STIŽE REKORDNI VIKEND

Naoružajte se živcima, gužve kreću već u četvrtak, a najgore će biti na ovim cestama


Juraj Filipović
27.07.2017.11:40
Naoružajte se živcima, gužve kreću već u četvrtak, a najgore će biti na ovim cestama
CROPIX

sažeto

Jačanje prometa očekuje se već od četvrtka 27. srpnja, dok se vrhunac gužvi očekuje tijekom subote, 29. srpnja od najranijih jutarnjih sati


Juraj Filipović
27.07.2017.11:40

Uoči posljednjeg vikenda u srpnju HAK je objavio promnetnu prognozu, korisnu za sve koji ovih dana kreću na put, osobito na more.

Jačanje prometa očekuje se već od četvrtka 27. srpnja, dok se vrhunac gužvi očekuje tijekom subote, 29. srpnja od najranijih jutarnjih sati.

Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država, Austrije, Češke, Slovačke itd. U Njemačkoj u četvrtak počinju praznici u pokrajini Baden-Württenberg, a u subotu u Bavarskoj iz kojih će se velik broj uputiti na Jadran na ljetni odmor ili će prolaziti kroz Hrvatsku do svojih odredišta na istoku Europe. Osim državljana iz Europske unije, mnogi građani Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BiH, Srbije), krenut će na ljetni odmor.

Najznačajnije gužve i jak promet u smjeru istoka očekuje se u petak, 28. srpnja već od jutarnjih sati. Očekujemo gužvu na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, s značajnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, Bajakovo i Tovarnik.

U subotu, 29. srpnja osim jakog prometa u smjeru istoka, bit će ga i u smjeru mora, sa značajnim čekanjima na sljedećim mjestima: A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac,A4 Zagreb-Goričanna naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijekana naplati Rupa; autoceste A1 Zagreb-Split-Pločei A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2; zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko; Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija; granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);

duž Jadranske magistrale (DC8)u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu; u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satima od 4 do 13 sati, a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba. Tijekom subote izrazito jak promet bit će na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvorova Jankomir i Buzin.

Tijekom nedjelje, 30. srpnja najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

Mnogi slušaju savjete Hrvatskog autokluba, pa putuju ponedjeljkom da bi izbjegli gužve zbog čega često dolazi do zastoja i gužvi na glavnim cestovnim pravcima u oba smjera.

Savjetujemo da za putovanje prema moru birate petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, dok za povratak s mora birate nedjelju prijepodne.

ljeto

promet

turisti

sezona

HAK

gužve

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter