Ne bismo im bili u koži

Nakon uhićenja Juliana Assangea hakeri su se institucijama vlade Ekvadora odlučili osvetiti na najbrutalniji način


100posto
16.04.2019.16:00
Nakon uhićenja Juliana Assangea hakeri su se institucijama vlade Ekvadora odlučili osvetiti na najbrutalniji način
iStock

sažeto

Zamjenik ministra za telekomunikacije tvrdi da pokušaji hakiranja nisu doveli do krađe vladinih podataka


100posto
16.04.2019.16:00

Od kad je Ekvador ukinuo azil osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, koji je nakon toga uhićen, broj pokušaja hakerskih upada u institucije ekvadorske vlade se udostročio.

Zamjenik ministra za telekomunikacije Patricio Real kazao je novinarima da su od Assangeovog uhićenja na svakodnevnom udaru od čak 40 milijuna pokušaja hakerskih upada na meti bile internetske stranice predsjedništva ekvadora, Centralne banke i Ministarstva vanjskih poslova.

Po broju cyber napada skočili s 51. na 31. mjesto

Real tvrdi da će teško identificirati hakere koji stoje iz napada te po tom pitanju ne krivi niti jednu grupu. No, kako piše Reuters, zamjenik ministra podsjetio je da su Anonymusi uputili prijetnje zbog Assangeovog uhićenja.

REUTERS/Hannah McKay

"Tijekom popodneva 11. travnja popeli smo se sa 51. na 31. mjesto na svijetu što se tiče broja cyber napada", kazao je Real te dodao da pokušaji hakiranja nisu doveli do krađe vladinih podataka.

Podsjetimo, Assange je uhićen nakon što mu je Ekvador ukinuo azil u londonskom veleposlanstvu u kojem je boravio zadnjih sedam godina. Assange je uhićen po nalogu za izručenje u SAD, a osim njega uhićen je i njegov suradnik Ola Bini kojeg se sumnjiči da je sudjelovao u hakiranju računalnog sistema ekvadorske vlade.

hakeri

Julian Assange

hakerski napad

Ekvador

newsletter

Prijavite se na Newsletter