VODIČ KROZ SVIJET KREDITA

Namjenski ili nenamjenski? Donosimo vam sve što trebate znati prije, tijekom i nakon uzimanja kredita


Sponzorirani članak
24.01.2018.10:05
Namjenski ili nenamjenski? Donosimo vam sve što trebate znati prije, tijekom i nakon uzimanja kredita

sažeto

Za kredit trebate imati stabilna i redovna primanja, a kako je život nepredvidiv, dobro je imati i nekakvo osiguranje


Sponzorirani članak
24.01.2018.10:05

Svijet kredita može biti zbunjujuć, a pogotovo ako nemate nikakvog prijašnjeg iskustva s njima. Zato vam donosimo potpuni vodič kroz taj komplicirani proces i sve što trebate znati prije, tijekom i nakon uzimanja kredita.

Namjenski ili nenamjenski krediti - koja je razlika?

Ovaj vodič je fokusiran na Matchbanker.hr, novu platformu na kojoj se nalaze namjenski i nenamjenski krediti dostupni na hrvatskom tržištu. Odmah napominjemo da je Matchbanker potpuno besplatno koristiti, te je jedina svrha platforme pomoći vam ostvariti najbolje kreditne uvjete.

Dakle, razlika između namjenskih i nenamjenskih kredita je vidljiva iz samog imena - kod namjenskih kredita potrebno je odrediti za što ćete točno koristiti posuđeni novac, a kod nenamjenskih kredita imate pravo na slobodno i neograničeno raspolaganje sredstvima.

Obično se namjenski krediti koriste za kupnju ili renovaciju doma, novi automobil, ili obrazovanje. Nenamjenske kredite je mnogo lakše dobiti, te ih možete koristiti za vraćanje dugova, investicije, pokretanje biznisa ili bilo što drugo.

Što treba razmotriti prije prijave za kredit

Dok ste još samo u fazi razmatranja treba li vam kredit ili ne, bitno je da počnete razmišljati o vašim mogućnostima za njegovo otplaćivanje. Kreditnim unijama i bankama je u interesu dobiti posuđeni novac natrag, tako da im nema smisla odobravanje prijave nekome tko ne izgleda pouzdano. To znači da trebate imati stabilna i redovna primanja, a kako je život nepredvidiv, dobro je imati i nekakvo osiguranje za kredit. Nipošto se ne želite naći u situaciji da kredit ne možete otplaćivati, naknade postanu strahovito visoke a ukoliko se stvari izmaknu kontroli borit ćete se s utjerivačima dugova.

Zbog svih ovih razloga, jako je bitno dobro razmisliti prije uzimanja kredita i biti svjestan svih rizika. Preporučamo također da izračunate vaš mjesečni proračun tako da oduzmete sve troškove od prihoda - i pri odluci dobiveni iznos koristite kao maksimalnu ratu kredita.

Što treba razmotriti tijekom prijave za kredit

Nakon što ste isplanirali kako ćete otplaćivati kredit, vrijeme je da odaberete najpovoljniju ponodu. Kako, pitate se? Na tržištu se svakodnevno pojavljuju nove ponude, a svaka se reklamira kao najbolja i najpovoljnija. Uzmite stvar u svoje ruke i proučite koji faktori se trebaju uzeti u obzir da bi se kredit mogao proglasiti najpovoljnijim.

  • Stopa kamate - najvažniji faktor pri donošenju odluke. Postoje nominalna (NKS) i efektivna kamatna stopa (EKS). Obično se EKS gleda jer uključuje sve troškove kredita i tako daje realnu cijenu. Uzmite u obzir da ukoliko kamatna stopa nije fiksna, vaši troškovi će se u budućnosti moći znatno povećati.

  • Valuta - definitivno su najtraženiji nenamjenski krediti u kunama, zbog nepovjerljivosti građana nakon slučaja sa švicarskim frankom. Trenutno kuna predstavlja najmanji rizik, ali podjednako često se uzimaju i krediti u eurima.

  • Rok otplaćivanja - može biti dugoročan ili kratkoročan. Krediti s dugoročnom otplatom obično imaju povoljnije uvjete, nižu mjesečnu ratu i kamate, no ukupni vraćeni iznos bit će veći nego kod uzimanja kratkoročnog kredita.

Kako se prijaviti za kredit

Sada kada znate na koje uvjete trebate obratiti pažnju, otiđite na popis ponuda kredita na stranici Matchbanker.hr. Vidjet ćete opciju prilagođavanja popisa vašim potrebama, tu odaberite potrebni iznos i rok otplaćivanja. Nakon toga, prikazat će vam se odgovarajuće ponude koje možete lako usporediti slijedeći savjete u prethodnom odjeljku.

Matchbanker pomaže:

  • Uštedjeti vrijeme - ne morate posjećivati web stranice raznoraznih kreditnih unija i banki. Matchbanker okuplja ponude online kredita na jednom mjestu, i pojednostavljuje proces.

  • Bolje razumjeti uvjete - Matchbanker uz ponude navodi uvjete svakog zajmodavca te prednosti i mane za određenu ponudu. Dodatan plus je da sve možete razumjeti čak i ako ne poznajete komplicirane financijske termine, jer se na Matchbankeru piše jednostavnim jezikom za svih.

  • Uštedjeti novac - logično je da odabirom povoljnije ponude štedite novac, a to je vrlo lako učiniti uz Matchbankerov pregledni popis ponuda.

Kada odlučite o najpovoljnijoj ponudi, samo trebate kliknuti na “Posudi sada” i prebacujemo vas na web stranicu odabranog zajmodavca gdje počinjete s procesom prijave.

Proces online prijave za kredit je vrlo jednostavan, ukoliko imate pripremljenu svu dokumentaciju, možete već za 15 minuta vidjeti novac na vašem računu. Obično vam trebaju samo osobna iskaznica i bankovni račun, te za neke zajmodavce i kreditno osiguranje.

Što nakon uzimanja kredita

Nakon uzimanja kredita, preostaje vam samo redovito otplaćivanje i uživanje u ostvarenju vaših ciljeva. Ukoliko se u roku od 14 kalendarskih dana predomislite o odluci uzimanja kredita, imate pravo na otkazivanje.

krediti

Matchbanker.hr

namjenski krediti

nenamjenski krediti

newsletter

Prijavite se na Newsletter