem onako na prvu, oslabiti njegovu poziciju pred sudom. HDZ je 'oprao ruke' i nema ga pretjeranog razloga štititi. No, ako baš vjerujete u pravnu državu, pa vjerujete da članstvo u stranci nema veze s položajem pred sudom, stvari kreću od nule. Jedino je pitanje – hoće li Tomašević nakon svega postati 'politička nula'. Uz okrivljujuću presudu i bez stranačke podrške to sigurno postaje.

Aleksandar Vasiljević - 80-godišnji bjegunac od pravde 

U sjeni Sandera i Tomaševića, u Osijeku je počelo je suđenje Aleksandru Vasiljeviću, bivšem šefu Kontraobavještajne službe, notornog KOS-a. Njega tužiteljstvo tereti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije.

Vasiljević je rat dočekao kao načelnik 'Saveznog sekretarijata za narodnu obranu', u čijem je nadležnosti bilo osnivanje logora za ratne zarobljenike. Kao načelnik, imenovao je zapovjednike logora (Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš, Stara Gradiška...), a kao njihov nadređeni – prema svim mogućim normama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava – nije ni prstom mrdnuo da spriječi ubijanja, mučenje i nečovječno postupanje prema zatočenicima, među kojima su bili i civili.

Aleksandar Dimitrijevic / Cropix

No, za sve one koji traže pravdu dvije stvari bodu uči: prva, čovjek danas ima 80 godina, i druga, čovjek je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

suđenje

Alojz Tomašević

Ivo Sanader

Aleksandar Vasiljević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter